• 瀏覽: 1,963
  • 回覆: 14
最近小弟想買錶,睇中左地通拿同葡七想問下兩隻錶邊隻好啲?

精選汽車
鍾意邊隻就買邊隻,兩隻買曬都得

兩隻錶功能不同, 價錢不同, 定位也不一樣,好難比。

其實樓主不如多點分享你為何喜歡兩隻手錶,買手錶的目的和通常什麼場合佩戴, 和打算keep住幾耐?

如果樓主打算玩幾玩就賣翻出去, rolex會蝕少d.

想有長power reserve, 而且喜歡欣賞機心運作, 不介意resale value, 就考慮IWC吧。

引用:
原帖由 abs0 於 2020-5-22 08:01 PM 發表

兩隻錶功能不同, 價錢不同, 定位也不一樣,好難比。

其實樓主不如多點分享你為何喜歡兩隻手錶,買手錶的目的和通常什麼場合佩戴, 和打算keep住幾耐?

如果樓主打算玩幾玩就賣翻出去, rolex會蝕少d.

想有長power reserve, 而且喜歡欣賞機心運作, 不介意resale value, 就考慮IWC吧。 ...
其實如果唔係地通拿要食抄價我想兩隻都買,人生第一次買咁貴既錶。鐘意地通拿既外表同牌子多人識,但係覺得葡七夾自己個感覺。諗住平時成日戴而且聽講依兩隻錶保養得好可以用過世。勞就易保養啲,IWC就唔太清楚。所以希望集合下大家意見幫手諗下

引用:
原帖由 louisEXEX 於 2020-5-22 08:32 PM 發表

其實如果唔係地通拿要食抄價我想兩隻都買,人生第一次買咁貴既錶。鐘意地通拿既外表同牌子多人識,但係覺得葡七夾自己個感覺。諗住平時成日戴而且聽講依兩隻錶保養得好可以用過世。勞就易保養啲,IWC就唔太清楚。所以希望集合下大家意見幫手諗下 ...
買心頭好, 唔好理人點諗
睇得出你係鍾意葡7多d

平平地買隻咪算,咁貴做乜,平貴都只係一隻錶,時間誤差唔會差好遠

引用:
原帖由 louisEXEX 於 2020-5-22 08:32 PM 發表

其實如果唔係地通拿要食抄價我想兩隻都買,人生第一次買咁貴既錶。鐘意地通拿既外表同牌子多人識,但係覺得葡七夾自己個感覺。諗住平時成日戴而且聽講依兩隻錶保養得好可以用過世。勞就易保養啲,IWC就唔太清楚。所以希望集合下大家意見幫手諗下 ...
其實睇你平時著乜衫多,葡七雖然casual戴都得,但始終都係Dress watch。地拖就易襯衫,你諗住日日戴可能比較適合。另外你自己都識講,勞係人都識,如果你做保險/地產或銷售行業,或者容易比到客戶信心。

我自己就有葡七,其實隻錶戴上手都幾大幾厚,你試過上手未?

我就相反,見sales地產保險戴no比我佢無踏實感,如果帶葡七反而感覺斯文些

引用:
原帖由 symbio 於 2020-5-23 01:40 AM 發表

買心頭好, 唔好理人點諗
睇得出你係鍾意葡7多d
比你一眼睇穿,我本身做野唔使對客只不過最近身痕想買隻錶比自己,本身想買勞就係怕自己戴戴下唔鐘意易出手但係一睇到葡七就中左毒再睇理價錢就想即刻去買但係我都真係未上過手。不過我自己都唔係瘦仔所以都襯得起應該。其實我都係鐘意啲低調啲既款,以前鐘意grand seiko sbgj201g不過冇錢買,到買得起又冇咩感覺而且聽講保養煩同唔耐用就放棄左。到最近想買錶然後睇到啲勞全部都冇貨其實都心灰曬而且抄價又高😞但係IWC係香港保養都唔係特別好所以先心大心細

保養唔煩,只係定期要俾錢
買得愈貴, 洗油就愈貴

為保值就買勞
唔係為保值既真係唔太需要諗太多, 唔合眼緣既, 只會一直嫌

引用:
原帖由 louisEXEX 於 2020-5-23 11:47 AM 發表

比你一眼睇穿,我本身做野唔使對客只不過最近身痕想買隻錶比自己,本身想買勞就係怕自己戴戴下唔鐘意易出手但係一睇到葡七就中左毒再睇理價錢就想即刻去買但係我都真係未上過手。不過我自己都唔係瘦仔所以都襯得起應該。其實我都係鐘意啲低調啲既款,以前鐘意grand seiko sbgj201g不過冇錢買,到買得起又冇咩感覺而且聽講保養煩同唔耐用就放棄左。到最近想買錶然後睇到啲勞全部都冇貨其實都心灰曬而且抄價又 ...
兩款走不同路線,難比較。
IWC有8年保養。
如果計耐用,勞此終勝一籌。
不過,地通炒高成6-7成,真心不抵買。

引用:
原帖由 louisEXEX 於 2020-5-23 11:47 AM 發表

比你一眼睇穿,我本身做野唔使對客只不過最近身痕想買隻錶比自己,本身想買勞就係怕自己戴戴下唔鐘意易出手但係一睇到葡七就中左毒再睇理價錢就想即刻去買但係我都真係未上過手。不過我自己都唔係瘦仔所以都襯得起應該。其實我都係鐘意啲低調啲既款,以前鐘意grand seiko sbgj201g不過冇錢買,到買得起又冇咩感覺而且聽講保養煩同唔耐用就放棄左。到最近想買錶然後睇到啲勞全部都冇貨其實都心灰曬而且抄價又 ...
咁唔使猶豫,葡萄牙7.
如果你唔太喜歡隻錶,你唔會戴,不如唔好買。

買完第一隻就會買第二隻,
正如衣服一樣,
你唔會永遠穿同一件衫,
不如決定買邊隻先仲好.

時間誤差唔會差好遠

引用:

觀念錯
就算幾百蚊錶都可以過世
你拎幾千去抹次油,唔夠你修隻幾百蚊錶?
搞清楚自己想要 虛榮,欣賞錶外表/機芯/故事,還是不同場合使用先

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]