• 瀏覽: 19,376
  • 回覆: 911
  • 追帖: 4
本主題由 nc99999 於 2020-5-30 11:31 AM 移動
最近既事件 唔駛我講 大家都知咩事
係一個咁動蕩不安 咁既亂世 當然想留條後路俾自己啦 辛辛苦苦努力左十幾年 爬到上管理層位置 你叫我去外國做food Panada、地盤或運輸 總之低技術 低收入工作 我唔甘心
但乜都唔準備 繼續留係度 又驚他朝有一日瀨野 呢個就係我呢個窮中產既心聲

咁事緣我正計劃攪台灣投資移民 咁當然要同打算結婚既女朋友商量啦 我有d朋友 都問晒投資移民顧問公司既詳情 所以都俾左d意見我

咁我都計劃 同女朋友盡快結婚 然後生番個B 之後再安排攪投資移民 但係就係因為咁樣就嘈喇
因為大家諗法唔同 我都同佢講 投資移民果150萬港紙 即600萬台灣我俾 過到台灣 係桃園買間別墅佢住 大約400萬港紙 台幣接近1500萬左右 我仲叫佢帶埋工人過去服侍佢 每個月俾6萬台幣佢 諗住夠駛啦
咁當然啦 我都有私心既 你估我唔驚戴綠帽咩
咁一來有個B綁住佢 佢要湊仔 二來有工人睇住 起碼唔會咁易有其他男人先啦

咁我問過 只要結左響 是但一個攪投資移民就ok
而我可以申請延期三年先過去 然後過去一年 就可以有台灣籍 好處係我保留到香港身份證 可以留係香港搵錢 俾老婆係台灣駛錢 而我仲可以儲錢 係台灣慢慢買樓收租 等將來退休生活無休

點知 我女朋友諸多意見 又話咩台灣cheap呀 過左去生活水準降level 又話個B到時都係得一歲 太早過去呀 又話每個月要10萬台幣先夠駛呀 又話自己一個過去 無人無物 我唔係佢身邊呀 又話別墅太大 佢唔中意住咁大 要佢自己揀 住細d 又話工人唔聽話 又話驚我香港包二奶
最後佢話 要佢過去都得 要我俾多舊錢佢揸手 話驚我包左二奶唔養佢

唉 我真係服左佢 我真心擔心緊將來 諗緊正經野點鋪後路 因我我諗法 我會繼續留係香港搵錢 頂到最後真係唔對路 先做最後撤退果個 但佢呢家玩晒野 咁唔配合我 我真係好擔心將來條路

佢成日覺得香港唔會有事 我又唔係話一定要即走 但預多條後路 俾自己多個逃生門唔好咩
就算我當最終台灣被收番 我老左係果邊退休 生活都輕鬆過香港啦

求婚兩卡鑽戒我送左 結婚戒指卡地亞都買埋 準備緊攪結婚 先發覺兩個人對將來生活既價值觀相差咁大 真係頭都痕埋

利申:女友唔係黃絲亦唔係藍絲 佢係一個完全唔會用腦諗政治同將來既人 睇唔到任何危機 好活在當下果一種女仔

移民移去台灣,真係好好笑
我同意你女朋友講嗰句,台灣係cheap嘅
同朋友講都唔夠高尚

備註,當台灣嘅經濟差到大學生都叫苦連天,你地過去做新移民,真係風水轉流轉!!
我第一個支持你走!加油

引用:
原帖由 快樂彩虹糖 於 2020-5-29 05:22 PM 發表

移民移去台灣,真係好好笑
我同意你女朋友講嗰句,台灣係cheap嘅
同朋友講都唔夠高尚

備註,當台灣嘅經濟差到大學生都叫苦連天,你地過去做新移民,真係風水轉流轉!!
我第一個支持你走!加油 ...
睇黎你無睇晒 係佢過去 我係香港繼續工作搵錢
所以當地經濟差 同我無關係

引用:
原帖由 BankingManager 於 2020-5-29 05:26 PM 發表

睇黎你無睇晒 係佢過去 我係香港繼續工作搵錢
所以當地經濟差 同我無關係
我有睇曬,
做太空人吖嘛,
叫個老婆同bb去做新移民先吖嘛
好一句[當地經濟差唔關你事]
公民素質差到貼曬地
Thats why 新移民成日都唔受歡迎

引用:
原帖由 快樂彩虹糖 於 2020-5-29 05:30 PM 發表

我有睇曬,
做太空人吖嘛,
叫個老婆同bb去做新移民先吖嘛
好一句[當地經濟差唔關你事]
公民素質差到貼曬地
Thats why 新移民成日都唔受歡迎
其實佢當地人差唔差 我又唔太concern
主要生活都係個人既事 我又唔係當地打工
又唔係同鄰居有接觸或交朋友
事實上 我有幾個朋友都plan緊過去
大家好大機會係當地再聚

引用:
原帖由 BankingManager 於 2020-5-29 05:31 PM 發表

大家好大機會係當地再聚 ...
我無話當地人差,
係話你呢班新移民差

引用:
原帖由 BankingManager 於 2020-5-29 05:31 PM 發表

大家好大機會係當地再聚 ...
加上移民通常有一關係過移民官,
要顯示出你對當地嘅熱愛同可能嘅貢獻,
不過對於只想留後路嘅你,
應該會叫你老婆講下大話

引用:
原帖由 快樂彩虹糖 於 2020-5-29 05:54 PM 發表

我無話當地人差,
係話你呢班新移民差
其實佢當地經濟 真係唔關我事 有乜問題
我過去買樓 香港搵錢 台灣駛錢
仲促進左當地經濟添
你唔係台灣人 唔好扮代表台灣人意見羅 ok ? 🤷‍♂️
我甚至乎 無諗過要攞佢福利
我醫療保險都係香港買晒
攪投資移民 要開公司 最少請兩個台灣人工作
風險我承受晒 諗唔明點解你會講到香港移民過去既人係差羅

