• 瀏覽: 10,045
  • 回覆: 118
  • 追帖: 1
勇闖黑龍島 開始睇
睇到 決戰自由神

只係短短二 卅 期
當中劇情刺激緊湊,畫功精湛
場面浩大,
氣氛鋪排,
人物個個有血有肉
當中有愛情,友情,主僕情,親情
尤其英雄父子親情嘅描寫
我噙晚啱啱翻睇完
真係睇到喊
好溫馨,好細膩

情節環環相扣,步步進迫
當中所有人物枝節䌓多,但全部歸一
成個故事嘅核心,就係決戰自由神!

唔該
龍虎門3.0邊個接手都好
請放低成見及所謂尊嚴
當溫書又好,學習又好,抄襲都好
睇吓當年港漫高峰期
馬榮成係點做書
中華英雄係點樣贏盡全球口碑!唔該呀!

附件

9ee9668e6d5edfcaa69c1b16c8d83114.jpg(339 KB)

2020-5-13 12:18 PM

+;![].我迷失在.* 這場﹍×°愛情遊戲°°°×.﹏
熱賣及精選
編劇=劉定堅

其實之後無影門、地獄門、火鳥島都係期期精彩:莫問、不為、瓊天的三角戀;血族、殘宗、元老會的爭權;生奴之死、火鳥的單元、華家罪孽、火鳥島侵戰~故事、人物都是環環相扣,精彩絕倫!早前重看,依然精彩~

兩個星期畫一本緊靚㗎!
謝志榮都做到啦!

覺得勇闖黑龍島之前嘅故事係有d長同散,又龜島又鋼牛谷又黑龍會(司令之前)又殺人組織又羅修門,全個故事真係有d亂。
到無敵同黑龍司令相繼出場,個故事先緊湊d

引用:
原帖由 NAPOLEANMACAU 於 2020-5-13 11:47 AM 發表

其實之後無影門、地獄門、火鳥島都係期期精彩:莫問、不為、瓊天的三角戀;血族、殘宗、元老會的爭權;生奴之死、火鳥的單元、華家罪孽、火鳥島侵戰~故事、人物都是環環相扣,精彩絕倫!早前重看,依然精彩~ ...
但返返中國之後呢幾場個故事都只係圍繞武林入面嘅紛爭,冇咗民族精神嗰種味,同《中華英雄》呢個名冇乜連繫性,感覺始終差d

引用:
原帖由 lai-ken 於 2020-5-13 02:33 PM 發表

但返返中國之後呢幾場個故事都只係圍繞武林入面嘅紛爭,冇咗民族精神嗰種味,同《中華英雄》呢個名冇乜連繫性,感覺始終差d
如果依照當時的故事脈絡(以《哀莫大於心死》為止),估計是以莫問的生世帶出伊賀武一,再引出以劍雄(中)及莫問(日)的中日對立,當中再夾雜劍雄與瓊天的姊弟宿命之戰,司徒無量的親情覊絆~然後大戰,最後大結局~

問題係馬榮成自己風雲都做唔番呢個水準。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 NAPOLEANMACAU 於 2020-5-13 11:47 AM 發表

其實之後無影門、地獄門、火鳥島都係期期精彩:莫問、不為、瓊天的三角戀;血族、殘宗、元老會的爭權;生奴之死、火鳥的單元、華家罪孽、火鳥島侵戰~故事、人物都是環環相扣,精彩絕倫!早前重看,依然精彩~ ...
其實都已經係三十幾年前嘅事
我唔係好記得
只係之前有個帖講中華英雄
有人提返勇闖黑龍島
我先至睇返
一睇,真係停唔到
係有吸力嘅!

引用:
原帖由 MURASAKI-14 於 2020-5-13 12:46 PM 發表

兩個星期畫一本緊靚㗎!
謝志榮都做到啦!
答你都嘥氣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lai-ken 於 2020-5-13 02:28 PM 發表

覺得勇闖黑龍島之前嘅故事係有d長同散,又龜島又鋼牛谷又黑龍會(司令之前)又殺人組織又羅修門,全個故事真係有d亂。
到無敵同黑龍司令相繼出場,個故事先緊湊d ...
可能真係同毒劉有關

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 藍媚月 於 2020-5-13 04:57 PM 發表

其實都已經係三十幾年前嘅事
我唔係好記得
只係之前有個帖講中華英雄
有人提返勇闖黑龍島
我先至睇返
一睇,真係停唔到
係有吸力嘅!
當年馬Sir真係專心做好一本書,後來做了老闆,反而不能回到初心了~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 藍媚月 於 2020-5-13 10:43 AM 發表

勇闖黑龍島 開始睇
睇到 決戰自由神

只係短短二 卅 期
場面浩大,
氣氛鋪排,
人物個個有血有肉
尤其英雄父子親情嘅描寫
我噙晚啱啱翻睇完
真係睇到喊
好溫馨,好細膩

情節環環相扣,步步進迫

唔該
龍虎門 ...
藍姐姐,其實中華英雄成個故事都好正,係當被賣豬仔去龜島果段有D沙石,但一偶到金傲劇情可以話一環緊扣一環,完全未停過高潮,直到馬Sir 被斬之前最後一期「不戰也罷」為止,之前所有中華英雄都係正到爆。

「勇闖黑龍島」當然正爆,記得個封面由條長橋盡頭變咗條黑龍,內文華英雄 “啤爆“ 黑龍司令 幅Ray-Ben黑超就夠晒經典,跟着嘅決戰自由神象到華英雄借死隱退,感覺上係一個好完整篇章嘅段落完結完美落幕 !

跟着華劍雄返中國之後都好精彩,但一下子由繁榮到有氣車飛機嘅芝加哥返到好比古代嘅中原武林,有小小睇唔慣,但劇情推進得好去穚又密又快,好快又投入返,無影門,地獄門,神鴿山莊,火鳥島,又係環環相扣,經典場面多而密,淨係呢幅華英雄震攝戰狂,真係有咁多年都仲係不可超越嘅經典 !

引用:
原帖由 藍媚月 於 2020-5-13 10:43 AM 發表

勇闖黑龍島 開始睇
睇到 決戰自由神

只係短短二 卅 期
場面浩大,
氣氛鋪排,
人物個個有血有肉
尤其英雄父子親情嘅描寫
我噙晚啱啱翻睇完
真係睇到喊
好溫馨,好細膩

情節環環相扣,步步進迫

唔該
龍虎門 ...
唔好意思都想問一聲,網交多時,成日叫你藍姐姐,其實你係師姐定師兄?

如果長期叫錯真係唔好意思 !

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]