• 瀏覽: 21,648
  • 回覆: 282
  • 追帖: 17
Day 2: 巴塞: 桂爾公園>文森之家>聖約瑟市場>聖十字保羅醫院>聖家堂 (續)

返hostel途中行過, mango雖然係西班牙牌子, 但價錢都唔見得特別平, 睇過就算

返hostel執埋行李, 順便影埋今日o既戰利品

hostel每晚9:30pm都有免費晚餐, 西班牙炒飯賣相都唔差, 試左少少味道都ok

由hostel大約行10mins就到Barcelona Estacion Nord站, o係哩度就有長途巴士搭去馬德里
我地預訂左22:15 o既巴士, 22:00黎到o岩o岩好

由巴塞去馬德里可以搭火車, 飛機或巴士, 3者所用o既時間其實差唔多, 火車最舒服亦最貴, 如果搭特快火車, 時間可以快過飛機(因為搭飛機要預早check in), 飛機雖然平過火車, 但麻煩在要預早去機場又遠離市區, 巴士最平又有得揀坐通宵巴士, o岩晒我地哩d窮遊人士

話平話平, 其寅都要€35.86/人

由巴塞去馬德里車程約7hrs, 對於去慣強國坐慣長途車o既我黎講唔算辛苦, 因為座位都比強國大巴舒服(但就冇韓國長途巴士舒服), 而且估唔到巴士入面仲有wifi同有電視睇, 同強國同韓國一樣, 每隔幾個鐘都會o係休息區停車, 旅客可以落車鬆下或者去廁所或買d野食咁

有得去我都好想去...

引用:
原帖由 alexngai1 於 2020-4-27 10:59 AM 發表

有得去我都好想去...
下年,下年大概可以

引用:
原帖由 仙人掌小姐 於 2020-4-27 11:09 AM 發表

下年,下年大概可以
原本我係下個月去,而家要下年先去得

引用:
原帖由 slkswy35 於 2020-4-27 11:39 AM 發表

原本我係下個月去,而家要下年先去得
本來今年我都打算去意大利
而家希望下年去倒

引用:
原帖由 無盡一女俠 於 2020-4-27 11:34 AM 發表

收藏收藏,以後有機會就去
多謝支持

回覆 引用 TOP

多謝分享 有機會要去西班牙

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 仙人掌小姐 於 2020-4-27 01:56 PM 發表

本來今年我都打算去意大利
而家希望下年去倒
我相信疫情會好快過,所以我地下年一定可以去到既

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 happy56 於 2020-4-27 08:06 PM 發表

多謝捧埸

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 無盡一女俠 於 2020-4-27 11:34 AM 發表

收藏收藏,以後有機會就去
西班牙的確係個唔錯嘅地方
有美食有建築有波睇
重點係消費唔貴

回覆 引用 TOP

Day 3: 馬德里>托雷多>馬德里

今日係成個旅程行得最瘋狂o既一日, 前一晚搭通宵巴士, 今日清晨一到達馬德里, 我地首先去左馬德里o既hostel放低行李, 就搭長途巴士去托雷多, 托雷多係馬德里附近一個小城, 半日就行完, 所以o係托雷多食埋lunch我地就返返馬德里, 下午就參觀馬德里市內o既景點, 之前提過, 由於景點都好集中, 所以景點同景點通常我地都係行去, 結果成日行左2x公里, 但5月o既馬德里已經好熱, 加上冇風, 夜晚都頂唔順, 雖然行同搭地鐵都差唔多時間, 都係選擇搭地鐵

5:35am終於到左馬德里長途巴士站Avenue America Station, 巴士非常準時, 落車首先梳洗下先

落左巴士, 仲要轉地鐵先到市中心, Metro係馬德里o既地鐵, 依指示就可以行去地鐵站

黎到地鐵站, 首先要買張10次卡先, 開卡手續費€2.5, €12.2可以用10次, 因為馬德里市內每程地鐵要€1.5-2, 如果預計會搭多過5次, 已經抵返晒

馬德里o既地鐵都唔算複雜, 睇o岩搭咩色線同邊個方向, 指示都清楚

一早research左馬德里o既頭班地鐵係6:05am, 黎到o岩o岩好

車箱內部

6:35am就黎到我地o係馬德里住o既hostel, 佢o係2個地鐵站中間, 出左地鐵大約行5mins就到, 都幾方便

太早未有得check in, 而西班大部份hostel都冇得免費寄存行李, 哩度就有付費locker

大locker 12hrs租金€5, 中間可以無限次打開locker, 2個人share都可接受

放好行李, 再o係中間部機俾錢, 之後就會有張收據, 拎行李行scan返收據上o既bar code就可以打開locker

哩度仲有付費洗衣機

hostel內o既用餐區

去托雷多可以選擇搭西班牙國鐵或者長途巴士, 不過眾所周知, 歐洲o既鐵路係俾有$$$人搭o既, 想慳錢我地當然係搭巴士
放低行李, 我地就搭地鐵去Plaza Eliptice站搭巴士去托雷多

由馬德里去托雷多車程只係1-1.5hr, 所以每個鐘都有車, 可以黎到車站先買飛

我地7:20am黎到, o岩o岩好搭到7:29am o既巴士, 車費€5.5/人

因為托雷多好近馬德里, 所以好多黎馬德里o既旅客都會順路去埋

8:30am準時黎到托雷多

托雷多巴士站內都有locker

Day 3: 馬德里>托雷多>馬德里 (續)

巴士站外觀

o係巴士站大約行15mins就會到托雷多古城外圍, 由於成個古城係o係一個小山上, 所以沿途都幾多上斜位

托雷多三面都被塔霍河包圍, 而古城東面同西面都各有一條橋連接對岸, 阿爾坎塔拉橋就係東面連接對岸o既橋, 哩條橋最早o係公元98年所建, 雖然經過幾次戰爭, 但修復後狀態都非常好

成個古城係比一條河圍住, 如果想影晒古城全貌, 就必定要去到對面岸o既觀景台先可以, 由阿爾坎塔拉橋去觀景台係冇車, 要行30mins先到, 唯有焗行

行行下, 我地見倒有條樓梯行上高d o既位, 就上去睇下景觀會唔會好d

雖然未行到去觀景台, 但已經可以望倒成個托雷多古城了

托雷多主教堂

托雷多城堡

行左半個鐘, 就黎到Mirador Toledo觀景台

影完就可以搭L71巴士去返古城裡面, 車費€1.4/人, 慳返半個鐘腳程

L71巴士會經過古城內幾個地方, 雖然車程唔長, 但1個鐘先得1班, 所以都要計好時間

搭左7mins巴士就黎到古城西邊o既聖馬丁橋

康布隆門

皇家聖胡安修道院 Monasterio de San Juan de los Reyes
預計停留時間: 30-45mins
開放時間:10:00-18:45
票價:成人€3

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]