• 瀏覽: 21,341
  • 回覆: 282
  • 追帖: 17
Day 2: 巴塞: 桂爾公園>文森之家>聖約瑟市場>聖十字保羅醫院>聖家堂 (續)

行完文森之家, 我地就搭地鐵去聖約瑟市場, 車費€2.2/人

聖約瑟市場 Mercado de La Boqueria
建議停留時間: 0.5-1hr (視乎食幾多野)
開放時間:8:00-20:30, 星期日休息

聖約瑟市場就近住最多扒手o既蘭布拉大道, 所以每日都有好多遊客黎

哩個市場已經有幾百年歷史, 經過幾次改建之後, 而家已經成為一個非常有規模o既觀光市集

哩度有幾間檔賣果汁o既, 最後我地幫趁左哩檔
每款都係€1/杯, 揀左哩杯雜莓

同哩杯綜合水果, 哩度d果汁都好真材實料, 飲到生果纖維

哩度無論係生果, 果汁, 朱古力, 雪糕雪條, tapas, 海鮮, 火腿都可以食得到, 如果鍾意掃街o既, 絕對可以當一餐

生果杯€2

熱賣及精選
Day 2: 巴塞: 桂爾公園>文森之家>聖約瑟市場>聖十字保羅醫院>聖家堂 (續)

回覆 引用 TOP

街上隨拍

西班牙除左火腿出名之外, 鳥結糖其實都出名, 哩度就係其中一間名氣小店

哩度o既鳥結糖係一大塊咁買, 塊塊都成本書咁大

o係聖約瑟市場我地只係求其食左少少野, 12:10pm我地就黎到哩間食墨西哥卷o既小店

哩度o既墨西哥卷係即叫即造, 連餅皮都真係即造

ham & cheese墨西哥卷, €3.5大大個, 都幾好食

食完我地就搭巴士去下一個景點, 聖十字保羅醫院, €2.2

街上隨拍

天氣好好同埋d野食好吸引啊

引用:
原帖由 slkswy35 於 2020-4-23 09:09 PM 發表

天氣好好同埋d野食好吸引啊
係呀, 好好彩得一日係落雨, 其他日子都好好天
同行partner對食好有要求
所以野食都係佢plan
我就負責plan行程同交通o個d
為左試多d唔同野食
我地都會share食, 一餐食2,3間食店

回覆 引用 TOP

聖保羅醫院 Hospital de La Santa Creu i Sant Pau
預計停留時間: 1.5hr
開放時間:星期一至六9:30-18:30, 星期日及假期9:30-14:30
票價:成人€14

終於見倒聖十字保羅醫院, 我地沿住外圍慢行去正門

好難想像醫院都可以咁靚吧?!
聖十字保羅醫院前身係六間唔同o既醫院, 由於財政困難, o係15世紀時當時o既教皇就將佢地合併為聖十字醫院, 原本o既設計係將兩層高o既建築排成口字形, 圍住中間o既中央花園, 後來因為醫療需求增加, 空間同設備都唔夠用, 而有錢佬保羅o既遺囑又咁o岩係想起一間設計新穎o既醫院, 所以最後醫院o既董事會就搵左西班牙一位有名建築師, 多明尼克同保羅o既仔重新設計哩間醫院, 最後為左紀念保羅o既捐贈, 醫院個名都加埋保羅兩個字, 而去到2009年, 醫療需求因為太大加上建築破舊, 醫療業務搬左去新醫院後, 聖十字保羅醫院先正式開放俾公眾參觀

哩個門口入去就係收費區, 聖十字保羅醫院門票€14, 都係要預先網上購票

醫院模型

唔單止外觀, 醫院入面o既牆面同天花都一樣咁靚, 住o係哩度o既病人對眼都真係幾忙呀

回覆 引用 TOP

聖十字保羅醫院都要網上預訂?去到買票入場可以嗎?

引用:
原帖由 slkswy35 於 2020-4-24 03:05 PM 發表

聖十字保羅醫院都要網上預訂?去到買票入場可以嗎?
唔肯定現埸仲有冇票
因為個個都係網上買定
不過揀日子就得,唔洗指定時間
同埋聖家堂喺附近
正路都會同一日去晒
而聖家堂係一定要預早買票,仲要揀定時間

我只知道聖家堂一定要網上買,但聖保羅教堂我真係唔知都要網上買定,好彩師兄提一提,如果唔係咁遠去到但入唔到去我一定會好失望

引用:
原帖由 slkswy35 於 2020-4-24 09:04 PM 發表

我只知道聖家堂一定要網上買,但聖保羅教堂我真係唔知都要網上買定,好彩師兄提一提,如果唔係咁遠去到但入唔到去我一定會好失望
醫院比起聖家堂少好多人
有機會現埸都買倒飛
不過唔少景點網上買會平啲
有啲景點某啲日子又免費
建議可夾下啲時間就慳唔少

回覆 引用 TOP

謝謝師兄回覆

回覆 引用 TOP

聖十字保羅醫院同聖家堂非常之近, 未去聖家堂之前我地就去左附近哩間店食d野先

哩度係出名食餡餅o既

叫左一個試下, €2.1

食完餡餅, 我地就黎哩間西班牙火腿店, 但黎到時竟然閂左門, 好彩隔離鋪話佢晏d就會開門

反正未夠鐘去聖家堂, 我地就等埋佢開門, 結果等左半個鐘先開門

入面有好多同價位o既火腿同芝士賣

火腿每包100g, 由每包最平€3到€2x都有

唔同價位o既火腿都買左d, 最後竟然都買左百幾€

引用:
原帖由 仙人掌小姐 於 2020-4-24 06:00 PM 發表

唔肯定現埸仲有冇票
因為個個都係網上買定
不過揀日子就得,唔洗指定時間
同埋聖家堂喺附近
正路都會同一日去晒
而聖家堂係一定要預早買票,仲要揀定時間 ...
保羅醫院
二月尾去咗
實地買飛入場
沒預先網上購票

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]