• 瀏覽: 2,566
  • 回覆: 37
呢D人身經百戰早已將生死置之度外,佢地如果拒絕交出權力最多被殺。咁佢地又點解會肯聽太祖話?

引用:
原帖由 大吳大帝孫仲謀 於 2020-4-15 03:35 PM 發表
呢D人身經百戰早已將生死置之度外,佢地如果拒絕交出權力最多被殺。咁佢地又點解會肯聽太祖話?
但佢地亦無非反不可嘅理由吧?

引用:
原帖由 多明戈 於 2020-4-15 05:45 PM 發表

但佢地亦無非反不可嘅理由吧?
又係,佢地肯反,手下未必跟隨。

引用:
原帖由 大吳大帝孫仲謀 於 2020-4-15 05:57 PM 發表

又係,佢地肯反,手下未必跟隨。
大局已定
五代係柴榮已經開始大變
到趙太袓出手已經控制流向
石家同佢地係姻親
滅南唐同吳越,清源軍節度使投降大局已定

引用:
原帖由 大吳大帝孫仲謀 於 2020-4-15 03:35 PM 發表
佢又信得過d拍檔咩?要齊心好難架,加上已經富貴,冇為搏啦。打贏左咪又有問題,幾個邊個做大佬先?即係要打曬全部先叫贏,不如收錢回家睇孫。

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2020-4-16 08:00 PM 發表

實際上杯酒釋兵權後,石守信曹彬嗰班武將仍然係軍方高層,仍然獨當一面領兵出征。
甚至佢地子孫都繼續都係軍方高層,全部都一直受皇帝照顧
我記得高懷德個老豆高行周 , 係後周時己經封為齊王 ,
我唸應該係獨領一軍 ... 高家又會咁順攤???

其實成日見到有人話, 宋朝 強干弱枝, 所以先會經常被外族輕易入侵

又係唔係咁呢??

但我經常見到邊境將領都可以擊退外族入侵

同埋宋朝軍力 又真係好唔掂
打唔嬴 遼國金國都算, 因為佢地太強

但宋朝打西夏都打唔嬴, 真係大跌眼鏡
西夏人口只有200萬, 土地在現今 甘肅, 青海 寧夏一帶, 都是好貧窮落後既地區

引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2020-4-20 11:06 PM 發表
同埋宋朝軍力 又真係好唔掂
打唔嬴 遼國金國都算, 因為佢地太強

但宋朝打西夏都打唔嬴, 真係大跌眼鏡
西夏人口只有200萬, 土地在現今 甘肅, 青海 寧夏一帶, 都是好貧窮落後既地區 ...
哲宗時打到西夏幾乎亡國,西夏拿拿臨揾遼作調停人,邊個話宋打唔贏西夏😎

引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2020-4-20 11:04 PM 發表
其實成日見到有人話, 宋朝 強干弱枝, 所以先會經常被外族輕易入侵

又係唔係咁呢??

但我經常見到邊境將領都可以擊退外族入侵
弱幹弱枝早在五代十國已經有,北宋沿用。

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2020-4-17 12:09 PM 發表

後周的禁軍力量已在地方節度使之上,趙匡胤等若後周禁軍的軍神,禁軍都好崇拜及服從佢,甚至將門之後的連高懷德在後周年代都要埋趙匡胤堆,以佢為尊, 高家邊有能力反佢?
更重要係趙匡胤善待柴榮後人,甚至會善待下屬文武官員或百姓,基本上石守信高懷德等人都相信趙匡胤不會秋後算帳,所以沒有必要硬拼 ...
柴榮幾個仔後來皆被殺,趙太祖何來善待!?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]