• 瀏覽: 14,942
  • 回覆: 105
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 foolishboy 於 2020-6-26 02:05 PM 發表
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/IPE/abrsm/ptexam/

最新考試通告
😱班考官帶唔帶口罩。。。🤭

引用:
原帖由 bbu_bbu 於 2020-6-26 05:51 PM 發表

😱班考官帶唔帶口罩。。。🤭
我覺得帶左口罩,彈琴會緊張 d, 因為呼吸無咁順掛。。。

引用:
原帖由 siupercy 於 2020-6-27 01:11 PM 發表

abrsm 網頁無講,只見考評局網頁有,亦收到考評局電郵。。。咁10至11月咪會密?!堆哂成年嘅考生。。我有無理解錯?定係10至11月只係俾8至9月考生?

引用:
原帖由 bbu_bbu 於 2020-6-27 02:35 PM 發表

abrsm 網頁無講,只見考評局網頁有,亦收到考評局電郵。。。咁10至11月咪會密?!堆哂成年嘅考生。。我有無理解錯?定係10至11月只係俾8至9月考生?
照睇真係好密,可能考埋成個 12 月?都係等埋 ASRSM 官方公布先知點安排。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 siupercy 於 2020-6-27 01:11 PM 發表

或者學餐廳咁.搵塊膠板檔住呢..
你諗下管樂點避呢HA

回覆 引用 TOP

又放返低第4首歌,攞返其他part嘅書出嚟練。。。

回覆 引用 TOP

如果以後真係兩種考試模式共存,會唔會大部分人都揀彈4首歌呢?

引用:
原帖由 出入大大羊 於 2020-6-28 10:29 PM 發表

如果以後真係兩種考試模式共存,會唔會大部分人都揀彈4首歌呢?
我估可能好多小朋友會。。 因為4首歌都有得準備

引用:
原帖由 bbu_bbu 於 2020-6-29 08:36 PM 發表

我估可能好多小朋友會。。 因為4首歌都有得準備
就好似diploma咁。你年尾考,加油!你係考管樂或弦樂嗎?

引用:
原帖由 出入大大羊 於 2020-6-28 10:29 PM 發表

比我會揀 4 首歌。但咁樣其實唔好,因為 scales, sight read 同 aural 唔係考試就唔會練,但呢 d 野其實對學琴好有用同全面。

引用:

我覺得好睇個人 我識好多人嘅sightreading同aural skill都好差 淨係諗住靠三首歌拉分 咁佢哋應該會幾鍾意
但我個人會比較傾向於三首歌加其它嘢 我兩個八級嘅歌都比另外嗰幾part低分 可能一嚟唔夠時間練琴 二嚟亦都唔係好鍾意啲考試歌 無乜心機練 結果八級琴三首fail兩首 八級organ三首歌都唔高分 要靠嗰幾part拉分

引用:
原帖由 siupercy 於 2020-6-29 08:59 PM 發表

比我會揀 4 首歌。但咁樣其實唔好,因為 scales, sight read 同 aural 唔係考試就唔會練,但呢 d 野其實對學琴好有用同全面。
同意,尤其aural,真係唔考試就唔練。但係Scales同sight reading就要一點一滴咁浸返黎,即使因為考試去練,都唔會喺短時間可以突飛猛進。所以諗多一陣,又覺得個新安排唔算太突然了。始終,即使選擇彈4首歌,都一定要練習,都係有付出先合格嘅。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 VinventN 於 2020-6-29 09:50 PM 發表

我覺得好睇個人 我識好多人嘅sightreading同aural skill都好差 淨係諗住靠三首歌拉分 咁佢哋應該會幾鍾意
但我個人會比較傾向於三首歌加其它嘢 我兩個八級嘅歌都比另外嗰幾part低分 可能一嚟唔夠時間練琴 二嚟亦都唔係好鍾意啲考試歌 無乜心機練 結果八級琴三首fail兩首 八級organ三首歌都唔高分 要靠嗰幾part拉分 ...
咁你其他part又真係幾高分喎!
你下次考diploma,揀晒自己鍾意嘅歌,咪可以練得更好囉!有冇打算呀?

引用:
原帖由 出入大大羊 於 2020-6-29 08:47 PM 發表

就好似diploma咁。你年尾考,加油!你係考管樂或弦樂嗎?
我考弦樂。但係英國嗰邊疫情仍然不受控,真係擔心班考官就算提早嚟隔離都好危險。。
個個考生出出入入咁考。。就算佢整塊膠板都無大幫助。。管樂仲慘。。。

回覆 引用 TOP

認同考哂4部分係好d,但而家英國疫情嚴重,佢地覺得香港安全,但我地認為佢地唔安全。。。
所以如果唔取消考試的話,今次行remote係正確。。唔講點樣錄嗰d規矩,大家係會無咁擔心感染先😌

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]