• 瀏覽: 14,418
  • 回覆: 93
小弟前後幫襯咗Big Big Shop 5次,體驗如下:

1)order唔準時出貨。
2)在成功付款數天後收到通知話無貨要取消(訂單內其他貨可如常出貨但都是遲哂)
3)由商戶通知就某商品無貨但可以換其他同等值的貨(在big big shop平台購買和成功付款後數天才被通知沒貨,但沒貨又可以在平台購買,倉儲管理是什麼?可購買數量是什麼一回事呢?)
4)慣常技倆是貨品不能在指定時間送達,佢哋會發電郵通知,因疫情關係所以出貨有所延誤。。。。(經多次了解後是因為沒有貨所以要等)
5)你用App聯絡客戶服務員,開始時要輸入個人資料包括是order number和詢問的事項,等候多時終於等到佢哋回應,但第一句竟然是“你好,請問有什麼幫到你?”我已經一開始已經輸入哂資料,感到似被玩咁!
6)人哋各商戶在貴公司平台售賣產品是沒有問題,但等了十多天仍然未收到貨品,又沒有主動跟進,有問題只是瀨商戶這樣那樣,那麼你這平台用來做什麼,這是否等於公你贏字我輸嗎?最精彩就是“如果你等唔切可以取消該商品的Order,而其他貨可以如常出貨!”大佬呀,唔係唔想咁做,但今次訂單得一件貨,難道你叫我去收你們的空紙皮箱嗎?

講到呢到,真的唔想再講落去,什麼疫情影響,原來是因為沒有貨要等,等不是問題但可以直接一點唔好講大話,我係中國或韓國買嘢都是很快就到手,香港那一區疫情是這麼嚴重,我仲諗緊會唔會係咁呢?

如果想去試下幫襯我唔會阻止你,但你要接受到上述的情況有機會發生在閣下身上......究竟咁樣既購物體驗是利多於弊?

28-5-2020 updated.
之前的order雖然拖咗很多日,又因為無貨要取消部分,其他繼續出貨已經有不滿,就好似下面圖中所示,在5月10日購買,預計提貨日期5月14日,直至今日剛剛修改內容是5月28日,足足遲了14天仍然“毫無音訊”,有圖有真相,我都預咗佢唔出貨,不了了之!

其中一次用big big shop手機應用程式,在內裡可以聯絡客戶服務員,傾完之後可以把內容發送往電郵做記錄。

已經等了幾個三天,但big shop的客戶服務員沒有如佢哋所講的回覆我有關跟進,預咗佢哋不了了之,大家如果純粹為消費唔介意俾咗錢無貨拎,可以無視我所講的一切,只可以說聲祝君好運。。。。。

29-5-2020 updated.
終於等到客戶服務以電郵回覆,但都係無乜用,因為結果仍然被拖延,神一般的商戶,豬一般的平台。。。。

big big shop買咩到貴。

引用:
原帖由 晚間笨拙的手機 於 2020-5-26 06:10 PM 發表

big big shop買咩到貴。
細心睇佢哋賣某些果仁零食和家居日用品是在淘寶有售添,價錢比淘寶高。

引用:
原帖由 中童半價 於 2020-5-26 07:09 PM 發表

細心睇佢哋賣某些果仁零食和家居日用品是在淘寶有售添,價錢比淘寶高。
之前賣既豆漿機,一樣款,淘寶賣百幾蚊,佢地賣三百幾。

引用:
原帖由 晚間笨拙的手機 於 2020-5-26 08:11 PM 發表

之前賣既豆漿機,一樣款,淘寶賣百幾蚊,佢地賣三百幾。
咁都係去淘寶買比較好,我用咗幾年淘寶,只要成功付款的一定會有現貨,除非話係要定貨或團購,唔似得big shop咁,買咗又無貨,但在佢個網裡面看到仍然是售賣中。。。。。

回覆 引用 TOP

感覺係碧碧濕啲價錢高很多。

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

回覆 引用 TOP

big big 濕不了,搵笨7

回覆 引用 TOP

佢哋連貨品供應商都管不了,淘寶有機制去罰一些不守規矩的網店,一定有很多人好似我咁買得嚟又很受氣,因為佢客戶服務可以用1秒就出了幾十字的回覆,擺明係copy and paste,常用的字眼,大概是叫“唔等得的可安排取消order, 其餘的照樣發貨!”

回覆 引用 TOP

https://www.hk01.com/數碼生活/386160/消委會報告-網購8大留意位-9平台大比併-big-big-shop被炮轟

連網媒都有報導big shop的“威水史”,消費者委員會都點名批評。

回覆 引用 TOP

你地唔係以為BIGBIG SHOP D野平嗎
佢地有大台支持!想打造成名牌店
宣傳GA都係貴野

點同淘寶比?質量唔同
價錢淘寶係抵,但唔昂貴!
淘寶專買平貨

一個係大台支持GA!唔洗比宣傳費,做起左就變名牌野
一個係內地GA!你話名牌野,你吹水呀?
賣D抄襲野

冇得比WO!

BIGBIG SHOP支援唔夠跟本
咪有不愉快經歷囉

好似淘寶果D!打好哂人胍,無論運輸和商戶都打好哂一條龍服務!
BIGBIG SHOP自己GA!需要搵外援先有支援!
好似HKBN宣傳MYTV係幫TVB GA,依D咪叫有支援囉

引用:
原帖由 酷東 於 2020-5-27 07:52 AM 發表

BIGBIG SHOP支援唔夠跟本
咪有不愉快經歷囉

好似淘寶果D!打好哂人胍,無論運輸和商戶都打好哂一條龍服務!
BIGBIG SHOP自己GA!需要搵外援先有支援!
好似HKBN宣傳MYTV係幫TVB GA,依D咪叫有支援囉 ...
淘寶每一間網店本身都有客戶服務,可以私底下傾咗先,傾唔惦先要找淘寶客戶服務介入。

引用:
原帖由 酷東 於 2020-5-27 07:48 AM 發表

你地唔係以為BIGBIG SHOP D野平嗎
佢地有大台支持!想打造成名牌店
宣傳GA都係貴野

點同淘寶比?質量唔同
價錢淘寶係抵,但唔昂貴!
淘寶專買平貨

一個係大台支持GA!唔洗比宣傳費,做起左就變名牌野
一個係內地GA!你話名牌野,你吹水呀?
賣D抄襲野

冇得比WO! ...
一半一半啦,淘寶裡面都有好東西,最緊要要識得“搵”

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 中童半價 於 2020-5-27 07:56 AM 發表

淘寶每一間網店本身都有客戶服務,可以私底下傾咗先,傾唔惦先要找淘寶客戶服務介入。
淘寶果D點解快,係因為一早有哂支援,好多鋪都唔係馬雲,
係靠D商戶加盟,咁運輸啦,同幾間連輸公司傾掂數,
咪有優良服務囉

引用:
原帖由 酷東 於 2020-5-27 08:01 AM 發表

淘寶果D點解快,係因為一早有哂支援,好多鋪都唔係馬雲,
係靠D商戶加盟,咁運輸啦,同幾間連輸公司傾掂數,
咪有優良服務囉
咁都係既,原本都想試下支持一下本地網上零售,但5次都有不愉快經歷已經嚇怕咗我啦!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]