• 瀏覽: 2,210
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
請問我買了香港往奧地利維也納,再由捷克布拉格機場返香港。 如果由薩爾斯堡是否比較順路再往布拉格,還有坐火車還是飛機往有拉格比較方便。 搓特區護照是否不用簽証,直接由奧地利過境到捷克。 謝謝
planning
首站
維也納 4日3夜
至 Hallstatt 2日 1夜
再去薩爾斯堡 4日3夜
再往捷克布拉格 4日3夜
布拉格回香港

熱賣及精選
薩爾斯堡-布拉格之間火車路線不發達,要兜路兼且沒有快車,必須中途轉車,所以一般人都是直接找私人旅巴或返維也納轉車。
當然亦可以坐飛機,不過目前仍未清楚疫情會如何持續,沒有航班資料。
特區護照在歐洲通行無阻,神根地區沒有邊境關卡。

引用:
原帖由 wahcli 於 2020-5-1 09:01 PM 發表

薩爾斯堡-布拉格之間火車路線不發達,要兜路兼且沒有快車,必須中途轉車,所以一般人都是直接找私人旅巴或返維也納轉車。
當然亦可以坐飛機,不過目前仍未清楚疫情會如何持續,沒有航班資料。
特區護照在歐洲通行無阻,神根地區沒有邊境關卡。 ...
薩爾斯堡冇航班去布拉格

樓主買左幾時機票?
對疫情消退進度咁有信心?
維也納>薩爾斯堡>布拉格點睇都要走回頭路經維也納

引用:
原帖由 wahcli 於 2020-5-1 09:01 PM 發表

特區護照在歐洲通行無阻,神根地區沒有邊境關卡。 ...
如果咁考慮回維也納到布拉格再乘火車。 謝謝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vladimirweiss10 於 2020-5-1 10:15 PM 發表

薩爾斯堡冇航班去布拉格
剛check 要轉機。 謝謝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 冷漠到底 於 2020-5-1 11:59 PM 發表

樓主買左幾時機票?
對疫情消退進度咁有信心?
維也納>薩爾斯堡>布拉格點睇都要走回頭路經維也納
九月去,現在留意如果8月仍未攪掂,改下年去, emirats 可以改機票

我2019/12月從Salzburg 去Prague...包車...VW passat
9am 到 6pm...停兩個旅遊點
EUR 330...舒服方便

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Helicopter 於 2020-5-2 05:13 PM 發表

九月去,現在留意如果8月仍未攪掂,改下年去, emirats 可以改機票
如果有得改
建議你布拉格>維也納>薩堡>慕尼黑走或者調轉
薩爾斯堡近慕尼黑多過布拉格

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Helicopter 於 2020-5-1 07:50 PM 發表

請問我買了香港往奧地利維也納,再由捷克布拉格機場返香港。 如果由薩爾斯堡是否比較順路再往布拉格,還有坐火車還是飛機往有拉格比較方便。 搓特區護照是否不用簽証,直接由奧地利過境到捷克。 謝謝
planning
首站
維也納 4日3夜
至 Hallstatt 2日 1夜
再去薩爾斯堡 4日3夜
再往捷克布拉格 4日3夜
布拉格回香港 ...
我(預定2021 03 去. 本來係今年清明出發)行程相反, 先到布拉格 3日2夜 > 乘巴士(REGIOJET)到CK 庫倫諾夫小鎮 2日/1夜
乘巴士(CK Shuttle)到薩爾斯堡  3日2夜> 火車到Hallstatt 1日 1夜> (4hrs)維也納 3日2夜(因為維也納我去過)

在山泉水清 出山泉水濁

回覆 引用 TOP

剛剛check  emirates 改下年三月去 要俾hkd 34xx , 唉

回覆 引用 TOP

好办法

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

當年我係Hallstatt 2個人包左架私家車去ck, 3 hours

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]