• 瀏覽: 2,378
  • 回覆: 12
Volvo xc40 T3  vs VW Tiguan 1.5
有無c hing 揸過
現揸VW Passat Variant

精選汽車
引用:
原帖由 clk_r200 於 2020-5-26 16:11 發表

Volvo xc40 T3  vs VW Tiguan 1.5
有無c hing 揸過
現揸VW Passat Variant
Ching部 passat什麼年份
評價如何

引用:
原帖由 ngfeiyeung 於 2020-5-26 08:37 PM 發表

Ching部 passat什麼年份
評價如何
passat 2009年車,行左14萬km,diesel.第5年有D小問題……其他每年service一次……都算ok

引用:
原帖由 clk_r200 於 2020-5-26 22:01 發表

passat 2009年車,行左14萬km,diesel.第5年有D小問題……其他每年service一次……都算ok
咁聽落唔錯
多謝ching回應

回覆 引用 TOP

passat吸引, 加上每年番廠

引用:
原帖由 紋龍 於 2020-5-27 08:20 AM 發表

passat吸引, 加上每年番廠
passat 行到12萬km要换motor 皮帶

樓主是其它國家換車?香港沒有Passat diesel,也沒有Xc40T3賣,也沒有Tiguan1.5,留意到Xc40T3是3汽缸但好力過Tiguan,而Tiguan用濕六dsg都可以安心D嘅。

引用:
原帖由 clk_r200 於 2020-5-27 02:09 PM 發表

passat 行到12萬km要换motor 皮帶
都算係正常保養,要長揸架車係要換既,

引用:
原帖由 xyz173 於 2020-5-27 02:26 PM 發表

樓主是其它國家換車?香港沒有Passat diesel,也沒有Xc40T3賣,也沒有Tiguan1.5,留意到Xc40T3是3汽缸但好力過Tiguan,而Tiguan用濕六dsg都可以安心D嘅。
系呀 c hing我住歐洲。原來香港無T3,可能馬力細……過比我就夠用。e+好多歐洲國家都開始吾比上年幾diesel 車入大城市,所以要换電油車😭.passat diesel都底玩,入滿油行大路可以行1000 至1100Km.我部糸1900cc

引用:
原帖由 紋龍 於 2020-5-27 03:55 PM 發表

都算係正常保養,要長揸架車係要換既,
一年一次service系好正常的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 clk_r200 於 2020-5-27 09:04 PM 發表

系呀 c hing我住歐洲。原來香港無T3,可能馬力細……過比我就夠用。e+好多歐洲國家都開始吾比上年幾diesel 車入大城市,所以要换電油車😭.passat diesel都底玩,入滿油行大路可以行1000 至1100Km.我部糸1900cc ...
我睇完兩款車specs,意思係xc40t3馬力扭力俾tiguan強,不是這兩款車唔夠力,因xc40車重返而0-100是tiguan快0.4秒,另外xc40引擎是3汽缸,這裡有揸3缸的ching話在怠速較震動,不過佢8速波箱穩定過dsg嘅

回覆 引用 TOP

揸開旅行車應該會唔中意SUV重心太高,V60 會啱你多D。

引用:
原帖由 gimsink 於 2020-5-27 10:58 PM 發表

揸開旅行車應該會唔中意SUV重心太高,V60 會啱你多D。
就系揸過旅行車,所以想試下SUV.

回覆 引用 TOP

主題標籤 #volvo #富豪
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]