• 瀏覽: 9,237
  • 回覆: 61
本主題由 Will-Jai 於 2020-5-31 12:30 PM 移動
人工普遍偏高。後勤部門早已遍佈各地平價工人市場,最平當然不是香港。香港早已非常危險,在經濟抵制下,公司點都要做d 嘢。今次不只裁減,而是搬離香港。
雖然一直有進修,但點都唔會再搵到來咁高人工,應該半年啦,見真章。

熱賣及精選
如果美國真係制裁香港,話完全無影響,根本冇可能。不過,話係好大影響,亦都係冇可能。

不少美資搬咗上大6

回覆 引用 TOP

失業⋯⋯是否能轉化成創業良機

回覆 引用 TOP

三十年前就有影響!現在?香港可轉向面對東西歐,仲有南美洲非洲!美國仇口多,睇住佢点衰落吧!

回覆 引用 TOP

美國現在橫行世界,全賴背靠大陸支撑

情況有如一間大公司,老板就威風十足,話晒事,但全靠下面得力左右手支持。依家大佬驚其中一個最有實力助手上位,要排擠有實權實力嘅助手,大佬亦必然受損

回覆 引用 TOP

佢 hk就算真係有都係啲槓桿票佢 唔會即刻見到 現貨
係短時間籌唔到四千四百億出嚟

回覆 引用 TOP

不知香港amway會如何?

回覆 引用 TOP

愛遷不遷絕不與錢作對

回覆 引用 TOP

香港的美資約1300間
但有部份主要業務
根柑就係內地
香港只係辦事處的多
可能就係d師兄成日講嘅
遮醜布
那些不能直接進出口內地/美國的
經香港這轉口港轉一轉用

raiyu

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 may2kwan 於 2020-5-29 07:15 AM 發表

人工普遍偏高。後勤部門早已遍佈各地平價工人市場,最平當然不是香港。香港早已非常危險,在經濟抵制下,公司點都要做d 嘢。今次不只裁減,而是搬離香港。
雖然一直有進修,但點都唔會再搵到來咁高人工,應該半年啦,見真章。 ...
放心,大量黄色经济圈請人

衹要穩定香港才有生機

回覆 引用 TOP

曾經做過美資公司,睇住佢單多做就係咁請人,單一少就即時cut人,快到早上總公司一個E-mail兩個鐘內十幾人或成個部門執野走,好在美資總會計多糧補到足一足先炒

引用:
原帖由 無聊傻佬 於 2020-5-29 11:48 AM 發表

曾經做過美資公司,睇住佢單多做就係咁請人,單一少就即時cut人,快到早上總公司一個E-mail兩個鐘內十幾人或成個部門執野走,好在美資總會計多糧補到足一足先炒 ...
我都食過美資公司肥雞餐

回覆 引用 TOP

美資公司就係咁,成本利潤行先. 日日叫cut cost.

回覆 引用 TOP

主題標籤 #香港
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]