• 瀏覽: 2,097
  • 回覆: 37
最近買咗部 GREE 格力 3/4匹窗口機,根據說明書去網上登記保用,點知原來係 Gilman 太平保用?! 咁都冇所謂,但要先註冊賬戶先可登記保用,最弊選擇欄內硬性規定,一定要其中三間太平其附屬公司員工,並且要填上員工編號先可登記,有冇搞錯呀?!

請問有冇師兄師姐,都係要上 Gilman 太平官網登記,又係曾經出現類似問題呀? 應該點解決? 定 keep 收據有事先通知保用商? THX

熱賣及精選
個保用証可以用郵寄方式!

引用:
原帖由 fman123 於 2020-5-23 14:00 發表

個保用証可以用郵寄方式!
唔該哂!

我唔奩了,機一返嚟師傅即裝,之後包裝盒都跟舊機拎走埋,機身編號標貼又剛俾玻璃膠遮掩咗,一年唔好彩有壞先打去問,聽天由命 !

引用:
原帖由 豬肉仔. 於 2020-5-23 02:28 PM 發表

唔該哂!

我唔奩了,機一返嚟師傅即裝,之後包裝盒都跟舊機拎走埋,機身編號標貼又剛俾玻璃膠遮掩咗,一年唔好彩有壞先打去問,聽天由命 !
咁黑仔 單上有無編號

引用:
原帖由 豬肉仔. 於 2020-5-23 02:28 PM 發表

唔該哂!

你可以拆開部機既室内機面膠蓋,在機肉下方會有機身編號貼紙標示!是不用拿部機出來的

平好多咩?買D鬼祟野!!

所有留言,只代表個人意見,並非攻擊讀者。
引用:
原帖由 fman123 於 2020-5-23 15:07 發表

你可以拆開部機既室内機面膠蓋,在機肉下方會有機身編號貼紙標示!是不用拿部機出來的
唔該哂 !

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-5-23 15:14 發表

平好多咩?買D鬼祟野!!
唔係鬼鼠呀! 係我安裝前冇抄低機身編號,責任上唔可以怪師傅 !

2019年新型號,GREE G2007BR 3/4匹遙控,$1970元平過格價網。

引用:
原帖由 豬肉仔. 於 2020-5-23 03:17 PM 發表

唔係鬼鼠呀! 係我安裝前冇抄低機身編號,責任上唔可以怪師傅 !

2019年新型號,GREE G2007BR 3/4匹遙控,$1870元平過格價網。
靜嗎?

引用:
原帖由 fman123 於 2020-5-23 03:07 PM 發表

係咪多數牌子拆開機面都會內藏機身number貼紙?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 beckham17 於 2020-5-23 14:46 發表

咁黑仔 單上有無編號
冇,一般都係大型連鎖店買,先電腦印埋機身編號,我係電業供應商拎貨,門市主要賣電器材料果種門市,訂貨半小時有取果種,估計佢都係附近供應拆家,立即送過嚟果種形式!

引用:
原帖由 鄉下甩毛飛 於 2020-5-23 16:05 發表

靜嗎?
我覺得比我另一間房,三四年前凈冷冇遙控 3/4匹靜,亦比原來剛安裝更換果部、用左超過十年美的靜,但就唔夠我廿年前用東芝較口靜!

廿年前裝過兩部 3/4匹東芝窗口,真係靜到壓縮泵都近乎唔覺,我覺得當年係窗口機中最靜! 之後幫老媽子屋企裝左部一匹窗口,都好耐用! 但近年網上聽聞東芝窗口機好嘈,咁我就唔知係咪改變哂?!

廿年前覺得用過最嘈係一匹豐澤牌窗口,當時官方標示分貝都達 4x 幾,係嘈到瞓唔著咁滯! 近年又網上聽講,豐澤機質量唔錯及好靜 !

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 豬肉仔. 於 2020-5-23 04:17 PM 發表

冇,一般都係大型連鎖店買,先電腦印埋機身編號,我係電業供應商拎貨,門市主要賣電器材料果種門市,訂貨半小時有取果種,估計佢都係附近供應拆家,立即送過嚟果種形式! ...
訂貨半小時就有,,,快到咁? 咁邊個負責裝機?

引用:
原帖由 beckham17 於 2020-5-23 16:27 發表

自己老友佢本身係專業裝冷氣,免費!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 beckham17 於 2020-5-23 16:27 發表

其實我格 x 網訂左貨,去到係大倉我先知,即係網上好多拆家都搵佢拎機! 去到條友冇交帶我張單,在場亦有其他客都冇資料拎唔到機,咁條友有喺格 x 網登公司名,但基本只係廠廈登記冇實體店。去到加埋我兩個客等機,佢遲到打俾佢又唔聽,之後等左15分鐘先返到,我都好好聲氣話打俾你冇人聽既? 佢突然好似發咗癲咁,話手機擺左落背包聽唔到唔得呀? 跳哂制唔做我生意,及行近撩我打交,我同朋友都非常健碩但都冷靜,話唔賣俾我地咪算走囉,佢仲好似癲左咁追我鬧! 間倉負責人猛同我講唔住,我就唔理佢跟我朋友介紹,去附近買!

之後睇番格 x 價網,原來間嘢 BB 網及呢道都話黑店,你自己拎機自己裝十日內冇事還好,如果買返去有問題佢橫皮唔理,叫你
乜都搵代理 ! 討論區有會員投訴過亦照片,如果搵佢裝窗口機,鋁架都唔會幫你造,只會鋸兩條幾寸鋁角條,夾硬裝喺窗口機殼上站立就算,但就收正常標準安裝費,你嘈佢就發惡發爛渣唔理!

某討論區投訴者照片↓
落兩個膠座都冇,求期用薄弱機殼承受總重,其實都好唔安全!!!

提示:支持鍵盤翻頁左 右