• 瀏覽: 22,145
  • 回覆: 174
咁多年黎我都係冇做過辦公室工
因為自己知自己學歷吾好
最近個市差反而有機會比我轉到行
但第二日返工
我問左個同事Client個字點解
之後佢係公司當住全部人笑左我勁耐
依家全公司人都知
老細仲特登提我叫我學好英文
好似暗示如果吾掂就過吾到試用期

雖然我係英文差
但吾識Client點解我覺得都正常啫
始終呢個字都吾係淺既字
你話佢地咁笑話合吾合理啦?

熱賣及精選
唔識就自己google吓啦,問人呢d真係會比人笑

引用:
原帖由 katySTAR 於 2020-5-27 02:13 PM 發表

因為自己知自己學歷吾好
但第二日返工
依家全公司人都知

雖然我係英文差
始終呢個字都吾係淺既字
你話佢地咁笑話合吾合理啦? ...
加油,努力。

回覆 引用 TOP

得閒學下辦公室英文,好快上手,俾心機

回覆 引用 TOP

我英文都極差
只能看.不能聽和講
如果有字唔明
我靠網上翻譯
雖然機譯出來好多時會有點怪
但還是能猜到意思的

raiyu

回覆 引用 TOP

咁你真係要努力啲,今次只係你問錯人,唔係你問題,唔識就問好正常,好過唔識扮識仲害死人

回覆 引用 TOP

係呀!我都唔識,好似解做低能仔。

引用:
原帖由 katySTAR 於 2020-5-27 02:13 PM 發表

因為自己知自己學歷吾好
但第二日返工
依家全公司人都知

雖然我係英文差
始終呢個字都吾係淺既字
Would you try to express your thoughts in English

引用:

因為自己知自己學歷吾好
但第二日返工
依家全公司人都知

雖然我係英文差
始終呢個字都吾係淺既字
我都見過有人在應徵時,在職位上寫card,  ( clerk  )

何必在意他人,之不過既然英文唔好,就好好學習。

回覆 引用 TOP

你有什么學歷??識寫咁多字??

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 katySTAR 於 2020-5-27 14:13 發表

因為自己知自己學歷吾好
但第二日返工
依家全公司人都知

雖然我係英文差
始終呢個字都吾係淺既字
https://translate.google.com,我信樓主會一生受用。

回覆 引用 TOP

我英文唔好,係咪客人咁解

你知唔知你最大問題係乜?就係你連自己好有問題都唔知
唔好搞笑啦,Client呢個字點會係深字
睇黎你真係唔適合做office工
我都建議你去做返d你本來既工作算吧啦

引用:

因為自己知自己學歷吾好
但第二日返工
依家全公司人都知

雖然我係英文差
始終呢個字都吾係淺既字
只要努力,便可成功

我當年讀書唔成,去左做厨房,後來想讀返書,報左個文憑課程,在入學面試其間,個鬼佬拿起我張application form 說,你寫错字啦,這是chief, 不 是chef.當時我都勁 尷尬,但最後我都能成功。

你都可以。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]