• 瀏覽: 2,878
  • 回覆: 18
台灣計劃10月解封 有幾多人敢一解封即刻去?

熱賣及精選
引用:
原帖由 真遇薯仔 於 2020-5-18 06:05 PM 發表

台灣計劃10月解封 有幾多人敢一解封即刻去?
他們不是先開放商務旅遊嗎?

停咗咁耐, 到時肯定到處人頭湧湧, 唔知要等幾耐先至回復正常?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 獅子男 於 2020-5-18 10:04 PM 發表

睇左幾篇報導, 都沒有說是先開放商務旅遊
或者你有有關報導可以俾我參考一下?

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=+
14260441 台灣有用資料
25010468 台幣兌換發問專區
24996025 台灣入境資料
21638703 sample台北行程任你抄
記得移走"+"號

記得台灣旅前, 留意簽証同需入境所需文件.
引用:
原帖由 nov012006 於 2020-5-19 02:07 PM 發表

為國門開放做準備!交通部將先推動商務旅遊
https://www.google.com/amp/s/tw. ... 258A-100258594.html

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=+
記得移走"+"號

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nov012006 於 2020-5-19 02:07 PM 發表

黃秋生咪用特定商務人士方式入境台灣囉! 去拍戲嗎!

我 promise 你地以後唔再搞事,大家做返好朋友,OK?
引用:
原帖由 獅子男 於 2020-5-18 10:04 PM 發表

商務就商務,旅遊就旅遊,係兩回事黎,兩種唔同嘅簽證,但係你從事商業活動期間走去旅遊,係你個人行為,相信唔會有~商務旅遊就學探親~簽證囉,唔會有兩樣野擺埋一齊的

我 promise 你地以後唔再搞事,大家做返好朋友,OK?
引用:
原帖由 西門町 於 2020-5-20 07:46 AM 發表

黃秋生咪用特定商務人士方式入境台灣囉! 去拍戲嗎!
其實你回應之前有無睇題目?
係討論十月解封時的處理.
唔係依家香港人點入台灣.

記得移走"+"號

引用:
原帖由 西門町 於 2020-5-20 07:50 發表

商務就商務,旅遊就旅遊,係兩回事黎,兩種唔同嘅簽證,但係你從事商業活動期間走去旅遊,係你個人行為,相信唔會有~商務旅遊就學探親~簽證囉,唔會有兩樣野擺埋一齊的 ...
商務旅遊即係business travel , 係一個名稱

引用:
原帖由 tkglobe 於 2020-5-20 11:14 AM 發表

商務旅遊即係business travel , 係一個名稱
不過 英文 travel  有好多解釋,可以解作~行程,即係話用~商務行程去台灣,如果商務旅遊係同一個種類,咁商務簽證就唔使邀請函啦!

引用:
原帖由 西門町 於 2020-5-20 11:42 發表

不過 英文 travel  有好多解釋,可以解作~行程,即係話用~商務行程去台灣,如果商務旅遊係同一個種類,咁商務簽證就唔使邀請函啦!
商務旅遊係指所有同商業有關既行程,呢四個字係一組統稱,你要分開解讀,我幫你唔到

引用:
原帖由 nov012006 於 2020-5-20 09:52 AM 發表

其實你回應之前有無睇題目?
係討論十月解封時的處理.
唔係依家香港人點入台灣.
10月好快到渣喎,講得黎都差唔多啦

引用:
原帖由 tkglobe 於 2020-5-20 11:47 AM 發表

商務旅遊係指所有同商業有關既行程,呢四個字係一組統稱,你要分開解讀,我幫你唔到
咁商務旅遊同觀光旅遊有無分別先,又係咪同一種簽證

引用:
原帖由 西門町 於 2020-5-20 12:13 發表

咁商務旅遊同觀光旅遊有無分別先,又係咪同一種簽證
咁當然係兩樣野,先開放商務旅遊,觀光旅遊就再作打算

主題標籤 #台灣
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]