• 瀏覽: 4,608
  • 回覆: 38
見到依家班班都廿幾個客出將軍澳

引用:
原帖由 香港偉人 於 2020-5-23 09:27 AM 發表

咁代表d咩?

引用:
原帖由 香港偉人 於 2020-5-23 09:27 AM 發表

今日十一點左右將軍澳隧道見798坐滿

回覆 引用 TOP

即使係咁可能都已經係甜橙最賺錢嘅將軍澳線……

引用:
原帖由 脆弱的詩 於 2020-5-23 11:49 PM 發表

即使係咁可能都已經係甜橙最賺錢嘅將軍澳線……
當初新巴唔睇好798
做將軍澳生意做到灰晒
798頭幾日係搵單層行

引用:
原帖由 GILL欣桐 於 2020-5-24 12:33 發表

當初新巴唔睇好798
做將軍澳生意做到灰晒
798頭幾日係搵單層行
大家當年都唔睇好來回兩個住宅區嘅客量,如果唔係九巴當年堅持要經觀塘唔係無道理

[退役車特集第五回]時代·終結
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25770135
引用:
原帖由 GILL欣桐 於 2020-5-24 12:33 PM 發表

當初新巴唔睇好798
做將軍澳生意做到灰晒
798頭幾日係搵單層行
其實捱咗廿年將南新發展區將會係好好機會,唔該一定要做好條796P

引用:
原帖由 szeto903 於 2020-5-24 12:53 PM 發表

大家當年都唔睇好來回兩個住宅區嘅客量,如果唔係九巴當年堅持要經觀塘唔係無道理
應該冇諗過沙田新城市有咁多人去
同埋又冇諗過咁多人會去沙田轉火車
最主要將南新巴積極投注,最終條條線都吉車遊街
唔睇好798都可以理解

引用:
原帖由 脆弱的詩 於 2020-5-24 12:55 PM 發表

其實捱咗廿年將南新發展區將會係好好機會,唔該一定要做好條796P
已經做得好好啦,將軍澳方向已經提早頭車
同埋佢又食唔少296D客
佢今次識玩呀,過將隧後,去咗尚德先
尚德班客唔會因去調景嶺先而有所考慮
如果796C回程都好似796P咁尚德後調景嶺行
真係贏晒296C

引用:
原帖由 GILL欣桐 於 2020-5-24 01:45 PM 發表

已經做得好好啦,將軍澳方向已經提早頭車
同埋佢又食唔少296D客
佢今次識玩呀,過將隧後,去咗尚德先
尚德班客唔會因去調景嶺先而有所考慮
如果796C回程都好似796P咁尚德後調景嶺行
真係贏晒296C ...
其實真係冇必要去尚德,已經有296D(而且仲要唔多客),做好將南咪算

796C最大問題係深水埗區佬唔畀佢行長沙灣道,焗行大埔道,仲有得東行可以好似296C咁飛橋。

296C其實已經可以當係半條九龍線

引用:
原帖由 脆弱的詩 於 2020-5-24 02:09 PM 發表

其實真係冇必要去尚德,已經有296D(而且仲要唔多客),做好將南咪算

796C最大問題係深水埗區佬唔畀佢行長沙灣道,焗行大埔道,仲有得東行可以好似296C咁飛橋。

296C其實已經可以當係半條九龍線 ...
佢就係想食尚德客,如果唔係唔夠客,好快又收皮
而家796P大部份客都係唐明街公園落晒,假設唔行尚德既話
可以想像係吉車遊街,同796S既命運一樣
你要養住條線去發展未來既將南服務,就一定要靠現在既尚德
康城班居民都唔多願搭巴士出入,就算好多期已經入晒伙都冇用

798客量同盈利點都好過1999年開辦的將南專線吧.....
剩返C同X, 仲要大幅延長先叫做得住, 797M今日的服務當佢取消左啦

Steven_BUS
引用:
原帖由 GILL欣桐 於 2020-5-24 02:49 PM 發表

佢就係想食尚德客,如果唔係唔夠客,好快又收皮
而家796P大部份客都係唐明街公園落晒,假設唔行尚德既話
可以想像係吉車遊街,同796S既命運一樣
你要養住條線去發展未來既將南服務,就一定要靠現在既尚德
康城班居民都唔多願搭巴士出入,就算好多期已經入晒伙都冇用 ...
796p非繁忙時間都要30分鐘先入將隧,難怪康城人去晒搭鐵

引用:
原帖由 Steven_BUS 於 2020-5-25 09:47 發表

798客量同盈利點都好過1999年開辦的將南專線吧.....
剩返C同X, 仲要大幅延長先叫做得住, 797M今日的服務當佢取消左啦
呢類post重點不在798盈利能力比以往好定差

[退役車特集第五回]時代·終結
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25770135

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jasperlam00 於 2020-5-25 01:06 PM 發表

796p非繁忙時間都要30分鐘先入將隧,難怪康城人去晒搭鐵
但係非繁地鐵都要調景嶺/將軍澳轉車
尖沙咀去將軍澳,多數都係搭港島線
但係去到北角,全部車都係寶琳,康城車要將軍澳站落一落車
如果你係第一班寶琳車,就要等多兩班既寶琳車先有康城車
個到都差不多要你10分鐘以上
等得嚟,不如等796P飛返去仲快
當然夏天,起地鐵月台等,好過馬路等既
同埋康城個班友都慣咗將軍澳站等車多

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]