• 瀏覽: 10,058
  • 回覆: 136
  • 追帖: 1
是不是路線太短?

還是客量被假X線 搶走?

38A非繁忙得幾個人上坐車.
我其實諗緊38A由青衣-海濱-美孚 改行葵福路是否會多客? 能否扭轉頹勢?

熱賣及精選
引用:
原帖由 S兄 於 2020-5-16 11:47 PM 發表

是不是路線太短?

還是客量被假X線 搶走?

38A非繁忙得幾個人上坐車.
我其實諗緊38A由青衣-海濱-美孚 改行葵福路是否會多客? 能否扭轉頹勢?
36A:葵涌段同36M重疊,深長荔除咗行青山道外,同36B重疊兼服務範圍細過36B

38A:班次疏,唔入旺區,冇轉乘優惠

至於點改,已經係老生常談,可以隨便睇吓隔離版或者其他post。

引用:
原帖由 脆弱的詩 於 2020-5-17 12:03 AM 發表

36A:葵涌段同36M重疊,深長荔除咗行青山道外,同36B重疊兼服務範圍細過36B

但係九巴36A係以前來講都做過線王,
只不過,係90年代"深水埗碼頭"停運之後冇咗渡輪服務
過海既情況之下,變相,梨木樹邨既居民集中改搭36M
落葵芳站轉地鐵過海,就係呢個原因,梨木樹邨既居民
就係90年代改變咗過海既搭車模式,再加上90年代
梨木樹邨重建亦都減小咗36A既客量呀!!

由HKBDB,直到現在既香港討論區,已經做o左(二十年)左右既巴士迷!!
引用:
原帖由 LEMON3 於 2020-5-17 12:57 AM 發表

但係九巴36A係以前來講都做過線王,
只不過,係90年代"深水埗碼頭"停運之後冇咗渡輪服務
過海既情況之下,變相,梨木樹邨既居民集中改搭36M
落葵芳站轉地鐵過海,就係呢個原因,梨木樹邨既居民
就係90年代改變咗過海既搭車模式,再加上90年代
梨木樹邨重建亦都減小咗36A既客量呀!! ...
深水埗碼頭停咗咁多年,梨木樹重建完成亦都好多年,點解成個36系只有36A咁頹呢……改變一定需要,但真係要攞到份大家都接受嘅方案

引用:
原帖由 脆弱的詩 於 2020-5-17 01:00 AM 發表

深水埗碼頭停咗咁多年,梨木樹重建完成亦都好多年,點解成個36系只有36A咁頹呢……改變一定需要,但真係要攞到份大家都接受嘅方案
不如諗下仲有咩需求要落深水埗嗰帶先。36A沿線又大大條地鐵。係真係得大連排嗰頭貪就腳可能會搭36A,但客量又有幾多?成條線大改九龍既總站先有出路(例如將成條36A經石蔭石梨由西九改去出東九),不過九巴一定唔做。因為多年前九巴個態度似係突登留條廢既36A方便佢cut 59A,66等線。加堆轉乘落36A度塞住屯門那邊班議員把口

引用:
原帖由 kps19862008 於 2020-5-17 01:23 AM 發表

不如諗下仲有咩需求要落深水埗嗰帶先。36A沿線又大大條地鐵。係真係得大連排嗰頭貪就腳可能會搭36A,但客量又有幾多?成條線大改九龍既總站先有出路(例如將成條36A經石蔭石梨由西九改去出東九),不過九巴一定唔做。因為多年前九巴個態度似係突登留條廢既36A方便佢cut 59A,66等線。加堆轉乘落36A度塞住屯門那邊班議員把口 ...
吓?咁咪即係做40P?

唔係九巴唔想做喎,係冇車咋喎

北葵太多條線出西九,偏偏條條線都和而不同,要過到班議員好難。

引用:
原帖由 脆弱的詩 於 2020-5-17 01:00 AM 發表

但係現時36A所得番既獨市位
只有(南昌站來往長沙灣),只可惜
呢個獨市位又有好多乘客嫌36A疏車
先至被迫改搭港鐵.

雖然,36A算係(梨木樹最平價既巴士線
來往美孚),只可惜,36A既班次太疏
先至令乘客改搭46X呢條路線呀!

由HKBDB,直到現在既香港討論區,已經做o左(二十年)左右既巴士迷!!
引用:
原帖由 脆弱的詩 於 2020-5-17 01:33 AM 發表

吓?咁咪即係做40P?

唔係九巴唔想做喎,係冇車咋喎

北葵太多條線出西九,偏偏條條線都和而不同,要過到班議員好難。
我話九巴唔想做既意思係佢唔想花心機搞條36A,由得條36A廢係度算。並不是話九巴唔想做40P/類似40P既線

引用:
原帖由 LEMON3 於 2020-5-17 10:47 AM 發表

但係現時36A所得番既獨市位
只有(南昌站來往長沙灣),只可惜
呢個獨市位又有好多乘客嫌36A疏車
先至被迫改搭港鐵.

雖然,36A算係(梨木樹最平價既巴士線
來往美孚),只可惜,36A既班次太疏
先至令乘客改搭46X呢條路線呀! ...
有港鐵可以揀既仲算咩獨市位啊!

引用:
原帖由 kps19862008 於 2020-5-17 01:09 PM 發表

我話九巴唔想做既意思係佢唔想花心機搞條36A,由得條36A廢係度算。並不是話九巴唔想做40P/類似40P既線
因為有36B可以收6.8呀嘛,咪趕你上36B然後陰乾36A

同埋36B/X重組提咗好多年,次次都過唔到區佬,咁咪繼續累鬥累

引用:
原帖由 kps19862008 於 2020-5-17 01:10 PM 發表

有港鐵可以揀既仲算咩獨市位啊!
其實嗰個位不嬲都唔多客,以前仲係深水埗(東京街)年代附近未有咁多發展,係拉咗去長沙灣(深旺道)先至叫做近四小龍/海麗同南昌站一帶多咗新樓。

但講真,出深水埗702密密載,出荔枝角/美孚就搭小巴,出葵涌要兜曬成個深水埗係極慢,所以嗰一段其實都可以無視佢

回覆 引用 TOP

同32合併啦

回覆 引用 TOP

36A應改做循環綫,梨木樹去到東京街後,跟936走綫,海麗出葵涌會快咗,吸引客源。36B就拉直回梨木樹經長沙灣道,不經元州街

引用:
原帖由 脆弱的詩 於 2020-5-17 01:15 PM 發表

因為有36B可以收6.8呀嘛,咪趕你上36B然後陰乾36A

同埋36B/X重組提咗好多年,次次都過唔到區佬,咁咪繼續累鬥累
陰乾一回事,但陰乾條線目的都係想收條線皮啫~但九巴又唔收36A皮,議員提出改目的地又否定建議,九巴自己又一直冇提出改36A辦法,只係任由條36A廢係度。咁算咩意思?

引用:
原帖由 cartinlo2001 於 2020-5-17 03:52 PM 發表

36A應改做循環綫,梨木樹去到東京街後,跟936走綫,海麗出葵涌會快咗,吸引客源。36B就拉直回梨木樹經長沙灣道,不經元州街
跟住36A連深水埗回程客都無埋

提示:支持鍵盤翻頁左 右