• 瀏覽: 11,478
  • 回覆: 20
  • 追帖: 3
請問各位
1) 如想在牌費到期前把車劏掉,是否自行上網搜尋劏車公司,報價,找到合適然後自行揸去辦手續便可以??
2) 攞到副車紙後,要多久內將劏車紙連同舊牌薄上運輸處辨理留牌手續??

The all new 6S TREX450L GPRO DFC System
精選汽車
引用:
原帖由 rcstuntman 於 2020-4-17 05:22 PM 發表

請問各位
1) 如想在牌費到期前把車劏掉,是否自行上網搜尋劏車公司,報價,找到合適然後自行揸去辦手續便可以??
2) 攞到副車紙後,要多久內將劏車紙連同舊牌薄上運輸處辨理留牌手續?? ...
運輸署網頁有認可劏車公司名單, 要名單內公司劏車紙先可以註銷車輛登記

引用:
原帖由 mugqq 於 2020-4-17 06:39 PM 發表

運輸署網頁有認可劏車公司名單, 要名單內公司劏車紙先可以註銷車輛登記
剛睇咗登記拆車商個pdf file,有成五佰幾間咁多,應該點樣揀?? 師兄有無劏車經驗或者心水可提供??

引用:
原帖由 rcstuntman 於 2020-4-17 07:33 PM 發表

剛睇咗登記拆車商個pdf file,有成五佰幾間咁多,應該點樣揀?? 師兄有無劏車經驗或者心水可提供??
間間差不多, 揀間近自己搭車走, 唔好諗住劏車會收返好多錢, 當爛鐵賣only

引用:
原帖由 mugqq 於 2020-4-17 07:58 PM 發表

間間差不多, 揀間近自己搭車走, 唔好諗住劏車會收返好多錢, 當爛鐵賣only
另外上運輸處網頁睇咗攞到劏車紙後要十五日內上運輸辦手續,使唔使好似宜家續牌費咁要上網預約日子?? 另外留牌是否可以同一日做埋??

樓主睇你係乜車,
貨van 五噸半八鄉好多巴基斯坦人收最高價,
流行日本車款可能收到千幾二千,
歐洲韓國冷門車三幾百.
事前執清私人物件,帶牌簿揸去問, 記得拆下行車証連劏車紙連現金收.
頭尾牌有用就拆走,冇用要當場屈爛佢,好重要,否則半夜俾人拆走套車去派貨就大鑊.最後你同部車 selfie 留個回憶啦.佢都保咗你幾年平安.
想留牌又慳錢,乜都唔使做, 唔好去運吉署攪手續,法例規定車輛行車証到期兩年後必需重新繳交首次登記稅,就係咁, 佢會保留你個登記號碼兩年,兩年內你幾時套牌都得,如兩年到期前,你可攞齊劏車三寶俾560元留牌一年,一年後冇得再續期.

引用:
原帖由 rcstuntman 於 2020-4-17 10:17 PM 發表

另外上運輸處網頁睇咗攞到劏車紙後要十五日內上運輸辦手續,使唔使好似宜家續牌費咁要上網預約日子?? 另外留牌是否可以同一日做埋??
留牌一定要註銷車輛登記前攪, 你調轉就留唔到牌, 號碼回歸政府

依家無得網上預約, 無得walk in, 你兩張form連其他文件用雞皮紙袋投遞運輸署收集箱就識同你攪

引用:
原帖由 kobe 於 2020-4-17 10:32 PM 發表

樓主睇你係乜車,
貨van 五噸半八鄉好多巴基斯坦人收最高價,
流行日本車款可能收到千幾二千,
歐洲韓國冷門車三幾百.
事前執清私人物件,帶牌簿揸去問, 記得拆下行車証連劏車紙連現金收.
頭尾牌有用就拆走,冇用要當場屈爛佢,好重要,否則半夜俾人拆走套車去派貨就大鑊.最後你同部車 selfie 留個回憶啦.佢都保咗你幾年平安.
想留牌又慳錢,乜都唔使做, 唔好去運吉署攪手續,法例規定車輛 ...
我部係日本私家車,之前我都有問過車房攞咗劏車紙後使唔使拆走前後車牌,但佢話唔洗,好彩師兄你提一提要拆走。

引用:
原帖由 mugqq 於 2020-4-17 11:17 PM 發表

留牌一定要註銷車輛登記前攪, 你調轉就留唔到牌, 號碼回歸政府

依家無得網上預約, 無得walk in, 你兩張form連其他文件用雞皮紙袋投遞運輸署收集箱就識同你攪 ...
請問係邊兩張form??
其他文件是否指牌薄同行車證?? 仲有無其他??
一併放入收集箱內會搞幾耐,因為攞咗劏車紙後要十五日內搞埋劏車手續??

引用:
原帖由 rcstuntman 於 2020-4-18 12:46 AM 發表

請問係邊兩張form??
其他文件是否指牌薄同行車證?? 仲有無其他??
一併放入收集箱內會搞幾耐,因為攞咗劏車紙後要十五日內搞埋劏車手續??
留牌 TD129
註銷登記 TD184

其他文件
牌簿及行車證正本
身份證副本
地址證明
劏車紙正本

$560留牌一年, 1年後可以俾錢牌佬再同你續多一年, 一年一年俾錢咁續落去

引用:
原帖由 mugqq 於 2020-4-18 07:12 AM 發表

留牌 TD129
註銷登記 TD184

其他文件
牌簿及行車證正本
身份證副本
地址證明
劏車紙正本

$560留牌一年, 1年後可以俾錢牌佬再同你續多一年, 一年一年俾錢咁續落去 ...
收到
因我無支票薄,果$560可否比現金或其它方法繳交?? 是否一併將果$560連同文件放入公文袋內??
另外就你係七樓所講,將TD129同184一同放入公文袋內是否代表運輸處同一時間會幫我處理留牌及取消車輛,並唔存在你所講調轉嚟做就留唔到牌??

引用:
原帖由 rcstuntman 於 2020-4-18 12:52 PM 發表

收到
因我無支票薄,果$560可否比現金或其它方法繳交?? 是否一併將果$560連同文件放入公文袋內??
另外就你係七樓所講,將TD129同184一同放入公文袋內是否代表運輸處同一時間會幫我處理留牌及取消車輛,並唔存在你所講調轉嚟做就留唔到牌?? ...
1)支票/銀行本票都得, 就係現金唔得
2)兩張form一齊佢地識分前後次序做架啦

引用:
原帖由 mugqq 於 2020-4-18 10:06 PM 發表

1)支票/銀行本票都得, 就係現金唔得
2)兩張form一齊佢地識分前後次序做架啦
收到,咁我揾朋友幫我開張$560支票,抬頭係寫"運輸處"定"香港特區政府"??
最後一問,因現在是由預約上運輸處續牌費改為入投遞箱取消車事輛及留牌,完成處理後有否文件會經掛號信寄回給我??

請問有無師兄可以解答到我#13嘅問題??

樓主你㗎車劏到幾錢?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]