• 瀏覽: 15,327
  • 回覆: 91
  • 追帖: 5
犯民一日不死,中港都難以融合。
睇下澳門幾好,同啊爺有商有量,樣樣行先過香港。

熱賣及精選
引用:
原帖由 wtfabcde 於 2020-5-15 03:49 PM 發表

唔知幾時大家先可以上深圳?
會唔會呢個月尾/下個月?
幾時都可以上去,根本就沒有禁止香港人或外國人入境。

唔好誤導啦!

只不過,首先要集中隔離14天!

但事實都可以上去噃!我沒有講錯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wtfabcde 於 2020-5-15 03:49 PM 發表

六月五日前一定得…!大陸已經分開區來劃分開關條件,香港到深圳冇問題,只系要醫學證明同追踪碼就得!

之前好似話5月尾定6月頭重開, 可能等正式公佈先知

回覆 引用 TOP

我估同澳門一樣 有大陸居住證同健康碼優先處理
之後14日無外遊記錄做完核酸可跟團遊游團
自由行我估有排等

要實施不算太困難,內地一定可以做到,首先香港要有內地認可檢測證書,出發前必須在微信深圳海關申報需前往的區分,在到達所屬區分掃描二維碼簽到以此作為行蹤記錄,期間不准前往其他區/市/省

引用:
原帖由 電梯芳香的師兄 於 2020-5-16 19:29 發表

要實施不算太困難,內地一定可以做到,首先香港要有內地認可檢測證書,出發前必須在微信深圳海關申報需前往的區分,在到達所屬區分掃描二維碼簽到以此作為行蹤記錄,期間不准前往其他區/市/省 ...
期間不准前往其他區/市/省之後呢

引用:
原帖由 andy_2008 於 2020-5-16 07:34 PM 發表

期間不准前往其他區/市/省之後呢
就只可以在所屬區域內逗留,有親戚告訴即使同一市內,前往不同區分也需要有健康碼。

因此未來香港人要前往國內,我估計也只可以前往某個城市的一個區分內。

連泰國也對中國、香港澳門及韓國解除疫區名單,相信粵港澳各地強制檢疫14天的政策也會在有健康證明的大前堤下有限度放寬。各位繼續努力堅守,出街記得戴罩!

回覆 引用 TOP

引用:

越快越好

回覆 引用 TOP

好耐無上深圳, 想玩啦, 食啦好多野想做

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 心中有真善美 於 2020-5-16 06:25 PM 發表

六月五日前一定得…!大陸已經分開區來劃分開關條件,香港到深圳冇問題,只系要醫學證明同追踪碼就得!
在香港點取醫學證明?多少錢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kenny1032 於 2020-5-16 13:54 發表

你想自由上落,就要預期廣東深圳居民也可以有此自由
好正常。咪成日自大!

應該是富人先享受,窮人應要再等一排

引用:
原帖由 大江東去 於 2020-5-16 23:53 發表

好正常。咪成日自大!
誤會了!我都有上內地,印象幾好,只係想話香港肯定有反對聲音內地人入境

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]