• 瀏覽: 2,861
  • 回覆: 12
  • 追帖: 1
+90
Part 1

今曰同個咸濕佬朋友,xx雄入元朗玩下行下,中午佢話明要食牛鞭。

帶佢入元朗食完之後,佢仲即刻去找北嫂。

一場入到元朗,無理由只為去教育路,等佢玩完,我地一齊去屏山文物徑,即坑尾村,坑頭村行下,咸濕佬朋友順便帶埋個收藏公仔,影下相取下景。

坐小巴落車,第一件事,拜拜土地先。

鄧達智的Cafe 123。

列入香港一級歷史建築。

我兒時鄉下仍有這些鄉村式家具,烹飯燒柴火,我兒時都試過。

近村口一同有兩個古建築,覲廷書室,清暑軒。

覲廷書室門口架野幾型!

睇睇下自然行埋入村。

鄧氏宗祠。

我兒時係鄉下玩過舞龍架。

天魔銀龍既不求神也不求佛人世間的成敗名利
更不值一顧也不值一笑要的只是使出血爪時的
尊嚴和榮耀在天魔銀龍來說那一瞬間就是永恆
這一瞬間已達到武學上巔峰因為他是天魔銀龍
識食

識食

Part 2

古老死炮

似古代公堂屏畫。

屏山古井,以前是村民食用井水。

我鄉下都已經無這類門口。

至今已有逾200年歷史,該建築被列為香港二級歷史建築。
洪聖宮門聯,洪德巍峨靈應坑井,聖容煥彩光照沙江。
古廟前見肥魚,幾七大條

來到今次行程的尾聲聚星樓,是香港現存唯一的古塔,於2001年被列為法定古蹟。
古塔上層供奉魁星,傳說魁星是主宰功名的神祇。

塔旁便是西鐵,都行完。
條粉皮!又話出旺角現時點睇玩具,我地一齊走。
今曰行到有小小疲累,行程完畢。

~THE END~

教育路找...!

牛鞭有效,但不是一次半次即見效。
系元朗市中心,坐小巴入屏山。

呢幾曰可以去下。

上海街馬會後小小,順發亦有牛鞭。

但麻麻

下次可能去大埔旅遊下,再分享。

正呀...咁利害

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2020-5-4 12:47 PM 發表
正呀...咁利害
咸濕佬教育路主場

引用:
原帖由 天魔銀龍 於 2020-5-3 11:02 AM 發表
11099430 11099431 11099432 11099433
上海街馬會後小小,順發亦有牛鞭。
圖書館搬左去對面馬路

主題標籤 #元朗 #香港
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]