• 瀏覽: 10,868
  • 回覆: 58
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 sam19940325 於 2020-6-20 10:41 PM 發表

2-3 晚
星期六、日要返?

引用:
原帖由 kenkit1995 於 2020-6-22 02:25 AM 發表

星期六、日要返?
星期一至五其中兩晚

回覆 引用 TOP

今年我已經報咗名。我計過,我每星期最多返到兩晚,可能要拉長少少來讀。

引用:
原帖由 MatthewMk 於 2020-6-26 12:00 PM 發表

今年我已經報咗名。我計過,我每星期最多返到兩晚,可能要拉長少少來讀。
用咩學歷報?所有人7月收到面試????

引用:
原帖由 kenkit1995 於 2020-6-26 03:41 PM 發表

用咩學歷報?所有人7月收到面試????
我情況有啲 麻煩: 我喺用舊中學會考成績去報,full cert. 中英數都合格。再用埋在hku space 讀了兩張文憑.
但我啲maths 放低太耐,我怕自己跟不上。
所以現在我攞咗本DSE 中四五的maths 書同自己跟下先。
但又怕佢唔收我。。。。好煩。。。

師兄,我今年考完dse, 溫唔切書所以主科成績只有2211,請問我可以讀得掂?同埋我聽人講中文可以唔讀,係咪真架?(利申:其實我想升返上high dip)

引用:
原帖由 MatthewMk 於 2020-6-27 12:09 PM 發表

我情況有啲 麻煩: 我喺用舊中學會考成績去報,full cert. 中英數都合格。再用埋在hku space 讀了兩張文憑.
但我啲maths 放低太耐,我怕自己跟不上。
所以現在我攞咗本DSE 中四五的maths 書同自己跟下先。
但又怕佢唔收我。。。。好煩。。。 ...
收左你未?

我完成咗新生註冊,但未比第一期學費,應該叫做收咗掛?

引用:
原帖由 高大楝 於 2020-8-1 04:05 PM 發表

我完成咗新生註冊,但未比第一期學費,應該叫做收咗掛?
你新生甘快收左學費單?佢話8月頭先通知我面試。

引用:
原帖由 江湖善良的達人 於 2020-5-4 06:46 PM 發表

過來人意見,其實你呢個成績讀ive基礎文憑係最好的,因為比你重讀dse都未必可能攞返好高既分數,15分都係要同出邊d人爭入Ive hd你話幾無為,如果你目標係讀Ive hd工程,條路就建議先讀1年基礎文憑工程,好易讀,畢左業政府會認其相等於dse5科2既同等學歷

因為你讀過Ive fd,已經係ive既親生仔,升讀hd已經比出邊d人易,基本上都係優先取錄..如果你讀工程hd,睇你想入邊科工程 ...
屋裝有無機會轉讀到機械工程?

引用:
原帖由 樹下濃濃的核心 於 2020-8-1 04:59 PM 發表

屋裝有無機會轉讀到機械工程?
你意思係職專文憑(屋宇裝備)畢業轉五轉到機械工程高級文憑嗎? 係可以既。hd接top up五同科就未必得,但職專/基礎文憑/毅進咩科畢業接hd都得,只要你個職專有讀升學單元等同dse5科2就接到hd,可以參考下:2019 ive機械工程高級文憑收生既平均分數係14分,即係只要你職專畢業轉分轉到14分就一定收,差少少12,13分但有面試都有機會收,如果得10,11分就睇下有冇位剩先收

引用:
原帖由 高大楝 於 2020-7-30 10:36 PM 發表

師兄,我今年考完dse, 溫唔切書所以主科成績只有2211,請問我可以讀得掂?同埋我聽人講中文可以唔讀,係咪真架?(利申:其實我想升返上high dip)
究竟有無人可以答到我?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Anknee 於 2020-5-3 03:36 AM 發表

1.我預計dse 中文1 英文1 數學4 通識1 物理2 我咁既成績入唔入到呢?
2.FD個時間表係點?
3.裏面既英文難唔難?難唔難畢業?
4.fd升hd有幾多人升到?
THX
你數學唔錯喎!

樹下濃濃的核心 我係獲有條件取錄

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 江湖善良的達人 於 2020-8-1 05:28 PM 發表

你意思係職專文憑(屋宇裝備)畢業轉五轉到機械工程高級文憑嗎? 係可以既。hd接top up五同科就未必得,但職專/基礎文憑/毅進咩科畢業接hd都得,只要你個職專有讀升學單元等同dse5科2就接到hd,可以參考下:2019 ive機械工程高級文憑收生既平均分數係14分,即係只要你職專畢業轉分轉到14分就一定收,差少少12,13分但有面試都有機會收,如果得10,11分就睇下有冇位剩先收 ...
C兄。但讀完HD 屋裝,再讀上去可唔可,轉機械果邊呢?因為讀完HD屋裝之後,就唔知點再行。指點一下後輩。謝謝。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]