• 瀏覽: 8,427
  • 回覆: 98
  • 追帖: 1
本主題由 littleamy 於 2020-5-24 11:05 PM 移動
全國人大上周強推「港版國安法」,香港或好將變成「一國一制」,不再自由,即使政府借疫情延長限聚令,但網民為表達訴求,發起今午港島大遊行,不少巿民都出來參與向惡法說不。防暴警今午12時許便在銅鑼灣光百貨附近驅趕巿民,當時人民力量「快必」譚得志正在遊行集合地點銅鑼灣東角道附近進行有健康講座,警方突然衝上前,並強行熄咪兼拘捕他。下午約1時許,遊行剛開始,防暴警就發射多枚催淚彈,現場開始混亂。

相關新聞:【港版國安法】何韻詩身在香港 無懼被「清算」:我都未驚你驚乜

向來敢於發聲的袁彌明及爸爸袁弓夷今日都有上街,兩父女一同戴上口罩,袁爸爸甚至還準備好眼罩,他們未加入遊行隊伍便已爆警民衝突,袁彌明獲悉好友「快必」譚得志被捕,她接受《蘋果》電話訪問時,力撐快必:「快必畀人拉都真係無解嘅,佢今日只係做健康講座,佢不嬲個個星期都喺唔同地方做嘅,今日都係照常咁做冇做啫,又冇違法行為,有巿民聚集嚟聽,咁都拉佢真係無法無天。」

對於克警又大放催淚彈,袁彌明揶揄:「都成幾個月冇聞過催淚彈喇,有啲唔慣,呢陣係熟悉嘅味道,一聞就知,成個抗爭嗰團火出返晒嚟。」袁彌明上街可擔心拉?她說:「我哋上得街就唔怕畀人拉,我哋冇做錯事。」

https://hk.news.appledaily.com/entertainment/20200524/66SIFNNEQBGUE24VTHLC7WXARA/

原來圓小姐係曱甴黎,同佢大嫂好唔同wo!!

咩火?慾火

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 沙隆巴斯 於 2020-5-24 08:11 PM 發表

全國人大上周強推「港版國安法」,香港或好將變成「一國一制」,不再自由,即使政府借疫情延長限聚令,但網民為表達訴求,發起今午港島大遊行,不少巿民都出來參與向惡法說不。防暴警今午12時許便在銅鑼灣光百貨附近驅趕巿民,當時人民力量「快必」譚得志正在遊行集合地點銅鑼灣東角道附近進行有健康講座,警方突然衝上前,並強行熄咪兼拘捕他。下午約1時許,遊行剛開始,防暴警就發射多枚催淚彈,現場開始混亂。

...
祝長食長有

回覆 引用 TOP

請警方射殺隻猿彌明!

殺人都話冇做錯事?

回覆 引用 TOP

仆街曱甴死全家

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 沙隆巴斯 於 2020-5-24 08:11 PM 發表

你而家先知,out哋哦

引用:

你哋要上大陸幫佢宣傳下喎,費事人哋唔知佢產品啦

回覆 引用 TOP

垃圾

回覆 引用 TOP

引用:

第一代曱甴喎,你唔係唔知呀?

黃畜牲等入獄。

我都係新手,見升唱升,見跌改唱跌,唔識答里,唔識分析,幫唔到里!

12年3月27: W1出假黃金XX, 8月1日股票見抵儲貨. 嘻嘻, 買銀信鵝!!! 2013年4月見頂, 5,6月回, 升L到10月牛3頂之後食蕉.

回覆 引用 TOP

即刻去食屎

回覆 引用 TOP

引用:

...
不知所謂

回覆 引用 TOP

非法集會呀,仲唔拉人?!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]