• 瀏覽: 12,096
  • 回覆: 114
引用:
原帖由 carmanbb 於 2020-5-22 11:43 AM 發表

點解唔講
見唔見得成一份工,都唔會知道固中原因,可能你覺得面試表現好,但佢唔係你適合既人,可能你無乜經驗/少經驗,或者你住得遠,僱主擔心你返工時間耐,做唔長,或者其他求職者經驗比你豐富,內部晉升或行政等問題暫停招聘。作為求職者,盡左力就可以。亦唔排除有公司冇心請人,叫你上來in純綷係HR+主管無野做搵人傾計。

你面試府心自問:
-有冇詳細了解公司背景
-是否達到該公司要求,如佢要求外語,國語能力,電腦軟件能力,及有關行業知識是否100%達到
(呢個時勢會好可能十項全能)
-臨場表達
不過見工間公司冇心請人,你點好,點優勝都係面試失敗.....
最慘職位空職有八,九成係冇心請人公司...

引用:
原帖由 carmanbb 於 2020-5-22 10:18 AM 發表

直接打去問

答唔出或者聽得出無心請人就直接小柒佢

有時搵野做好講運,撞正個市差,多人搵工,有得揀未必會揀到你,
冇人黎見,你唔係做啱都會搵你黎做住先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LEELEE^^ 於 2020-5-22 01:28 PM 發表

你面試府心自問:
-有冇詳細了解公司背景
-是否達到該公司要求,如佢要求外語,國語能力,電腦軟件能力,及有關行業知識是否100%達到
(呢個時勢會好可能十項全能)
-臨場表達
不過見工間公司冇心請人,你點好,點優勝都係面試失敗.....
最慘職位空職有八,九成係冇心請人公司... ...
今日係勞工處遇見二月時一間公司再出post請同一職位,我心唸當時八成都符合工作要求,又話要in多幾個再通知,最後石沉大海。如果佢當時請左第二個,當唔適合自已辭職,點解公司唔搵後備補上?

回覆 引用 TOP

如今競爭激烈

回覆 引用 TOP

因為你係應屆畢業大學生。

引用:
原帖由 siuroy123 於 2020-5-22 02:05 PM 發表

直接打去問

答唔出或者聽得出無心請人就直接小柒佢
洗唔洗打柒佢

引用:
原帖由 opclk99 於 2020-5-22 06:13 PM 發表

洗唔洗打柒佢
用口小佢就可以了

回覆 引用 TOP

唔通直接話你個樣唔得咩

回覆 引用 TOP

有幾多公司會浪費時間話俾應徵者知面試失敗既原因? 咪玩啦。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]