• 瀏覽: 14,918
  • 回覆: 105
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 出入大大羊 於 2020-6-29 11:17 PM 發表

咁你其他part又真係幾高分喎!
你下次考diploma,揀晒自己鍾意嘅歌,咪可以練得更好囉!有冇打算呀?
本身諗住今年考埋ARSM/DipABRSM 歌就學晒 不過仲未決定用邊幾首去考 跟住下年考埋LRSM 不過以現時嘅情況 應該全部嘢都要推遲一年

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 出入大大羊 於 2020-6-28 10:29 PM 發表

如果以後真係兩種考試模式共存,會唔會大部分人都揀彈4首歌呢?
會.大把小朋友勁鐘意.
一來唔駛練咁多野.
二來唔駛對住考官大壓力..(好多小朋友考完出來就喊晒口)

回覆 引用 TOP

ABRSM 新 updates, 情況仲未明確。個人覺得有機會兩種考試方式比考生自由選擇。

https://hk.abrsm.org/en/latestupdates/

引用:
原帖由 siupercy 於 2020-7-1 07:47 PM 發表

ABRSM 新 updates, 情況仲未明確。個人覺得有機會兩種考試方式比考生自由選擇。
https://hk.abrsm.org/en/latestupdates/
睇下考評局有無再出電郵。。。
咩方式,都要繼續練習,大家加油呀!
最重要係大家健康💪🏻💪🏻

回覆 引用 TOP

如果錄影考,就咁用手機錄,官方應該可以接受吧?

引用:
原帖由 出入大大羊 於 4-7-2020 21:02 發表

如果錄影考,就咁用手機錄,官方應該可以接受吧?
Seemingly acceptable, but better wait for official announcement.

回覆 引用 TOP

Yes.Thank you! Actually, I have read the announcement of Trinity instead.
And I just personally think if the new arrangement is persistent in the future, it may be a good news for harp examination since we don't have to bother finding a place or picking up the examiner anymore.

回覆 引用 TOP

考評局網頁仲係
QTE
特別公布            
因應新型冠狀病毒疫情的最新指引,ABRSM及香港考試及評核局宣布,原定在2020年8月至9月舉行的ABRSM術科考試現計劃順延至2020年10月至11月舉行。已報考本季度考試的考生,將獲編派至2020年10月至11月應考。請注意,考生最終獲派的考試時間需視乎ABRSM的考官人數及有關考試工作安排而定。 根據ABRSM的最新指示,2020年10月至11月在港舉行的ABRSM 術科考試的模式將維持不變,即由考官在考場內為考生即場考核。此外,原定在2020年7月發放的准考證預計會順延至2020年9月中發放。            
日期: 2020年6月26日
UNQTE

之前收到上述電郵通知, 冇再收過UPDATE... 同ABRSM 官網最新宣佈唔同步... @@

大家練成點呀?

回覆 引用 TOP

受疫情影響。。。提唔起勁練習。。🥺😭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 siupercy 於 2020-8-15 03:24 PM 發表

click入去”find out more”, 佢又加咗段帶頭盔嘅update😂
我試過睇abrsm嘅其他東南亞地區網頁,係無好似香港咁打咗呢段話face to face考試。。。唔通香港優先?好似好有信心一定嚟得到香港,試場又做得好防疫措施?🧐

引用:
原帖由 bbu_bbu 於 2020-8-15 08:20 PM 發表

click入去”find out more”, 佢又加咗段帶頭盔嘅update😂
我試過睇abrsm嘅其他東南亞地區網頁,係無好似香港咁打咗呢段話face to face考試。。。唔通香港優先?好似好有信心一定嚟得到香港,試場又做得好防疫措施?🧐 ...
睇睇下呢段野又好似係等於考試局 6 月時既更新。 但我比較相信最後會跟呢個更新,除非英國歐洲繼續失控大爆第三波。

回覆 引用 TOP

兩手準備好啲。

我覺得十月可在港 F2F 考的機會並不算高,因港英澳紐的疫情仍未全控,以及未有 globally proven 的疫苗。可是,考評局及ABRSM也是 "搵錢" 機構,驚比人鬧,可能強行

大部份考生不想 scales,sight-reading & aural,情願彈多一首歌去用 video 考吧 !?

我都係練哂所有部分,只係疫情令自己無咩動力,要努力💪🏻
face to face都想知佢地點做防疫。。。始終一個接一個考生咁出出入入試場。。。如果出事,會好嚴重。。
認同機構都係機博一博,搵錢緊要。。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 symphonicdance 於 2020-8-16 11:27 AM 發表

兩手準備好啲。

我覺得十月可在港 F2F 考的機會並不算高,因港英澳紐的疫情仍未全控,以及未有 globally proven 的疫苗。可是,考評局及ABRSM也是 "搵錢" 機構,驚比人鬧,可能強行

大部份考生不想 scales,sight-reading & aural,情願彈多一首歌去用 video 考吧 !? ...
其實佢地早 d confirm 都好應該,如果要練多首,得一兩個月七八級 程度既歌真係練唔切。如果 f2f 考生都可以專注番去舊有模式。而家佢地 15 16,左手話照舊,右手又話推 remote 考試,9 月都黎了。。。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]