• 瀏覽: 26,365
  • 回覆: 134
  • 追帖: 1
精選汽車
人仔與樓主嘅dream car不能共存架

引用:
原帖由 colemanlee1130 於 2020-4-19 09:44 PM 發表

廿幾歲考左牌但一直到第一個小朋友出世之後先買車。第一架係wish 諗住實用d又可以車吓屋企人,揸左3年到第二個出世之後就換左Stepwgn 一直揸到而家。

一直都係揸7人車做司機,假期先用車,已經40歲人好想買一架自己既車揸吓,諗過買架2坐位開篷自己用黎兜風,但香港地如果買多一架車又真係好鬼死奢侈。。唔通要等仔女大晒先可以換車? 😞😞 ...
Budget 幾多?

引用:
原帖由 colemanlee1130 於 2020-4-19 10:42 PM 發表

20萬左右,我見2013/14 SLK 都係10零廿萬好吸引,但主要係飬車貴,又要多一個車位
我認為自己能力可以的話,不妨玩1年半載,人一世,物一世,13/14 都未必整太多,但都開始多嘢換

平時載人載狗又載淘寶貨,要七人車才夠用, 所以我買左架可能是最跑得的七人車 subaru exiga 2.0GT AWD , 上斜高速有力,操控靈活反應有晒,玩落好滿意, 暫時找不到另一架七人車有此強勁力量了

引用:
原帖由 colemanlee1130 於 2020-4-19 09:44 PM 發表

廿幾歲考左牌但一直到第一個小朋友出世之後先買車。第一架係wish 諗住實用d又可以車吓屋企人,揸左3年到第二個出世之後就換左Stepwgn 一直揸到而家。

一直都係揸7人車做司機,假期先用車,已經40歲人好想買一架自己既車揸吓,諗過買架2坐位開篷自己用黎兜風,但香港地如果買多一架車又真係好鬼死奢侈。。唔通要等仔女大晒先可以換車? 😞😞 ...
BMW e93
硬頂開蓬4座
我都係一家4口
老婆日日間不中都叫我換7人車

但係有時天氣好開蓬
一家大細都開心

多數香港人揸七人車就係驚蝕抵,反正俾咁多錢,緊係買裝到最多人嘅車啦!誰不知成日就係因為仲有座位,次次gathering完咗就兜暈全香港,唔計油錢,時間都蝕埋。

人一世物一世買𣕧保時捷993

貪小便宜嗻卅萬坐多幾個人喎。

引用:
原帖由 colemanlee1130 於 2020-4-19 10:42 PM 發表

20萬左右,我見2013/14 SLK 都係10零廿萬好吸引,但主要係飬車貴,又要多一個車位
你只係假日玩下,用呢20萬租車,乜車都有得你玩

引用:
原帖由 落漠忽然羊羊 於 2020-4-20 12:08 AM 發表

多數香港人揸七人車就係驚蝕抵,反正俾咁多錢,緊係買裝到最多人嘅車啦!誰不知成日就係因為仲有座位,次次gathering完咗就兜暈全香港,唔計油錢,時間都蝕埋。 ...
我日日用車買五座位,雖然七人車可以同時車晒外母一家…

樓主俾真係有需要七人,定只想要大空間,如前者就無得解決,如後者反而可以換車,可以諗下e93 325 或 f32 428開蓬,硬頂開蓬,又可坐晒一家四口
始終七人車MPV,坐就舒服,揸的就真係似司機

引用:

現實如此,搵多啲錢先囉。

再唔係轉部更好飛的七人車,VW Touran, Ford S-Max咁,慳過買多部。

引用:
原帖由 ac_schnitzer 於 2020-4-20 08:29 AM 發表

樓主俾真係有需要七人,定只想要大空間,如前者就無得解決,如後者反而可以換車,可以諗下e93 325 或 f32 428開蓬,硬頂開蓬,又可坐晒一家四口
始終七人車MPV,坐就舒服,揸的就真係似司機 ...
直上堅跑車吧,吾好房跑

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]