• 瀏覽: 21,345
  • 回覆: 282
  • 追帖: 17
引用:
原帖由 虛偽有罪 於 2020-4-25 08:14 AM 發表

保羅醫院
二月尾去咗
實地買飛入場
沒預先網上購票

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
Day 2: 巴塞: 桂爾公園>文森之家>聖約瑟市場>聖十字保羅醫院>聖家堂 (續)

聖家堂 Basilica de la Sagrada Familia
預計停留時間: 1-1.5hr
開放時間:9:00-20:00
票價:成人€14

聖家堂o既門票有分自由參觀門票同導賞門票, 如果唔想跟導賞行, 每日就只有17:00至19:15開放自由參觀, 我地就買左17:15 o既門票, 黎到時門口超多人

門票€14/人

聖家堂係西班牙最出名o既景點, 每一日都有超多遊客黎參觀, 所以入口都有安檢

聖家堂係一座天主教教堂, 原名係神聖家族贖罪大教堂, 即係指耶穌, 瑪利亞同約瑟一家, 因為佢係一座贖罪教堂, 所以資金來源完全係靠個人捐款, 而捐款o既數目亦會影響完工進度, 所以雖然由1882年已經開始興建, 但到而家都仲未起完, 即使係咁, 佢已經列入左世遺

聖家堂o既外觀分左三個唔同立面, 分別係誕生立面, 受難立面同光榮立面, 每一面o既雕像都唔同, 造工非常精細

誕生立面係慶祝耶穌降臨

東方三賢士

牧羊人

高弟係教堂o既第二任建築師, 佢o係度就花左43年時間, 幾乎花盡畢生心力

東面o既玻璃以藍綠為主調, 代表日出東方

教堂中殿以森林做主題, 一條條大石柱就好似森林入面o既參天大樹, 而陽光就o係樹葉之間曬落黎

西面o既玻璃就以橙黃色做主調, 代表日落

回覆 引用 TOP

Day 2: 巴塞: 桂爾公園>文森之家>聖約瑟市場>聖十字保羅醫院>聖家堂 (續)

出口o既雕像神情哀傷, 正正就係受難立面

猶達斯之吻, 左邊o既數字表無論橫直加埋都係33, 就係耶穌受1難o既年紀

回覆 引用 TOP

👍

有喺诺坎普睇比赛咩?

................
好想去啊

西班牙唔系肺炎疫情很嚴重么

治安 o 唔 OK 呀?

引用:
原帖由 yauyusee 於 2020-4-26 01:38 PM 發表

👍
多謝捧場

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 冬眠野生的熊 於 2020-4-26 04:45 PM 發表

有喺诺坎普睇比赛咩?
有呀, 第一日去到就睇左
係西甲最後一場

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 前往冰凍的遊艇 於 2020-4-26 05:47 PM 發表

西班牙唔系肺炎疫情很嚴重么
我係上年5月去
咁多相同字
要整理都要花d時間
而家冇地方去出返隻雞就o岩喇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Roy弟弟 於 2020-4-26 06:34 PM 發表

治安 o 唔 OK 呀?
扒手就一定有
不過用隱形腰包或將背囊放前面就ok
#3我都提過治安問題, 可以睇下面

治安

去之前, o係網上睇倒, 或有朋友同我講, 會有一堆小朋友圍埋黎, 趁你唔覺意偷你野, 或者有人扮問路或其他藉口, 走埋黎偷野, 更甚至用刀仔迫你去後巷打刧

不過我成個旅程就冇預過, 但扒手就有遇過o既, 通常佢地都係趁你o係街行緊, 或停o係度等過馬路, 或企o係扶手電梯就打開你背囊, 我本身有用隱形腰包, 背囊係最classic o個隻款式(背囊內只有單反, 冇放錢), 8日裡面的而且確有3次俾人嘗試打開我背囊, 其中有2次係feel倒有人拉住我個袋, 有一次直頭完全冇感覺, 通常你擰轉面時, 佢地會扮冇時發生或同你講你個背囊俾人打開左(其實係佢打開), 但同行朋友個背囊係有個蓋蓋住, 就冇扒手試圖打開過, 所以個人覺得只要用隱形腰包或將背囊放前面或用側揹袋就ok, 扒手都係取易不取難, 唔洗過份擔心

引用:
原帖由 fb73df974d09ld 於 2020-4-26 05:00 PM 發表

好想去啊
下年去啦
本來今年我都想去意大利
好彩冇買到機票

回覆 引用 TOP

睇完聖家堂我地就黎左哩間蛋糕店

檸檬批, €4, 估唔到檸檬味好清新, 好好食

餡餅€2.2

因為今晚我地會搭通宵巴士去馬德里, 趁有時間就去超市逛下睇下有咩乾糧買

麵包超平同都幾吸引

仲以為歐州d野飲好貴, 原來都好平, 只係因為同酒o既價錢唔差得遠, 所以通常d遊客黎都係飲酒多

哩款玉泉飲品冇見過

本地牌子o既day cream都好平, 我都買左1,2樽試下

€1-2大大枝酒, 真係平到你唔信

本土牌子o既薯片又係超平, 超大包, 買過黎食都ok的

黑色包裝o既lays幾特別, 買左包黎試, 係原味冇乜特別, 口感仲比平時硬身

d凍肉都好平, 質素仲好過佳寶好多

哩度o既火腿就集中o係平價貨色, 同款黎講其實同火腿專門店差唔多, 不過牌子唔同, 平平地都可以試下

提示:支持鍵盤翻頁左 右