• 瀏覽: 3,260
  • 回覆: 40
  • 追帖: 1
一所公司工作20 年,因疫情影響,公司生意小左90%,但咁多年公司一直有非常高的利潤,有足夠的資金流,在三月份開始要求員工放無薪假,四月開始更迫員工放50%無薪假,no sayno ,我明白在這段時間僱主僱員應共渡時間,但我是一個有生意給公司的人,在1-3 月份我替公司賺咗好多$(我人工嘅10  陪),我只是要求3 4 月出full pay 咁好扣我人工,除非我搵唔到$但仆街老細唔肯,仲話如果我等$洗可以出住小小比我(態度似乞衣)
仆街老細$1 也無攞出嚟,諗住用曬政府d每月補貼$9000(補就業)及第二輪防疫基金每月$5000 當薪金(唔比自己申請,因為這補貼是政府直接入僱員戶口,一定要由佢替員工申請),直至12 月,而自己一個仙也唔出,咁即係政府出糧比我,他有沒有犯法因為唔攞$出糧。老實說如果做老細做到佢咁,賺$不是100 %比員工,但公司蝕$自己就唔攞$出嚟頂而搵員工幫你頂,點樣幫你捱呀?

熱賣及精選
點樣出爾反爾?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 韓風粗俗的樓盤 於 2020-4-23 08:07 AM 發表

一所公司工作20 年,因疫情影響,公司生意小左90%,但咁多年公司一直有非常高的利潤,有足夠的資金流,在三月份開始要求員工放無薪假,四月開始更迫員工放50%無薪假,no sayno ,我明白在這段時間僱主僱員應共渡時間,但我是一個有生意給公司的人,在1-3 月份我替公司賺咗好多$(我人工嘅10  陪),我只是要求3 4 月出full pay 咁好扣我人工,除非我搵唔到$但仆街老細唔肯,仲話如果我等 ...
你個老細都幾仆街喎,做生意梗係有賺有蝕架啦,員工係公司最大嘅資產,做生意要識風險管理!公司出左問題,吾係老細拎錢出來頂住自己間公司,而係要d員工死先,咁都得?間公司吾係d員工架喎!樓主你check下個$5000防疫基金可否俾佢當人工出糧?定係政府資助俾打工仔?

回覆 引用 TOP

如果老細真係係仆街,
而你有能力搵到生意, 咪走佬搵過第二份,
有咩好嘈?

回覆 引用 TOP

冇嘈,純分享

回覆 引用 TOP

開名啦

回覆 引用 TOP

樓主快啲開名啦

回覆 引用 TOP

自己搵到咁多生意,自己做老細啦死蠢!

回覆 引用 TOP

開名

回覆 引用 TOP

而家時勢好難捱體諒下老闆啦,如果佢執咗你咪冇工返。

引用:
原帖由 韓風粗俗的樓盤 於 2020-4-23 08:07 AM 發表

一所公司工作20 年,因疫情影響,公司生意小左90%,但咁多年公司一直有非常高的利潤,有足夠的資金流,在三月份開始要求員工放無薪假,四月開始更迫員工放50%無薪假,no sayno ,我明白在這段時間僱主僱員應共渡時間,但我是一個有生意給公司的人,在1-3 月份我替公司賺咗好多$(我人工嘅10  陪),我只是要求3 4 月出full pay 咁好扣我人工,除非我搵唔到$但仆街老細唔肯,仲話如果我等 ...
點解冇得sayno? 你sayno 佢必須遣散, 你取錢走人, 佢收小$9000, 幾好.

引用:

同老闆講感情  實仆街啦

引用:

政府個保就業只係出一半,顧主點都要至少出一半,冇可能完全吾出。

引用:
原帖由 lyretail1969 於 2020-4-24 10:06 AM 發表

點解冇得sayno? 你sayno 佢必須遣散, 你取錢走人, 佢收小$9000, 幾好.
可以say no 但之後就有排受
佢最喜歡擺出個老細款

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 宇宙浪漫的核心 於 2020-4-24 10:11 AM 發表

同老闆講感情  實仆街啦
公司每年也有盈利也有大把$,但面對困難時就要同事suffer 佢的支出,自己就袋袋平安

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]