• 瀏覽: 26,859
  • 回覆: 119
引用:
原帖由 sables1 於 2020-5-22 09:43 PM 發表

2000 叫豪宅
香港人被高樓價壓得太慘
在國內大城市900至1200實呎是一般家庭的標準
我在惠州的房子1500實呎四房兩廳(雙套房)都只算是普通住宅

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 進擊的老闆 於 2020-5-23 09:06 PM 發表

香港哋二千呎唔叫豪宅,咁你住緊既二百呎劏房叫咩
求其一個圍村人,都住緊2000尺啦

反洗腦:
英國港督無得比香港人選,立法會議員委任。 港督可以隨時否決行政立法會議案,唔需要任何形式既炒人。97前新聞絕對無反英國政府既自由。
回歸後獨裁中共比香港人某程程度選舉特首,特首被嚴重判權,立法會過半直選。 新聞直情有亂作野既自由。
引用:
原帖由 wsp 於 2020-5-23 04:19 PM 發表

我有位上司住大坑道豪園三千呎巨宅
數漏左豪園姐,但豪園標準戶都冇三千
大坑沿線基本上只是一千左右,大寶丶愉富丶豪園丶名門少部份單位先有建二千

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 進擊的老闆 於 2020-5-23 09:06 PM 發表

香港哋二千呎唔叫豪宅,咁你住緊既二百呎劏房叫咩
香港一般中產樓:
兩房400實,三房550-600實,三房套600-800實,一般只有一半係三房以上,900已經系四房或者極個別大三房,一梯八伙
近年D人連兩房也買不起,出現二三百呎湯房

港島半山丶新界半山樓丶九龍站丶何文田丶九龍塘:
很少兩房,三房一千呎左右,一梯四伙。
如果去到二千建,千五實已經係一梯兩伙半山極品(現在説實呎,二千呎只有千五呎根本),但成個半山少於十份一係呢類則。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 oyear 於 2020-5-23 11:18 PM 發表

求其一個圍村人,都住緊2000尺啦
村屋最大七百呎一層,但係指地面面積,如果化番實有一千,建有千五
即三層有三四千呎建築
只可以說村屋大過半山
不過通常都冇起到七百呎

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2020-5-24 11:11 AM 發表

村屋最大七百呎一層,但係指地面面積,如果化番實有一千,建有千五
即三層有三四千呎建築
只可以說村屋大過半山
不過通常都冇起到七百呎
你真係要去多d 新界,我朋友屋企仲有埋天台,露台。 出面停車場, 放埋以前去大陸泰國酒店門口既 water feature. 即係門口整個池仔,有流水觀感,入埋養錦鯉。
如果2000尺叫得豪宅,唔怪得依家發展商將yoho town, 依家天水圍濕地發展項目既單位,叫做豪宅甘推銷啦

反洗腦:
英國港督無得比香港人選,立法會議員委任。 港督可以隨時否決行政立法會議案,唔需要任何形式既炒人。97前新聞絕對無反英國政府既自由。
回歸後獨裁中共比香港人某程程度選舉特首,特首被嚴重判權,立法會過半直選。 新聞直情有亂作野既自由。
引用:
原帖由 oyear 於 2020-5-24 11:15 AM 發表

你真係要去多d 新界,我朋友屋企仲有埋天台,露台。 出面停車場, 放埋以前去大陸泰國酒店門口既 water feature. 即係門口整個池仔,有流水觀感,入埋養錦鯉。
如果2000尺叫得豪宅,唔怪得依家發展商將yoho town, 依家天水圍濕地發展項目既單位,叫做豪宅甘推銷啦 ...
全部則上曬網,包括幾多呎幾$買入
以分層丶半山"豪宅"計,2000呎已經好大了
你講果D可能係元朗吾知邊度,可能系大,但價值比不上港島半山一千呎囉

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2020-5-24 12:06 PM 發表

全部則上曬網,包括幾多呎幾$買入
2000呎已經好大了
你講果D可能係元朗吾知邊度,可能系大,但價值比不上港島半山一千呎囉
我就甘話你聽,你可以上網查下 Yoho PARK,爛鬼錦田,對住條臭河, 煞氣極大既西鐵路軌成把刀甘,後面係中電高壓站不遠既附近個盤, 500尺, 索價 1000萬。

佢都sell 緊自己係豪宅。

附件

Screenshot_20200524_121219_com.google.android.apps.docs.jpg(120.92 KB)

2020-5-24 12:12 PM

反洗腦:
引用:
原帖由 oyear 於 2020-5-24 12:12 PM 發表

我就甘話你聽,你可以上網查下 Yoho PARK,爛鬼錦田,對住條臭河, 煞氣極大既西鐵路軌成把刀甘,後面係中電高壓站不遠既附近個盤, 500尺, 索價 1000萬。

佢都sell 緊自己係豪宅。 ...
吾知你想說甚麼?
一直只是說以分層計,千五實二千建已經係極品
你無LALA又話你個吾知friend定乜間水池屋,又搬yoho出尼??

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2020-5-24 12:18 PM 發表

吾知你想說甚麼?
一直只是說以分層計,千五實二千建已經係極品
你無LALA又話你個吾知friend定乜間水池屋,又搬yoho出尼??

我係想講,真正豪宅既定義。
我話之嘉玲姐間房, 村屋, yoho 發展商話自己豪宅。

豪宅應該有咩先? 獨立花園,獨立泳池,獨立車間,豪裝,奢華,全套服務工人,保安。
單獨性佔地副員,香港d所謂豪宅? 開門就係馬路,隔離痴住就係隔離屋撞口撞面既陳太,對出兩條街就係巴士站。

甘就叫豪宅。

甘香港大q把豪宅啦。
我貼比你睇,在香港我認為豪宅起馬好似小小超呢d 先係咯。
隔離有人嘛? 有大花園大泳池嗎嘉玲在香港間屋?

附件

Screenshot_20200524_122528_org.adblockplus.browser.jpg(148.5 KB)

2020-5-24 12:28 PM

反洗腦:
引用:
原帖由 oyear 於 2020-5-22 10:20 AM 發表

2000呎都叫豪宅。。。
nice location then is 豪宅

命格有高低,行運有順逆
紫微斗數白熊王

回覆 引用 TOP

努力讓身心同步自由。
雞有雞味!

回覆 引用 TOP

上網CHECK要9300萬,佢係一個成功女人

引用:
原帖由 oyear 於 2020-5-24 12:28 PM 發表

我係想講,真正豪宅既定義。
我話之嘉玲姐間房, 村屋, yoho 發展商話自己豪宅。

豪宅應該有咩先? 獨立花園,獨立泳池,獨立車間,豪裝,奢華,全套服務工人,保安。
單獨性佔地副員,香港d所謂豪宅? 開門就係馬路,隔離痴住就係隔離屋撞口撞面既陳太,對出兩條街就係巴士站。

甘就叫豪宅。

甘香港大q把豪宅啦。
我貼比你睇,在香港我認為豪宅起馬好似小小超呢d 先係咯。
...
如果咁全香港真正豪宅冇一百間可能
咁中半山果D過億丶幾千萬全部吾算

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]