• 瀏覽: 9,808
  • 回覆: 78
請大家分享現在各間歐洲航空因COVID-19事件退款狀況,大家可以討論下.

我先分享左自己的情況:
我本來是3月28日由香港出發去慕尼黑,4月22日回來香港,機票是漢莎航空官網信用卡購買.
我在3月1日時在漢莎航空官網查閱我的訂單查到來回程都取消了,一直沒有發電郵通知我.
我在3月4日打上漢莎航空香港客服問,電話是由上海SERVICE CENTER接聽,她說可以全數做退款,沒有手續費.需時3星期左右.當時已收到取消E-MAIL註明會交去REFUND DEPARTMENT.在3月尾時候我還未收到款項,我再打上漢莎航空香港客服問,另一位說正常是3星期,但現在疫症可能超過一個月,我即時問她會否要到2個月才收到退款.
她說都有可能的.
因為我3月4日取消,再過2-3天後就聽到漢莎航空不退款,只可改期的消息.
我4月8日又打上去問漢莎航空香港客服問,她又說在處理中,一定會退款.
我也在漢莎航空官網在FEEDBACK的OTHER部分(英文寫)已發了信息給漢莎,把要求退款的要求寫出,但只獲得很公式化回覆而已.
謝謝!

熱賣及精選
等下啦。

我三套機票都已被取消。航空公司全退款但等緊入帳。預計1個月左右。

1) BA / [url=trxp.com]trxp.com[/url] / Dublin London
2) RYanair / Liverpool
3) KLM / [url=trxp.com]trxp.com[/url] / geneve prague amsterdam

如果沒疫情,今日4月14日行情係都柏林三一學院圖書館。

我等左一個月都未收到

引用:
原帖由 rickytang28 於 2020-4-14 12:28 PM 發表

我等左一個月都未收到
師兄係邊間AIRLINE?

引用:
原帖由 mazda2+3 於 2020-4-14 10:05 AM 發表

等下啦。

我三套機票都已被取消。航空公司全退款但等緊入帳。預計1個月左右。

1) BA / trxp.com / Dublin London
2) RYanair / Liverpool
3) KLM / trxp.com / geneve prague amsterdam

如果沒疫情,今日4月14日行情係都柏林三一學院圖書館。 ...
如果師兄收到錢,請上黎分享下,謝謝!

回覆 引用 TOP

我係AA, 原定3/4出發, 航空公司無發電郵俾我但我一路有睇佢網頁有關航班的安排.
三月初我主動提出取消及退款的選擇, 佢既程序是:
1. 提出取消並在網頁要求退款
2. 一個工作天收到電郵, 表示會審核退款要求
3. 等左七個工作天上網查到退款要求批准(其實跟佢政策是退全費, 但唔明都要經一經呢重手續); 其中提到退款去信用卡需時一個月左右.
4. 程序3之後第三日已見到信用卡有退款(唔使等成個月).
算係幾快回水.
我是直接AA網買, 同伴經旅行社買仲未收到退款, 兼要俾$250手續費旅行社.

引用:
原帖由 big820038 於 2020-4-14 11:11 PM 發表

我係AA, 原定3/4出發, 航空公司無發電郵俾我但我一路有睇佢網頁有關航班的安排.
三月初我主動提出取消及退款的選擇, 佢既程序是:
1. 提出取消並在網頁要求退款
2. 一個工作天收到電郵, 表示會審核退款要求
3. 等左七個工作天上網查到退款要求批准(其實跟佢政策是退全費, 但唔明都要經一經呢重手續); 其中提到退款去信用卡需時一個月左右.
4. 程序3之後第三日已見到信用卡有退款 ...
恭喜師兄收到回水!AA 系咪American Airline?

引用:
原帖由 liyanni3 於 2020-4-14 09:54 PM 發表

師兄係邊間AIRLINE?
同一命運,漢莎,3月9日取消

引用:
原帖由 rickytang28 於 2020-4-15 01:15 AM 發表

同一命運,漢莎,3月9日取消
唯有等,我早你幾日取消,依家都係未收到.
師兄有冇去追?佢地點答覆你?

引用:
原帖由 liyanni3 於 2020-4-15 01:27 AM 發表

唯有等,我早你幾日取消,依家都係未收到.
師兄有冇去追?佢地點答覆你?
無去追,等等等!
我另一張法航,只退coupon

引用:
原帖由 rickytang28 於 2020-4-15 09:28 AM 發表

無去追,等等等!
我另一張法航,只退coupon
法航張COUPON可以用到今年幾月?

引用:
原帖由 liyanni3 於 2020-4-15 09:54 AM 發表

法航張COUPON可以用到今年幾月?
一年有效,一年後唔用,好似退款

引用:
原帖由 rickytang28 於 2020-4-15 11:10 AM 發表

一年有效,一年後唔用,好似退款
一年內有效又ok wor, 好多coupon都係到今年年尾。

引用:
原帖由 liyanni3 於 2020-4-15 11:52 AM 發表

一年內有效又ok wor, 好多coupon都係到今年年尾。
我另一單廉航,首爾航空,幾天已full refund,有時cheap野未必無好野,相反大航空公司.......

引用:
原帖由 liyanni3 於 2020-4-15 12:14 AM 發表

恭喜師兄收到回水!AA 系咪American Airline?
yes

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]