• 瀏覽: 115,134
  • 回覆: 1,391
  • 追帖: 12
引用:
原帖由 真兒 於 2020-5-5 12:18 PM 發表

我打完第一針之後三星期到已經開始甩頭髮喇,而家長期得返啲毛毛,我係帶帽咋,無買假髮。帽可以買薄啲,咁熱我覺得帶假髮仲辛苦
我第一次針之後10日已經開始甩頭髮,第14日已經完全甩晒!打完第三針後一個月做手術,做手術一星期啲頭髮就開始長!一個月後打完第四針之後又開始甩頭髮!第六針正值農曆新年,所以與第五針相隔一個多月,打針前啲頭髮又再長,唔夠3星期又再甩,直至打完第八針一個月頭髮再長,呢次終於唔再甩,4個月後已經唔使再戴帽!

引用:
原帖由 馬路捉心事 於 2020-5-5 12:55 PM 發表

真兒、多謝你。😄
我諗住下午去搵、薄身帽。
你都要加油。
多謝!一齊加油

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Haha88888 於 2020-5-5 05:17 PM 發表

我第一次針之後10日已經開始甩頭髮,第14日已經完全甩晒!打完第三針後一個月做手術,做手術一星期啲頭髮就開始長!一個月後打完第四針之後又開始甩頭髮!第六針正值農曆新年,所以與第五針相隔一個多月,打針前啲頭髮又再長,唔夠3星期又再甩,直至打完第八針一個月頭髮再長,呢次終於唔再甩,4個月後已經唔使再戴帽! ...
我如無意外6月初就完晒化療,跟住7月8月左右電療,希望到12月時唔使成日帶帽啦😅😅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 natalielee29 於 2020-5-5 01:07 PM 發表

我尋日完成6針啦,過程當然會有啲唔舒服,但一定會過,可以嘅話食多啲嘢,指數好啲,好得快啲架!一齊加油!
同意食到食多啲,我頭四針嗰隻藥唔係好食到嘢,要係咁靠啲營養奶吊命咁🙈🙈而家後面嗰四針食得唔錯

引用:
原帖由 Aaliyah 於 2020-5-5 02:45 PM 發表

睇咗大家做化療的分享,現在沒有這麼擔心,心情亦好了很多。
樓主明天第一針一定會順順利利的,加油👍
而家化療療程進步好多,相對以前應該舒服咗唔少,雖然一定會唔舒服,但係都有方法解決,QE嘅腫瘤科醫生護士都好好㗎,你放心

引用:
原帖由 馬路捉心事 於 2020-5-5 07:49 AM 發表

mathawmama 你好。
頭三針難捱嗎?
其實嚟緊打第一針、真係有少少緊張。
到今日黎講頭三針都算可以, 係第一針嘔到要入急症室, 攞啲好啲架止嘔藥😊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 真兒 於 2020-5-5 07:03 PM 發表

同意食到食多啲,我頭四針嗰隻藥唔係好食到嘢,要係咁靠啲營養奶吊命咁🙈🙈而家後面嗰四針食得唔錯
你就好啦,我到而家第6針,呢幾日都係麻麻,我飲營養奶會唔舒服,所以無飲

引用:
原帖由 真兒 於 2020-5-5 07:05 PM 發表

而家化療療程進步好多,相對以前應該舒服咗唔少,雖然一定會唔舒服,但係都有方法解決,QE嘅腫瘤科醫生護士都好好㗎,你放心
真兒好多謝你的鼓勵,我已經買好多營養奶,我會明天開始飲打定個底先。

於此世界中,從非怨止怨,唯以忍止怨,此古聖常法。
願一切有情幸福、安穩!
自有其樂!
凡所有的有情生類,
動搖的或不動的,毫無遺漏,
多謝🙏🏼網友鼓勵、祝福。
9:30準時落藥。姑娘話預四個幾鐘。
午餐會有粥。
我用右手落藥、有少少涼既感覺。
跟住少少麻卑。過咗一陣。
姑娘問有無唔舒服。我話都ok
而家幫你落藥、(剛剛唔係落緊咩?)
原來要先落防敏藥、再正式落藥。
姑娘話有唔舒服要出聲。呼吸唔舒服、胸口唔舒服要出聲。
姑娘寸步不離床邊、望住。
過咗大約十分鐘(落咗20.8喵藥)、真係胸口有(魏)感覺。
我講咗出嚟、係可以忍受。姑娘話唔需要忍。
即時停藥、見佢打電話匯報。
再等15分鐘再落藥。姑娘望到實。
大約過咗15分鐘。姑娘話可以啦。過咗觀察時間應該無問題。
姑娘話好多時頭一、兩針都會咁樣。
停一停、又真係好d😃
剛剛午餐🥣到。有粥食。😄

引用:
原帖由 馬路捉心事 於 2020-5-6 12:18 PM 發表

多謝🙏🏼網友鼓勵、祝福。
9:30準時落藥。姑娘話預四個幾鐘。
午餐會有粥。
我用右手落藥、有少少涼既感覺。
跟住少少麻卑。過咗一陣。
姑娘問有無唔舒服。我話都ok
而家幫你落藥、(剛剛唔係落緊咩?)
原來要先落防敏藥、再正式落藥。
姑娘話有唔舒服要出聲。呼吸唔舒服、胸口唔舒服要出聲。
姑娘寸步不離床邊、望住。
過咗大約十分鐘(落咗20.8喵藥)、真係胸口有(魏)感覺。
我講咗出嚟、係可以忍受。姑 ...
加油,唔舒服要同姑娘講,眼瞓就瞓陣啦,防敏藥幾眼瞓架,瞓醒就返得屋企架啦!

樓主加油,有信心就一定會順順利利的。

引用:
原帖由 natalielee29 於 2020-5-6 02:36 PM 發表

加油,唔舒服要同姑娘講,眼瞓就瞓陣啦,防敏藥幾眼瞓架,瞓醒就返得屋企架啦!
多謝你😊
可能第一針、無眼瞓感覺。
吊完針好似重精神咗、好食得。
(而家招積、過兩日就唔知啦😅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Aaliyah 於 2020-5-6 04:02 PM 發表

樓主加油,有信心就一定會順順利利的。
多謝你😄
今日都算順利進行。
在床去過一次小便、用尿兜。
(因為想快啲落晒藥、唔想去廁所咗時間)
當換另一包藥就自行去廁所。
(都忍咗一段時間)
全過程9:30am至2:00pm完成
Aaliyah 你既第一針、記得上嚟分享一下。
祝你星期一、順利進行。💪🏼

引用:
原帖由 馬路捉心事 於 2020-5-6 11:26 PM 發表

多謝你😄
今日都算順利進行。
在床去過一次小便、用尿兜。
(因為想快啲落晒藥、唔想去廁所咗時間)
當換另一包藥就自行去廁所。
(都忍咗一段時間)
全過程9:30am至2:00pm完成
Aaliyah 你既第一針、記得上嚟分享一下。
祝你星期一、順利進行。💪🏼 ...
我每次喺公立醫院打完針都會去食個tea至返屋企,每次打完針都好精神!聽晚開始就可能會唔舒服,手指腳趾開始痺,過多幾日......死喇!點解有入冇出,冇大便嘅😱!再過多幾日洗洗下頭......哇!成地都係頭髮嘅😱😱!唔使驚!咁即係代表啲藥發揮作用!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]