• 瀏覽: 1,407
  • 回覆: 28
  • 追帖: 1
馬桶水箱有不停的吱吱聲。發覺厕所水箱有小許不停漏水入馬桶。換咗中間個白色蕊(淘寶)但仍解決不了。再詳細看發覺左面黑色頂(圈)同下面(箭嘴)部分不停有氣泡出,估計是吱吱聲的來源。請問各位師兄有什麼辦法解決?

熱賣及精選
引用:
原帖由 花花結他手 於 2020-5-30 05:15 PM 發表

馬桶水箱有不停的吱吱聲。發覺厕所水箱有小許不停漏水入馬桶。換咗中間個白色蕊(淘寶)但仍解決不了。再詳細看發覺左面黑色頂(圈)同下面(箭嘴)部分不停有氣泡出,估計是吱吱聲的來源。請問各位師兄有什麼辦法解決? ...
可能爆咗缸,成枝换咗佢。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2020-5-30 05:21 PM 發表

可能爆咗缸,成枝换咗佢。
是否黑色那部分都要換。我自己未換過,會唔會好難攪?

引用:
原帖由 花花結他手 於 2020-5-30 05:28 PM 發表

是否黑色那部分都要換。我自己未換過,會唔會好難攪?
配件冇得散賣,只有裏面塊皮可以换,不過有機會都係唔得,
不如成枝换過佢,1佰蚊到(淘就1半價錢),一了佰了保證可以修好。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2020-5-30 05:33 PM 發表

配件冇得散賣,只有裏面塊皮可以换,不過有機會都係唔得,
不如成枝换過佢,1佰蚊到(淘就1半價錢),一了佰了保證可以修好。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 花花結他手 於 2020-5-30 05:15 PM 發表

馬桶水箱有不停的吱吱聲。發覺厕所水箱有小許不停漏水入馬桶。換咗中間個白色蕊(淘寶)但仍解決不了。再詳細看發覺左面黑色頂(圈)同下面(箭嘴)部分不停有氣泡出,估計是吱吱聲的來源。請問各位師兄有什麼辦法解決? ...
個seal 死左, 一係換seal, 一係成支換, 幾十蚊搞掂.

引用:
原帖由 DZDD 於 2020-5-30 05:44 PM 發表

個seal 死左, 一係換seal, 一係成支換, 幾十蚊搞掂.
師兄,seal 是否指黑色那配件。整體難換嗎?

引用:
原帖由 DZDD 於 2020-5-30 05:44 PM 發表

仲有,左邊你手拿住那部分,是否用來調節水位?怎樣調法?

引用:
原帖由 花花結他手 於 2020-5-30 06:09 PM 發表

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 花花結他手 於 2020-5-30 06:11 PM 發表

仲有,左邊你手拿住那部分,是否用來調節水位?怎樣調法?
頂有十字坑,用手擰。

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2020-5-30 06:15 PM 發表

頂有十字坑,用手擰。
唔該晒師兄,多謝指導。

回覆 引用 TOP

塑膠會老化的成支换好的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 花花結他手 於 2020-5-30 06:09 PM 發表

No, 好似一條橡根咁inside 個黑色蓋.
成枝換啦, 快捷簡單.

引用:

换前記得關水制

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 DZDD 於 2020-5-30 06:32 PM 發表

No, 好似一條橡根咁inside 個黑色蓋.
成枝換啦, 快捷簡單.
是否買成副黑色那配件?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]