• 瀏覽: 22,353
  • 回覆: 11
  • 追帖: 1
香港短期內冇可能全面放寬大陸人入境,大陸也因應作出相當措施。
亦都連累埋澳門人,大陸冇理由放寬澳門人而唔放寬港人。
好難估計。
澳門同香港應該會首先互通,然後先有機會。

引用:
原帖由 布達佩斯之夢想 於 2020-5-21 12:38 PM 發表

澳門至少好過香港一D,《學生,有澳門工作證嘅澳門人》,至起碼有方法免除2地14日隔離(合共28日).
“特定人員”數量好少。 唔算數。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 manglau 於 2020-5-21 01:00 PM 發表

依家香港話要封關窩
大陸同澳門都向全世界封左關。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 manglau 於 2020-5-21 01:07 PM 發表

大哥,澳門沒對大陸封關喔
非澳門居民或特別豁免人士不可入境。
咁都唔叫封關?

引用:
原帖由 kaho2d40 於 2020-5-23 10:21 AM 發表

現家可以自費作檢測再入境免隔離嗎?
等大陸解除限制,唔使錢。

回覆 引用 TOP

香港人揸回鄉証一直都可以入大陸境,不過好似大陸人從外地入大陸境一樣,要隔離14日。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mj20 於 2020-5-25 06:56 PM 發表

唔明你乜意思,我支付寶同wechat pay都有用,單計款付功能的確八達通最方便,當然電子錢包也有它的好處
同意各有各好處,大陸用支付寶微信因為佢哋冇八達通。香港用八達通因為冇/少有商業用支付寶/微信。
喺香港,如果店都有八達通/支付寶/微信,我會用八達通。 支付寶/微信喺香港要長時間有好多優惠先“𠱁”到人用。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 阿甘 於 2020-5-26 08:41 PM 發表

下個月應該可以通關唔使14日,但係要辦健康證
唔會需要辦健康証。只會推遲解除限制。

引用:
原帖由 阿甘 於 2020-5-26 09:04 PM 發表

有料話係要健康證,最低要950港紙
唔信。

如果中港兩地保持隔離外地入境者,我諗唔到有何理由中港唔可以解除隔離限制。

引用:
原帖由 tinthomas 於 2020-5-27 07:33 PM 發表

好似澳門一早就share 健康碼,所以來回都唔做隔離
你即係話大陸人有綠碼(差不多所有人都有)就可以自由入澳門?
好似唔係喎。

6月7日如果仲冇跡像放寬,就真係要考慮入去隔離。

主題標籤 #澳門 #香港
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]