• 瀏覽: 16,191
  • 回覆: 92
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 wtfabcde 於 2020-5-15 03:49 PM 發表

唔知幾時大家先可以上深圳?
會唔會呢個月尾/下個月?
一個疫症,大灣區生活圈切底玩完!

引用:
原帖由 神風999. 於 2020-5-16 06:56 PM 發表

我估同澳門一樣 有大陸居住證同健康碼優先處理
之後14日無外遊記錄做完核酸可跟團遊游團
自由行我估有排等
假設我冇居住證但係又住係深圳 點搞....

到時政府有指引去私家醫生檢驗,到左大陸就可按有限度在中國境內旅遊,但系北面瘟疫區就唔得!

引用:
原帖由 心中有真善美 於 2020-5-17 01:55 發表

到時政府有指引去私家醫生檢驗,到左大陸就可按有限度在中國境內旅遊,但系北面瘟疫區就唔得!
私家醫生 may be expensive

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 penguinasia 於 2020-5-16 05:17 PM 發表

犯民一日不死,中港都難以融合。
睇下澳門幾好,同啊爺有商有量,樣樣行先過香港。
只因香港唔係 賭城

引用:
原帖由 凡間冰凍的理想 於 2020-5-17 01:51 AM 發表

假設我冇居住證但係又住係深圳 點搞....
呢個好問題 我識得人澳門外勞(大陸人)珠海住
居住證過期都搞唔到健康碼 同港澳人仕一樣等唔駛十四日先返珠海搞

引用:
原帖由 神風999. 於 2020-5-17 03:48 AM 發表

呢個好問題 我識得人澳門外勞(大陸人)珠海住
居住證過期都搞唔到健康碼 同港澳人仕一樣等唔駛十四日先返珠海搞
咁樣就慘啦⋯⋯

回覆 引用 TOP

定價由政府比意見了,可能五百元內…!

回覆 引用 TOP

其實好多香港人都未醒覺,以為香港放寛14日等如大陸又放寛,我好肯定現時係香港乞求大陸取消,但大陸深圳方面肯定唔肯,就算讀書都冇得放寛。跟本深圳自己友都食得曬D經濟,什至唔駛靠你港商,更可使其他省份的人到深圳廣東旅遊,香港真的被排擠了

引用:
原帖由 CYMYYY 於 2020-5-17 12:52 AM 發表

其實廣東一個省疫情跟香港差不多,主要係輸入個案。咁都要反,即係只係為反而反。

而家都要驚大陸既話,大陸運來黎既飲食物品都唔好用啦。記得順便望下個口罩係唔係made in China 呀。 ...
班犯民本來就係為反而反!

回覆 引用 TOP

肺炎已經成為風土病,沒有疫苗前,俾你返大陸都要每次自己驗核酸先俾上大陸,

回覆 引用 TOP

要健康証明,2500蚊有效7日, 又撚貴又嘥時間!麻撚煩!

“一生至少該有一次,為了某個人而忘了自己,不求有結果,不求同行,不求曾經擁有,甚至不求你愛我,只求在我最美的年華裡,遇到你。”
引用:
原帖由 hung19861986 於 2020-5-17 01:40 PM 發表

其實好多香港人都未醒覺,以為香港放寛14日等如大陸又放寛,我好肯定現時係香港乞求大陸取消,但大陸深圳方面肯定唔肯,就算讀書都冇得放寛。跟本深圳自己友都食得曬D經濟,什至唔駛靠你港商,更可使其他省份的人到深圳廣東旅遊,香港真的被排擠了 ...
好多大陸人都會去其他省份玩, 但都鍾意去韓國,日本,泰國,台灣
香港大部份人鍾意去日本, 但都部份人鍾意返大陸短線遊,
鹹魚青菜各有各好, 無需強加個人意見係大陸同胞到

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]