• 瀏覽: 75,376
  • 回覆: 399
  • 追帖: 24
呢份工,即係聽999。

要輪班,壓力大。其實,比好多紀律部隊人員辛苦。

「給我三千城管兵,一定收回釣魚島,給我五百貪腐官,保證吃垮小日本。」
宜家呢個政治環境,呢個post會唔會相對少人投考

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jimmyho2006 於 2020-5-20 12:10 AM 發表

呢份工,即係聽999。

要輪班,壓力大。其實,比好多紀律部隊人員辛苦。
邊份工無壓力?呢份工勝在無OT,返8小時,收工就收工,收工無工作既野要帶走,返工收工又唔駛迫車,我就覺得相當唔錯啦。

引用:
原帖由 QQ發發 於 2020-5-23 07:29 PM 發表

返工地點係邊區?
點解返工收工唔使迫車?

香港九龍新界都有,三更制
0700-1500
1500-2300
2300-0700

非繁忙時間搭車,唔會迫車

我見之前平均每兩年先請一次,今次只係相隔左一年多少少就請,唔知係咪流失率好高?唔知今次請幾多人?

引用:
原帖由 hulkie_rc 於 2020-5-23 09:28 PM 發表

我見之前平均每兩年先請一次,今次只係相隔左一年多少少就請,唔知係咪流失率好高?唔知今次請幾多人?
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1724391/即時-港聞-公僕-加位-警佔四成-羅智光-有實際需要

公僕「加位」警佔四成 羅智光:有實際需要

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 QQ發發 於 2020-5-23 10:07 PM 發表

通宵更就傷身
呢啲自己衡量啦,我以前份工話就話收6點,試過10點先收,咁我寧願返通宵啦。

成個招聘過程好似都幾耐下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KFV 於 2020-5-24 12:19 AM 發表

呢啲自己衡量啦,我以前份工話就話收6點,試過10點先收,咁我寧願返通宵啦。
認同

回覆 引用 TOP

呢份好似都係做過客服同call center有優勢
人工有幾個pt係比長期輪通頂
同相對短嘅輪更週期
真係唔係好多人頂得順

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 威利旺旺 於 2020-5-15 05:47 PM 發表

想問下呢份 vetting洗唔洗check TU同睇銀行既record?
肯定要

回覆 引用 TOP

呢份工係有機會過唔到試用期
有做唔黎既,有受唔住壓力,有非自願離職
知道好幾個焗住裸辭
做幾星期又有,幾個月又有,年幾都有

聽到你咁講,我有d擔心。
如果而家做緊aco一年左右,第日做唔掂通訊員呢個位,可唔可以做番aco?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]