• 瀏覽: 1,071
  • 回覆: 29
鹹蛋蒸肉餅。

附件

20200509_192338.jpg(442.22 KB)

2020-5-9 10:06 PM

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」
引用:
原帖由 東方紅 於 2020-5-9 10:06 PM 發表

鹹蛋蒸肉餅。
想要兩碗飯!

命裡有時終需有,
命裡無時莫強求。
引用:
原帖由 siutatbo 於 2020-5-9 10:09 PM 發表

想要兩碗飯!
茄兄,冇問題。

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 siutatbo 於 2020-5-9 10:09 PM 發表

想要兩碗飯!
唔少得!

回覆 引用 TOP

目標人物
正喎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 傲骨 於 2020-5-9 10:30 PM 發表

兩隻鹹蛋?
只係黃,冇白的。

目標人物
引用:
原帖由 傲骨 於 2020-5-9 11:12 PM 發表

個白掉咗?我一隻已經夠送飯
一袋㗎,淨係得鹹蛋黃,真空包裝的,一包有成十個。
不過,其實我唔鍾意呢類鹹蛋黃,我鍾意嗰啲係扁平的那些,食落去有種煙靭感,同呢啲根本唔同食法,冇咗嗰種風味。

以前扁嗰啲,見好多人整,係一隻隻新鮮鴨蛋打開,用竹籬一隻隻放好,唔畀佢黐住,跟住在面頭灑上粗鹽,再拎去晒,晒幾日就得,那些蛋黃,會經陽光晒後,漸漸扁平,而那些蛋白,則賣畀漁民用嚟漿漁網。
而家啲都唔知點整。

正!

回覆 引用 TOP

目標人物
引用:
原帖由 傲骨 於 2020-5-9 11:26 PM 發表

係喎,以前見什貨舖有果啲鹹蛋黃賣扁扁的,而家都唔知要去邊買
而家冇得賣囉,都冇人整啦,用大玻璃罅裝住,排得靚靚的,而家變晒樣。
如果自己有天台私人地方,買新鮮鴨蛋可以晒,打開鴨蛋,攞走咗啲白唔要,再在面頭灑上大量粗鹽去晒就得。

目標人物
正呀,撈白飯好好味呀~😋😋

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 東方紅 於 2020-5-9 11:21 PM 發表

一袋㗎,淨係得鹹蛋黃,真空包裝的,一包有成十個。
不過,其實我唔鍾意呢類鹹蛋黃,我鍾意嗰啲係扁平的那些,食落去有種煙靭感,同呢啲根本唔同食法,冇咗嗰種風味。

以前扁嗰啲,見好多人整,係一隻隻新鮮鴨蛋打開,用竹籬一隻隻放好,唔畀佢黐住,跟住在面頭灑上粗鹽,再拎去晒,晒幾日就得,那些蛋黃,會經陽光晒後,漸漸扁平,而那些蛋白,則賣畀漁民用嚟漿漁網。
而家啲都唔知點整。:smile_ ...
原來如此

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]