• 瀏覽: 1,856
  • 回覆: 25
請問上一份工係比人炒既,面試時僱主問你離職原因應該點答?
希望各位ching可以比啲意見我🙇🏻‍♀️

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
如果對上份工做左大半年以內,我會唔寫呢份工,反正近呢一年市道唔好,我情願話我自己一直搵唔到工。

如果做左就嚟一年或更久,就寫,但答係自己走,就算新公司做reference check,好多公司都會留一線話個員工係自己走,除非當日大家反晒面。

講老實說話話自己比人炒,無論你包裝得幾好聽好似唔關自己事都冇用,炒就係炒,除非你有信心可以包裝到係裁員,唔係炒。

大半年以內就唔做嘅工唔寫,解釋空白期一定易過解釋點解唔做,就算你話自己走,人地都覺得你jumpy,印象一定差過空白期。

有啲人話CV多幾個月經驗唔好咩?但幾個月嘅經驗你學到幾多嘢?老細唔會睇重,除非你啱啱出嚟做嘢,之前工作經驗係極少甚至零,咁多幾個月都好過冇。

引用:
原帖由 一人行 於 2020-5-10 08:28 AM 發表

如果對上份工做左大半年以內,我會唔寫呢份工,反正近呢一年市道唔好,我情願話我自己一直搵唔到工。

如果做左就嚟一年或更久,就寫,但答係自己走,就算新公司做reference check,好多公司都會留一線話個員工係自己走,除非當日大家反晒面。

講老實說話話自己比人炒,無論你包裝得幾好聽好似唔關自己事都冇用,炒就係炒,除非你有信心可以包裝到係裁員,唔係炒。

大半年以內就唔做嘅工唔寫,解釋空白期一 ...
裁員比起炒好聽D,因裁員係公司財政或生意唔好先削人手,並唔係員工問題。炒都係員工犯錯或其他理由先炒。唔通一個部門五個人炒剩兩個,其餘三個都有問題? 而家經濟下滑年代,好多公司都唔理真空期,明白到時勢確實多公司倒閉裁員。

睇你份工做左幾耐啦,如果短就唔寫啦,始終炒俾人感覺唔好,見工時都難解釋,舊公司references letter都可能會寫明離職原因,見工問起上嚟都尷尬

引用:
原帖由 ~MaViS~ 於 2020-5-10 10:41 AM 發表

睇你份工做左幾耐啦,如果短就唔寫啦,始終炒俾人感覺唔好,見工時都難解釋,舊公司references letter都可能會寫明離職原因,見工問起上嚟都尷尬
裁員reference letter剩寫在職期,職位及身份證號碼,只有自已辭職先加理由。

引用:
原帖由 榮仔強 於 2020-5-10 10:45 發表

裁員reference letter剩寫在職期,職位及身份證號碼,只有自已辭職先加理由。
我上一份工係部門cut人,都有寫明係部門重整

引用:
原帖由 ~MaViS~ 於 2020-5-10 10:52 AM 發表

我上一份工係部門cut人,都有寫明係部門重整
咁都唔係員工問題,反而自已辭職,問原因都幾難答。裁員起碼話公司生意唔好,部門重組,控制營運開支。

引用:
原帖由 一人行 於 2020-5-10 08:28 AM 發表

大半年以內就唔做嘅工唔寫,解釋空白期一 ...
thanks for your reply

當初比佢炒都鬧得算不和下。我果時做左個半月,佢炒我係要七日通知/要比代通知金,但佢係即日炒,冇比代通知金,所以我去左告佢。

但我因為冇乜工作經驗,淨係做過呢份全職,其他都係兼職。而且啲兼職都好易入行,所以基本上我係冇工可以寫得落cv到。

另外我空白期都成半年以上,咁既情況應唔應該寫呢份全職?

ps.學歷唔高,經驗唔多,所以搵到份合乎自己學歷,又有興趣既都想試下。但比人炒呢個問題真係唔知點講好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kelvin2010a 於 2020-5-10 10:16 AM 發表

裁員比起炒好聽D,因裁員係公司財政或生意唔好先削人手,並唔係員工問題。炒都係員工犯錯或其他理由先炒。唔通一個部門五個人炒剩兩個,其餘三個都有問題? 而家經濟下滑年代,好多公司都唔理真空期,明白到時勢確實多公司倒閉裁員。 ...

我係直接比佢炒,而唔係因為財政問題而裁員。而且我既問題唔算大,冇必要即日炒而唔比機會我。(上年既事)

但其實呢個時勢都好難搵工,經濟差好多公司都減少人手,所以我都唔知會唔會有面試機會。只係想早啲準備定,但離職原因真係唔知點講。

ps.工作經驗唔多,只有被炒果份全職(做得個半月)同埋幾份兼職

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ~MaViS~ 於 2020-5-10 10:41 AM 發表

我份工做得個半月,但我因為工作經驗唔多,只有一份全職,幾份兼職,兼職都係啲好易入行既工種,所以諗緊應唔應該寫份全職。

而且佢炒我係即日炒,冇比代通知金,又冇解僱信,所以更加唔會有references letter。另外因為代通知金個問題,所以我告左佢。

咁樣應唔應該寫份全職?唔寫就成份cv都空白,雖然有讀過啲課程,但果啲課程都同我想做既工唔岩。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kelvin2010a 於 2020-5-10 10:58 AM 發表

咁都唔係員工問題,反而自已辭職,問原因都幾難答。裁員起碼話公司生意唔好,部門重組,控制營運開支。
員工問題被炒應該點答,講大話又驚佢打去我舊公司confirm,講真話又驚hr知我比人炒而唔請我。

我告左舊僱主,佢就一定唔會幫我講好說話,所以完全唔知點算好。

引用:
原帖由 今天有羊 於 2020-5-10 03:19 PM 發表

員工問題被炒應該點答,講大話又驚佢打去我舊公司confirm,講真話又驚hr知我比人炒而唔請我。

我告左舊僱主,佢就一定唔會幫我講好說話,所以完全唔知點算好。 ...
你呢份工做左幾耐啊?

我2019年轉左5份工,每份都係自行resign,所以我最有資格答你哩個問題.
總之唔可以答係以前公司有問題,或人事問題.要答到同你l N 緊哩份公司背景冇関係,例如你新工要出差,你唔可以講上一份成日返唔到香港等等.有啲技巧,十萬字都講唔哂.兩字記之若 ....執生。

咩事俾人炒先?

引用:
原帖由 一人行 於 2020-5-10 04:46 PM 發表

你呢份工做左幾耐啊?
一個半月

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]