• 瀏覽: 12,500
  • 回覆: 49
  • 追帖: 1
首先,先講下自己車史。
人生第一架車係09年Golf, 當時畢業做左幾年野拎左筆約滿獎金就係買左架新車Golf 1.4. 然後溝左而家既太太,結婚之後換左架2手既Audi A4. 結婚幾年第一個小朋友出世又再換左架2手既VW Touran GT. 之但係男人既終點,唔應該係MPV, 近幾年7座SUV 大行其道,加上架Touran 年頭開始唔係好老黎,先係頂篷跌,整完到天窗卷簾壞,壞完到ABS泵,換完又到壞水泵,所以打算9月唔再續換新車,點知人算不如天算到5月壞打南磨,最後劏鬼左佢無眼屎乾淨盲,亦加快左我換車既決心。
第一架睇,係我心目中最想買既GLB. 當時仲係Private preview 已經去睇左。架車由外型到馬力到價錢都fit 晒我既要求,但老婆嫌中排好窄(横向)坐唔到3個大人(actually 係1 carseat 2大人) 所以放棄左。
同級既5+2,除左DS,真係冇選擇。所以唯有再向下睇。
第2部睇左既係3菱outlander, 超平但一入個籠就已經BYE BYE. 唔係我想要既野。
第3部睇既係Hyundai Santa Fe, 老婆一睇直頭係愛上。好老實講,成個籠好premium, function 又齊(加埋option smart sense 同comfort pacakge),個ride 勁舒服,中排中軸又唔突起,而且架車係冇turbo 但唔會想像中咁冇力。只係個品牌。。。所以要停一停諗清楚
第4架睇既Serena e Power, 但我真係唔想買MVP, 所以再睇H 仔CRV. 其實CRV 冇去睇真車,因為個CVT 同個籠都唔係我想要既野。
然後再睇左Mazda CX9, 現貨19年車44萬抵到爛但係真心覺得好揸唔好坐。
去到呢度,又再從頭考慮架DS,內裝價錢都好啱心水但其實我唔係怕佢多小問題,但既然都冇一架真係最啱心水,最後都去試下。一試我就死心,越野車唔係我想要既野,個ride 同路噪真係唔係我杯茶。
然後,第7架睇既係萬事得CX?,樣樣都好唔錯係差在個中排軸位有D高同埋個引擎聲都幾大聲。但套bose 音響都叫可以稍微彌補引擎聲既決點,加上最快6月尾7月頭有車,所以最後決定都係買佢。究竟買左係CX? 等時機成熟之後再同大家開估。魂動紅,冇option 可選39萬有找,平定貴見仁見智,但我最後考慮既係Santa Fe 定CX?, 如果Santa Fe 有我要既option 加顏色,我會蓋埋眼試韓仔。可惜要訂車9月先有車。CX?有我要既混蛋紅,又唔使等太耐,所以,去馬。

回覆 引用 TOP

寶馬2系呢?雖然唔係SUV,但又未去到box 7人車

Volvo XC90

引用:
原帖由 pickballboy 於 2020-5-26 09:31 PM 發表

寶馬2系呢?雖然唔係SUV,但又未去到box 7人車
唔鍾意個樣同內籠,尢其是尾排,太細。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 異域大美媚 於 2020-5-26 09:33 PM 發表

Volvo XC90
冇睇呢架,out 左budget,要60 樓下。

引用:
原帖由 核心狂野的鞋抽 於 2020-5-26 09:49 PM 發表

本田CR-V

引用:
原帖由 異域大美媚 於 2020-5-26 09:50 PM 發表

本田CR-V
個人唔鐘意CVT. 如果唔係1.5T turbo 都可以考慮。

回覆 引用 TOP

唔等tesla model Y?

引用:
原帖由 princewhite 於 2020-5-26 10:40 PM 發表

唔等tesla model Y?
等唔到。幾時有車都唔知同埋屋企附近冇電叉。

回覆 引用 TOP

GLB

CX-8到咗咩

引用:
原帖由 核心狂野的鞋抽 於 2020-5-26 09:49 PM 發表

多幾萬

回覆 引用 TOP

韓國車CP值好高.

回覆 引用 TOP

空間與馬力兩存,一定係model Y

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kenu 於 2020-5-27 09:08 AM 發表

CX-8到咗咩
特意去海關網頁看原來已有CX-8。
CX-8稍短於CX-9,比較適合香港用,據海關資料亦平一截。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]