• 瀏覽: 9,811
  • 回覆: 78
引用:
原帖由 rickytang28 於 2020-4-29 02:39 PM 發表

梗係未收到啦 遙遙無期
你都打去漢莎service center追下,比o的壓力佢。

熱賣及精選
引用:
原帖由 rickytang28 於 2020-4-29 02:39 PM 發表

梗係未收到啦 遙遙無期
Ricky師兄有冇睇到消息?睇到航空版有師兄話漢莎將會破產.

引用:
原帖由 liyanni3 於 2020-4-30 11:27 PM 發表

Ricky師兄有冇睇到消息?睇到航空版有師兄話漢莎將會破產.
@#$%!%

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 AVBW21 於 2020-4-28 01:45 AM 發表

國航經北京去倫敦
2月中申請退款 一個月後收到全數退款
Finnair 經赫爾辛基去倫敦
3月中申請退款 5星期後即剛剛收到全數退款
大家買機票一定要經官網 會有最update資料
英國easyHotel 本來乜都唔肯退 上Facebook鬧爆後先有人處理 都係等左一個月收到退款 ...
師兄,我也是FINNAIR機票,3月尾申請refund,現在還未收到退款呢,請問你期間有冇再追問FINNAIR退款事宜?

引用:
原帖由 kimdo 於 2/5/2020 08:48 發表

師兄,我也是FINNAIR機票,3月尾申請refund,現在還未收到退款呢,請問你期間有冇再追問FINNAIR退款事宜?
你4月有冇收過個佢嘅電郵?
問你揀收refund定收voucher(多10%價值)
如果有就唔使催佢 證明佢有做緊嘢
佢哋個網話refund有延遲  要8星期
我開頭都估冇咁快收到 最後都係5星期收到

我覺得FINNAIR算做得好清楚啲嘢
我諗你5月內應該會收到
月尾都冇先催啦

引用:
原帖由 AVBW21 於 2020-5-2 12:55 PM 發表

你4月有冇收過個佢嘅電郵?
問你揀收refund定收voucher(多10%價值)
如果有就唔使催佢 證明佢有做緊嘢
佢哋個網話refund有延遲  要8星期
我開頭都估冇咁快收到 最後都係5星期收到

我覺得FINNAIR算做得好清楚啲嘢
我諗你5月內應該會收到
月尾都冇先催啦 ...
謝謝,我3月尾收到FINNAIR的email話6月航班cancelled了,可以自行上網apply refund, 我擔心自己會出錯,所以電了Finnair職員幫手,都好helpful立即幫我apply, 之後我打了兩三次查詢進度,回應都係處理中,係full refund但要等等。因為見到師兄話5個星期,所以心急了,或許月中再睇下點。

引用:
原帖由 kimdo 於 2/5/2020 14:46 發表

謝謝,我3月尾收到FINNAIR的email話6月航班cancelled了,可以自行上網apply refund, 我擔心自己會出錯,所以電了Finnair職員幫手,都好helpful立即幫我apply, 之後我打了兩三次查詢進度,回應都係處理中,係full refund但要等等。因為見到師兄話5個星期,所以心急了,或許月中再睇下點。 ...
如果係佢幫你apply咁你應該唔使擔心
況且你都打咗兩三次去問 佢哋有紀錄就得
FINNAIR處理得唔錯架 我就咁填網上張表
之後一次都冇催過
你如果5月尾都收唔到至再追啦

引用:
原帖由 AVBW21 於 2020-5-2 03:15 PM 發表

如果係佢幫你apply咁你應該唔使擔心
況且你都打咗兩三次去問 佢哋有紀錄就得
FINNAIR處理得唔錯架 我就咁填網上張表
之後一次都冇催過
你如果5月尾都收唔到至再追啦 ...
係啦,你講得啱,唔該唒師兄🤝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 liyanni3 於 2020-4-12 10:21 PM 發表

請大家分享現在各間歐洲航空因COVID-19事件退款狀況,大家可以討論下.

我先分享左自己的情況:
我本來是3月28日由香港出發去慕尼黑,4月22日回來香港,機票是漢莎航空官網信用卡購買.
我在3月1日時在漢莎航空官網查閱我的訂單查到來回程都取消了,一直沒有發電郵通知我.
我在3月4日打上漢莎航空香港客服問,電話是由上海SERVICE CENTER接聽,她說可以全數做退款,沒有手續 ...
疫情關係, 公司公幹全部取消, 用開旅行社話退款最少3個月,佢話太多人申請, 冇咁快。
樓主都知而家咩環境, 再等多1-2個月啦!

我是C妹

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mazda2+3 於 2020-4-14 10:05 AM 發表

等下啦。

我三套機票都已被取消。航空公司全退款但等緊入帳。預計1個月左右。

1) BA / trxp.com / Dublin London
2) RYanair / Liverpool
3) KLM / trxp.com / geneve prague amsterdam

如果沒疫情,今日4月14日行情係都柏林三一學院圖書館。 ...
BA 的5月10日收到退款
Ryanair no news
KLM no news

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 liyanni3 於 2020-4-29 02:41 PM 發表

你都打去漢莎service center追下,比o的壓力佢。
今天才收呢個Mail,我估仲有排等

附件

IMG_20200526_082006.jpg(112.25 KB)

2020-5-26 08:24 AM

引用:
原帖由 rickytang28 於 2020-5-26 08:24 AM 發表

今天才收呢個Mail,我估仲有排等
我尋日都收到呢個MAIL.我睇新聞話德國政府肯幫漢莎,如果無破產就好O的,唔係就凍過水.

引用:
原帖由 liyanni3 於 2020-5-26 01:34 PM 發表

我尋日都收到呢個MAIL.我睇新聞話德國政府肯幫漢莎,如果無破產就好O的,唔係就凍過水.
我都係德國漢莎,check過航班已被取消,但收唔到電郵通知,打去熱線幾次都無人接聽,其實係咪可以全數退款?

引用:
原帖由 john925 於 2020-5-26 04:07 PM 發表

我都係德國漢莎,check過航班已被取消,但收唔到電郵通知,打去熱線幾次都無人接聽,其實係咪可以全數退款?
你航班係幾時飛?你有冇正式提出退款要求(打電話之類)?我本身係3月4日打電話取消,我3月28日飛,同我同期就可以全數退款申請,但現在未有收到退款,你快O的打電話到有人聽電話為止,佢取消航班唔會通知客戶,你一定要提出退款要求,唔係就不了了之.3月中或之後先申請退款就唔知開出咩條件比你.好睇當時客服點同你講,唔同時期唔同規定.

6月5撘LH 飛 Munich, 航班取消咗,今日十點幾打去hotline 話取消套機票退款,佢話要幾個月先至收到。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]