• 瀏覽: 1,552
  • 回覆: 17
小童美國出生,身處香港持有香港身份證及美國護照,因為5年期美國護照已過期,請問在香港如何辦理續領新的美國護照,麻煩詳盡告之。另外,如果唔辦理續新護照,持已過期美國護照能否進入美國?麻煩知道的師兄師姐幫手解答,衷心感激

熱賣及精選
why not give the US Consulate a call?

引用:
原帖由 corwin 於 2020-5-12 11:03 AM 發表

why not give the US Consulate a call?
官方解釋更詳細

努力讓身心同步自由。
引用:
原帖由 隔夜Cute象棋 於 2020-5-13 11:10 AM 發表

官方解釋更詳細
not really

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 killer988 於 2020-5-12 02:07 AM 發表

小童美國出生,身處香港持有香港身份證及美國護照,因為5年期美國護照已過期,請問在香港如何辦理續領新的美國護照,麻煩詳盡告之。另外,如果唔辦理續新護照,持已過期美國護照能否進入美國?麻煩知道的師兄師姐幫手解答,衷心感激 ...
換領呢國務院就叫你問HK花旗領事館
https://travel.state.gov/content ... ort/outside-us.html
我就唔建議你唔續領護照就嘗試持過期花旗護照入境,你應該上唔到機添。

回覆 引用 TOP

don't forget to get the kid a social security number so s/he can pay taxes on his/her income.

引用:
原帖由 killer988 於 2020-5-12 02:07 AM 發表

小童美國出生,身處香港持有香港身份證及美國護照,因為5年期美國護照已過期,請問在香港如何辦理續領新的美國護照,麻煩詳盡告之。另外,如果唔辦理續新護照,持已過期美國護照能否進入美國?麻煩知道的師兄師姐幫手解答,衷心感激 ...
唔去問美領使館?
走來香討問?
你是否弱智的!

引用:

過期護照,是航空公司不會比你上飛機,即使你只是返回護照國家。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 abbalau 於 2020-5-14 07:27 發表

唔去問美領使館?
走來香討問?...
我都想知.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 abbalau 於 2020-5-14 07:27 AM 發表

唔去問美領使館?
走來香討問?
你是否弱智的!
Are you saying people can not talk about birth tourism here?

引用:
原帖由 corwin 於 2020-5-13 11:02 PM 發表

don't forget to get the kid a social security number so s/he can pay taxes on his/her income.
Should have gotten that already if born in the US, along with birth certificate

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 abbalau 於 2020-5-14 07:27 AM 發表

唔去問美領使館?
走來香討問?
你是否弱智的!
香討好多專家,乜 X 都識答。

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2020-5-16 11:58 AM 發表

香討好多專家,乜 X 都識答。

not sure about 專家, but we like to put in our views out.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 corwin 於 2020-5-15 12:16 AM 發表

Are you saying people can not talk about birth tourism here?
gotta keep it low

if they raise the flag the irs can audit you upon every re-entry, for life

回覆 引用 TOP

又話美國睇醫生超貴...樓主美國生個小孩要洗幾錢

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]