引用:
原帖由 快樂彩虹糖 於 2020-5-29 05:57 PM 發表

加上移民通常有一關係過移民官,
要顯示出你對當地嘅熱愛同可能嘅貢獻,
不過對於只想留後路嘅你,
應該會叫你老婆講下大話
呢d到時搵移民公司教同攪啦
話明投資移民 最緊要有錢
你好熱愛 好想有貢獻 但無錢 你估人地采唔采你?

正常

下雨天,我喜歡在你懷抱裏躲一躲,肆虐著幸福的氣息。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 BankingManager 於 2020-5-29 05:58 PM 發表

其實佢當地經濟 真係唔關我事 有乜問題
我過去買樓 香港搵錢 台灣駛錢
仲促進左當地經濟添
你唔係台灣人 唔好扮代表台灣人意見羅 ok ? 🤷
我甚至乎 無諗過要攞佢福利
我醫療保險都係香港買晒
攪投資移民 要開公司 最少請兩個台灣人工作
風險我承受晒 諗唔明點解你會講到香港移民過去既人係差羅 ...
我當然唔可以代表台灣人,
其實香港都有好多好有錢嘅新移民都一樣俾人歧視,
由你嘅對話中睇得你睇事情好簡單,
當好似你噤講,唔用人地嘅福利
仲好巴閉咁買樓開公司,
當有一班人都好似你噤,例如你話你班朋友可能都移民,
你地咪一樣會搶高樓價、物價、同人爭讀書、爭資源。有好多時候間接性同人爭左你都唔知。
如果你要移民台灣,我寧願你係真係會為呢個新居所去付出同建設,而唔係當自已係一個局外人, Thats all,我相信台灣嘅同胞唔會反對呢一點

我唔係覺得移民去台灣嘅人係差,係覺得好似你噤講到明唔會理台灣經濟民生有幾差因爲你自己喺香港賺錢嘅態度不可取

我本人非常歡迎你走

引用:
原帖由 BankingManager 於 2020-5-29 06:00 PM 發表

呢d到時搵移民公司教同攪啦
話明投資移民 最緊要有錢
你好熱愛 好想有貢獻 但無錢 你估人地采唔采你?
你又講得好好,
原來台灣係噤
我只係知道投資移民英國,
點都要過移民官一關,
要唱國歌,要考英文同國家歷史,
對國家認同
原來灣呢個地方原來唔需要
只係需要錢
我真係孤陋寡聞
利申,揸英國護照
一個你有錢都未必睬你嘅國家

引用:
原帖由 快樂彩虹糖 於 2020-5-29 06:07 PM 發表

仲好巴閉咁買樓開公司,
你地咪一樣會搶高樓價、物價、同人爭讀書、爭資源。有好多時候間接性同人爭左你都唔知。
如果你要移民台灣,我寧願你係真係會為呢個新居所去付出同建設,而唔係當自已係一個局外人, Thats  ...
其實人地有投資移民呢個政策 就預左 咁又關咩事呢
呢個世界 周圍都係咁 移民外國 你可以話促進當地經濟 亦可以話搶資源 相對地 人地都唔係傻 對方收夠移民 相對亦會提高門檻 係你睇野 只睇到唔好既一面
我個post明明係講同女朋友之間問題
你就扯到九仗遠 講移民問題 仲要講到搶資源咁大件事
咁人地打開門 有佢既條件 附合資格咪ok羅 你嘈咩者? 台灣唔係你架 唔好講到懶偉大 咩要建設 要愛當地 做香港人 就一定要為香港架? 仲有 為自己 都唔代表對當地無貢獻 起碼我唔係過去攞宗援先,ok?
所以我都唔明你嘈乜 我攪移民 批唔批 係移民官決定 你條氣唔順既 咪去移民管度篤我羅 都on 99

引用:
原帖由 快樂彩虹糖 於 2020-5-29 06:11 PM 發表

你又講得好好,
原來台灣係噤
我只係知道投資移民英國,
點都要過移民官一關,
要唱國歌,要考英文同國家歷史,
對國家認同
原來灣呢個地方原來唔需要
只係需要錢
我真係孤陋寡聞
利申,揸英國護照
一個你有錢都未必睬你嘅國家 ...
你揸英國護照 咁你都唔係好愛國者
咁愛國 放棄英國護照 返大陸 申請番本中國護照吖嘛
講咁膠多野 你咪一樣有後路 都short short地

引用:
原帖由 快樂彩虹糖 於 2020-5-29 06:07 PM 發表

仲好巴閉咁買樓開公司,
如果你要移民台灣,我寧願你係真係會為呢個新居所去付出同建設,而唔係當自已係一個局外人, Thats  ...
其實我既做法 香港賺錢 外國駛錢 好多香港人都會選擇咁做 香港係搵錢既地方 但同時間 一定要諗後路 你唔中意既 可以出番去 態度既野 我唔需要迎合你 ok?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]