• 瀏覽: 9,806
  • 回覆: 78
引用:
原帖由 rickytang28 於 2020-4-15 12:20 PM 發表

我另一單廉航,首爾航空,幾天已full refund,有時cheap野未必無好野,相反大航空公司.......
我認同師兄所講,平野未必唔好。
師兄今年本身共有3個trip要去?你好似好多間airline等退款?

熱賣及精選
引用:
原帖由 liyanni3 於 2020-4-15 01:39 PM 發表

我認同師兄所講,平野未必唔好。
師兄今年本身共有3個trip要去?你好似好多間airline等退款?
連同剛知道6月hk express都無得去,共4個trips,2月hk express因自己放棄,只退税,其他原則上有可取消,可退$,但至今只收到首爾航空

引用:
原帖由 rickytang28 於 2020-4-15 01:57 PM 發表

連同剛知道6月hk express都無得去,共4個trips,2月hk express因自己放棄,只退税,其他原則上有可取消,可退$,但至今只收到首爾航空
師兄好勁呀,半年去4個TRIPS,2月hk express點解唔去?2月東南亞好似唔係太嚴重?

回覆 引用 TOP

年2月28至4月10坐sas遊歐洲同摩洛哥丶回程被取消丶行程都柏林、巴塞隆拿一路玩到tarifa坐船過摩洛哥、在摩洛哥玩咗14日就要好似走難咁返香港丶返到香港係3月25日,sas回程退款:5日到賬
cx3月23日買倫敦香港,3月24日本人取消:cx話要6至8星期全數退款:5月4日退咗425GBP,又要追200GBP手續費
easyjet第一程被取消:7日到賬
easyjet第二程被取消:要填eu261,要一個月審查; 4月23日審查期已過,5月13日eu261 審查結果Declined,再用其他途徑再追,6月23日到賬
ryanair第一程被取消:3月中搞退款.等待中;4月21日退咗voucher,2021年4月19日前有效,過期後,所有餘額將以現金退還
ryanair第二程被取消:本身係逃離摩洛哥買、hkd400馬拉客什飛馬德里被取消、改航點飛雅典又被取消、最後改飛倫敦逃難特别班次張機票要hkd2800丶ryanair好處係被取消嘅就可以任改不收差價
Wizzair被取消:3月21日退咗voucher丶5月23日到賬
法航單程布拉格飛巴黎被取消:4月25日退咗voucher丶2021年4月25日前有效丶過一年才可申請退款
保險claim單程cx倫敦飛香港:6月11日收到支票
火車
obb同thalys好快退咗款
db:4月8日退咗voucher2023年4月7日前有效
Italo:5月19日退咗voucher2021年6月13日前有效
trenitalia:都唔知要等幾耐
酒店
Booking同agoda好快退到丶我諗係睇酒店快唔快

引用:
原帖由 qqaqqa 於 2020-4-15 02:17 PM 發表

2月28至4月10坐sas遊歐洲同摩洛哥丶回程被取消丶行程都柏林、巴塞隆拿一路玩到tarifa坐船過摩洛哥、在摩洛哥玩咗14日就要好似走難咁返香港丶返到香港係3月25日,sas回程退款:5日到賬
cx3月23日買倫敦香港,24日本人取消:cx話要6至8星期全數退款
easyjet第一程被取消:7日到賬
easyjet第二程被取消:要填eu261,要一個月審查
ryanair第一程被取消:3 ...
師兄今次非常有經驗,一個行程坐咁多間airline,多謝師兄分享經驗给我們!
CX London 回香港嗰程機票會唔會好貴呀?

引用:
原帖由 liyanni3 於 2020-4-15 02:39 PM 發表

師兄今次非常有經驗,一個行程坐咁多間airline,多謝師兄分享經驗给我們!
CX London 回香港嗰程機票會唔會好貴呀?
3月23號買係3月25日lhrzrh停11:35小時轉zrhhkg全程要27小時 GBP625
到3月24日上午見到下午有班直航 GBP555
所以唔使諗即走

引用:
原帖由 qqaqqa 於 2020-4-15 03:13 PM 發表

3月23號買係3月25日lhrzrh停11:35小時轉zrhhkg全程要27小時 GBP625
到3月24日上午見到下午有班直航 GBP555
所以唔使諗即走
GBP555x9.50=HK$5,272.50 好抵呀師兄!

引用:
原帖由 liyanni3 於 2020-4-15 04:44 PM 發表

GBP555x9.50=HK$5,272.50 好抵呀師兄!
24號GBP係低過9.1丶揀位時得返十個位左右、全機大半都係太空人、留意到好多都不吃不喝不去厠所

引用:
原帖由 qqaqqa 於 2020-4-15 05:24 PM 發表

24號GBP係低過9.1丶揀位時得返十個位左右、全機大半都係太空人、留意到好多都不吃不喝不去厠所
咁24號GBP低過9.1確系堅抵啦!師兄你在機上有冇不吃不喝唔去toilet呀?咁長途好辛苦!

我有套CX, HKG - LHR, 改咗open ticket

引用:
原帖由 jackgbh 於 2020-4-15 06:26 PM 發表

我有套CX, HKG - LHR, 改咗open ticket
師兄套機票本身糸幾月份?

引用:
原帖由 liyanni3 於 2020-4-15 06:34 PM 發表

師兄套機票本身糸幾月份?
20/3 - 2/4

回覆 引用 TOP

CX 比我揀改機票或退款,因我會去探人,所以改機票方便些

引用:
原帖由 jackgbh 於 2020-4-15 06:43 PM 發表

CX 比我揀改機票或退款,因我會去探人,所以改機票方便些
咁師兄後尾改後到幾月呀?
呢幾個月真係可免則免.

引用:
原帖由 liyanni3 於 2020-4-15 08:30 PM 發表

咁師兄後尾改後到幾月呀?
呢幾個月真係可免則免.
我改咗open tIcket, 年尾前飛便可

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]