• 瀏覽: 17,150
  • 回覆: 155
請問一下我今早錶位出車,車頭出了一半,被正線撞,我車是打斜責線,是不是我輸 ? 我是出了一半,好明顯對方睇到我而撞我,有無可能對方是故意撞 ? 

誠心問有咩因素會令到判正線輸 ?

最愛啪啪啪 !!!!
精選汽車
我是誠心問的,因為我覺得對方故意撞我制造意外,對方是的士

最愛啪啪啪 !!!!
除非你證明到佢見到你刻意加速隊上嚟,否則佢唔讓就算好凶狠咁衝上嚟都係你錯

回覆 引用 TOP

對方一定義已經睇到我出左一半,但都撞過來

最愛啪啪啪 !!!!
引用:
原帖由 7頭李獻計 於 2020-5-18 01:02 PM 發表

証明唔到,因為我車cam從來都無影到佢

最愛啪啪啪 !!!!
引用:
原帖由 7頭李獻計 於 2020-5-18 12:58 PM 發表

請問一下我今早錶位出車,車頭出了一半,被正線撞,我車是打斜責線,是不是我輸 ? 我是出了一半,好明顯對方睇到我而撞我,有無可能對方是故意撞 ?

誠心問有咩因素會令到判正線輸 ? ...
你扭車頭出去時,係咪已清楚見到無車湧僅埋嚟?
假設你當時扭車頭出去時,已清楚肯定無車湧僅埋嚟,而你又有車cam的話,應該錄到你扭部車出去到被的士撞嘅時間差距! 如你有充分證據、理由可證明的士佬有心撞你的話,如實講比警察知! 最終都係要等警察調查! 或者你可試吓搵盧SIR!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 7頭李獻計 於 2020-5-18 01:04 PM 發表

對方一定義已經睇到我出左一半,但都撞過來
睇得到唔代表停得到,你自己都冇睇清楚就出,又點怪得人呢?學你話齋,人地始終係正線。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 7頭李獻計 於 2020-5-18 12:58 PM 發表

誠心問有咩因素會令到判正線輸 ? ...
如果你出車時要正線收慢讓你你已經唔啱,你應該等人過咗至出

回覆 引用 TOP

當時半塞車,大家慢流的,我以為的士會讓我

最愛啪啪啪 !!!!
你架車撞時,有冇停定先

回覆 引用 TOP

需記住的士佬係得兩個掣,油門同呠呠,係冇break㗎。

引用:
原帖由 7頭李獻計 於 2020-5-18 01:24 PM 發表

你"以為"的士會讓, 你已經100%輸晒。 揸車可以"以為"就切線?
的士係正線, 佢都以為你要避佢啦.

引用:
原帖由 7頭李獻計 於 2020-5-18 01:02 PM 發表

我試過, 我有睇後鏡出, 佢距好遠, 我出左有1/3, 佢刻意唔停仲想扭軚過我最後HI 到個尾, 佢要我賠錢
我大返佢話我睇住佢唔收衝埋黎, 不過我趕時間, 我都俾左一百蚊佢各自走

引用:
原帖由 7頭李獻計 於 2020-5-18 01:24 PM 發表

"以為"二字已輸, 在路上駕駛永遠要主動安全, 以為他人會點做, 是被動, 估下估下, 有賭博成份.

閣下出車有沒有主動打燈預備出車?

引用:
原帖由 6seven 於 2020-5-18 01:38 PM 發表

"以為"二字已輸, 在路上駕駛永遠要主動安全, 以為他人會點做, 是被動, 估下估下, 有賭博成份.

閣下出車有沒有主動打燈預備出車?
依個真, 如果你落車講覺得或者以為都真係已經輸左

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]