• 瀏覽: 14,958
  • 回覆: 194
  • 追帖: 2
其實晚晚8點先放工, 係街食埋飯, 回到家沖過涼又話要睡, 晨早又起身返工...這樣白痴但無奈的生存模式, 相信好多香港人每天都是這樣過活, 值得嗎?

曾經我7點半起身(返8點半)! 夜既返去1點幾返到屋企!整埋野都2點幾瞓,咁既生活都捱左半年

引用:
原帖由 ijeck 於 2020-5-5 09:55 PM 發表

曾經我7點半起身(返8點半)! 夜既返去1點幾返到屋企!整埋野都2點幾瞓,咁既生活都捱左半年
那師兄巳脫苦海?

講真,老闆或上司要你加班啲你可以唔加咩

要唔加班,搵另一份工

引用:
原帖由 雲吞麵 於 2020-5-5 09:42 PM 發表

其實晚晚8點先放工, 係街食埋飯, 回到家沖過涼又話要睡, 晨早又起身返工...這樣白痴但無奈的生存模式, 相信好多香港人每天都是這樣過活, 值得嗎? ...
通常做會計先係咁

人一黃,  變蟑螂

曱甴死全家
5點開始每鐘x1.5f,10點之後x2,收工又可以報銷的士,坐喺公司又冇乜野做,何樂而不為!

呢個事勢你有得加班即係被裁嘅機會好低。
Suggest你捱埋今年先再算。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雲吞麵 於 2020-5-5 09:58 PM 發表

那師兄巳脫苦海?
依家搵少左, 但時間多左...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 元朗黑衣人 於 2020-5-5 10:08 PM 發表

5點開始每鐘x1.5f,10點之後x2,收工又可以報銷的士,坐喺公司又冇乜野做,何樂而不為!
其實依家都多左公司1.5工
唔明依家仲有人肯$35-$45咁都照O

呢個係一個現實問題

回覆 引用 TOP

加班唔係問題,加班冇補水先係問題。

我因工作關係成日接觸日本suppliers,日本人出名工作狂,但近年佢地都早左收工,而且佢地夜晚九點前嘅加班都有補水,當佢地知道我地香港人成日加班,仲要冇補水,連佢哋都打左個突。

引用:
原帖由 一人行 於 2020-5-5 10:35 PM 發表

加班唔係問題,加班冇補水先係問題。

我因工作關係成日接觸日本suppliers,日本人出名工作狂,但近年佢地都早左收工,而且佢地夜晚九點前嘅加班都有補水,當佢地知道我地香港人成日加班,仲要冇補水,連佢哋都打左個突。 ...
除了正苦工, 今時今日的私人公司OT巳好少有補水了

引用:
原帖由 雲吞麵 於 2020-5-5 10:58 PM 發表

除了正苦工, 今時今日的私人公司OT巳好少有補水了
我九十年代出嚟做嘢,當時仲有OT補水,根本當時嘅人會直接將OT補水當為人工嘅一部分。

後來整整下補水變補鐘,甚至補鐘都冇,要你做義工。

但偏偏香港職場興越請越少人,人手越唔夠OT就越多。

引用:
原帖由 leonlai2007 於 2020-5-5 10:08 PM 發表

通常做會計先係咁
我公司班會計,日日準時走,1分鐘都唔OT

@林病月鵝

唔知林女士被要求加班會點

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]