• 瀏覽: 1,857
  • 回覆: 48
  • 追帖: 1

睇住圖先,飲茶

Nikon D90
Nikon AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G IF-ED VR
Nikon AF-S 70-300mm f/4.5-5.6G VR IF-ED
Nikon AF 50mm f/1.8D
Nissin Speedlite Di622

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
留位

Nikon D90
Nikon AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G IF-ED VR
Nikon AF-S 70-300mm f/4.5-5.6G VR IF-ED

回覆 引用 TOP

似乎生活水平提高曬!舊年的青餅茶太新。

斗 茶 味 兮 輕 醍 醐    斗 茶 香 兮 薄 蘭 芷                   宋。范 仲 淹
引用:
原帖由 R.Man 於 24/5/2020 00:46 發表

似乎生活水平提高曬!舊年的青餅茶太新。
新都唔緊要,飲落都順喉,苦澀味少

加上用新茶壓餅,唔似以前用舊料壓,計落相差幾年

Nikon D90
引用:
原帖由 wchkeith 於 2020-5-24 12:48 AM 發表

新都唔緊要,飲落都順喉,苦澀味少
有順喉感,苦澀味少?

呢餅茶的制作方法可以講,中糧已改變咗,唔同幾十年前的制程。

斗 茶 味 兮 輕 醍 醐    斗 茶 香 兮 薄 蘭 芷                   宋。范 仲 淹
引用:
原帖由 R.Man 於 24/5/2020 00:51 發表

有順喉感,苦澀味少?

呢餅茶的制作方法可以講,中糧已改變咗,唔同幾十年前的制程。
頭1,2泡有少許苦澀味,但係好輕微,第3泡打後苦澀幾乎無晒,而家飲到第6泡

第7泡

唔會有好霸氣既感覺,輕輕鬆鬆,少少花香停留口腔之中,可能太平平無奇,未必啱文兄胃口

Nikon D90
引用:
原帖由 wchkeith 於 2020-5-24 12:57 AM 發表

頭1,2泡有少許苦澀味,但係好輕微,第3泡打後苦澀幾乎無晒,而家飲到第6泡

唔會有好霸氣既感覺,輕輕鬆鬆,少少花香停留口腔之中,可能太平平無奇,未必啱文兄胃口 ...
隔年餅茶,竟然咁嘅口感味道⋯⋯怪怪地!

引用:
原帖由 R.Man 於 24/5/2020 01:00 發表

隔年餅茶,竟然咁嘅口感味道⋯⋯怪怪地!
我入門級,個人感覺既野,你懂的

咁如果用熟茶去比,佢感覺似飲緊苿莉花茶
,但又香氣無花茶咁勁

Nikon D90
引用:
原帖由 wchkeith 於 2020-5-24 01:01 AM 發表

聞您的品飲係咁,依家我唸您少買一啲較好。

您依家應多飲唔同牌子的新茶,又再飲8-10年的茶餅,請您飲後比較多啲,少啲買入。

引用:
原帖由 wchkeith 於 2020-5-24 01:01 AM 發表

,但又香氣無花茶咁勁
以上,係我給您個人的意見!您可以冇須介懷。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 R.Man 於 24/5/2020 01:05 發表

聞您的品飲係咁,依家我唸您少買一啲較好。

您依家應多飲唔同牌子的新茶,又再飲8-10年的茶餅,請您飲後比較多啲,少啲買入。
係呢排買左少少,即管試下,如果有機會跟板友們學下野,或者又會有唔同睇法

茶其實我唔多,都係好似買玩具咁,買返黎飲下玩下,遲下又放埋一邊,隔幾年十年又再黎過,如果唔係咁,邊得黎十年老茶,得幾餅又唔捨得飲

自己飲茶都係個人感覺,從來唔在意人地點睇,啱飲分甘同味,普洱比較深奧,唔係一時三刻可以變專家😛,所以我都無乜所謂,或者有機會帶啲比文兄你試下,個感受會完全唔同

Nikon D90
引用:
原帖由 wchkeith 於 2020-5-24 01:07 AM 發表

係呢排買左少少,即管試下,如果有機會跟板友們學下野,或者又會有唔同睇法
就算自己飲,遲下啲感覺都係一定會變嘅。

回覆 引用 TOP

引用:

,但又香氣無花茶咁勁
我系另一個回復裡面講過中茶有綠茶化的嫌疑,睇來這茶都系唔好買/買一餅就算,現在即飲好了,早飲為妙,過幾年有機會越存越無味。

引用:
原帖由 Tih 於 24/5/2020 01:27 發表

我系另一個回復裡面講過中茶有綠茶化的嫌疑,睇來這茶都系唔好買/買一餅就算,現在即飲好了,早飲為妙,過幾年有機會越存越無味。
十年前我應該係完全飲唔到生普,但呢個星期,三款生普我都可以接受,究竟係年紀大左十年,對苦澀接受程度高左,定佢綠茶化左?真係無法得知,好在呢啲茶貴極有限,飲得入口就唔好浪費左佢

Nikon D90
引用:
原帖由 wchkeith 於 2020-5-24 01:35 AM 發表

十年前我應該係完全飲唔到生普,但呢個星期,三款生普我都可以接受,究竟係年紀大左十年,對苦澀接受程度高左,定佢綠茶化左?真係無法得知,好在呢啲茶貴極有限,飲得入口就唔好浪費左佢 ...
試試其他牌子同一價位的茶就知道是否對苦澀程度改變,中茶系一個牌子我唔系好建議的,可以試試寶和祥這品牌,他的領班人是李文華,2005-2006左右負責大益拼配的,當年的廠長。寶和祥有些拼配承接大益的方法,但用料未必有大益豐富,畢竟底蘊不同,中端茶來說還是有些不錯的。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]