• 瀏覽: 2,950
  • 回覆: 38
邊位金主願意出完大錢後票房仆直? 當然英皇除外
引用:
純拍港產片能否生存?

爾冬陞、方平、黃斌及鄭保瑞四位都是代表不同年代的資深影人,專訪期間也坦承對香港電影的發展感到擔憂,甚至覺得工業「愈做愈縮」。身兼監製、導演、演員的方平與老婆鮑起靜入行超過半世紀,他提到一個大家都很關心的議題︰既然香港觀眾不愛看合拍片,如果靠純種港片來翻生又有可能嗎?」

方平叫在座幾位撇低所有賣片去外埠的選項,「不要想大陸、台灣,全都不要想,因為現在別人都很進步,以前喜歡看我們的電影,當年還有星、馬、泰、印尼,英國、荷蘭、美加華人等都會看,如果現在純拍香港電影能否生存?」

現實歸現實,如果完全沒有外埠沒有出口,只有香港這市場,爾冬陞坦言︰「如果我自己做老闆?你叫我拿100萬出來開戲,然後沒有外埠市場,傻了嗎?100萬如果我拿來拍一部戲,額外再用30萬元做宣傳,都冇乜嘢好睇,沒有成效,甚至還要求傳媒幫忙。」

爾冬陞舉例指,例如有130萬的預算,要回本的話,票房至少要有3倍,亦即390萬。因為拍一部戲宣傳、租office、很多林林總總的行政費,「還要搞慶功宴,樣樣都是錢。」身邊的方平、黃斌及鄭保瑞都無奈笑指︰「那麼沒有慶功宴了,還開party嗎?」
https://www.hk01.com/%E9%9B%BB%E5%BD%B1/477814/%E5%9B%9B%E5%A4%A7%E7%9B%A3%E8%A3%BD%E5%B0%88%E8%A8%AA-%E7%B4%94%E6%8B%8D%E6%B8%AF%E7%89%87%E9%9B%A3%E6%88%90%E5%87%BA%E8%B7%AF-%E7%88%BE%E5%86%AC%E9%99%9E%E8%82%89%E7%B7%8A%E5%8F%A4%E5%A4%A9%E6%A8%82-%E7%9D%87%E4%BD%8F%E9%8A%80%E5%8C%85

熱賣及精選
引用:
原帖由 u23dom 於 2020-5-31 12:07 PM 發表

https://www.hk01.com/%E9%9B%BB%E ... %89%87%E9%9B%A3%E6% ...
呢個問題都相當之複雜,市場、政治、環境、觀眾,啲結有排先解到,要用相當多時間⋯⋯⋯

我最出色,英雄本色!!

回覆 引用 TOP

古天樂只係幫一個垂死嘅病人吊鹽水,到佢啲鹽水吊盡,個病人自然就,你唔係期望一個患絕症嘅人會因為你幾樽盡吓人事嘅鹽水奇蹟咁復活,仲要生龍活虎精神過以前下話!

回覆 引用 TOP

仲睇港片

套戲好睇自然比錢入戲院睇,我個人唔會理係唔係港產,
問題係而家港產是是但但拍,比你厄得1次,2次,3次,無第4次,就係咁簡單

引用:
原帖由 u23dom 於 2020-5-31 12:07 PM 發表

https://www.hk01.com/%E9%9B%BB%E ... 7%89%87%E9%9B%A3%E6% ...
前提系全球一體化下,合拍系正常!

引用:
原帖由 tfortest 於 2020-5-31 11:53 PM 發表

仲睇港片
港產片有港產片獨特的味道, 所說的當然不是那些大堆頭大製作 e.g.許鞍華拍的電影

隨著肯投資的生意人越來越少...往日的好片;真的風光不再!

4大監制.......UP完一大輪都UP唔出重點, 同要點改善,
港慘片唔怪得死得喇

吊, 鬼唔知市場細左,  投資要比以前大

(浪費左我一分鐘望篇野)

fans 特色 :
1) 永遠向前看 , 有理想,  目光非常長遠
2) 所有講過某台 負面的都是'x手
3) 所有同意了某台 負面的post都是 x手 的friend
4) 人地講 a 台,  佢地一定講 b 台點點點 喇 , 扯開話題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 u23dom 於 2020-6-1 07:07 AM 發表

港產片有港產片獨特的味道, 所說的當然不是那些大堆頭大製作 e.g.許鞍華拍的電影

隨著肯投資的生意人越來越少...往日的好片;真的風光不再! ...
唔關事,  班人唔識攪新意姐,  以前東京攻略, 簡簡單單港產味, 但有些架妹配搭新面孔都有新意丫, 咪收得囉

PS 許鞍華果D ......我真係無興趣

成日話市場細, 合拍係可以, 但都要攪D有新意既合作......

fans 特色 :
3) 所有同意了某台 負面的post都是 x手 的friend
4) 人地講 a 台,  佢地一定講 b 台點點點 喇 , 扯開話題
引用:

https://www.hk01.com/%E9%9B%BB%E5%BD%B1/477814/%E5%9B%9B%E5%A4%A7%E7%9B%A3%E8%A3%BD%E5%B0%88%E8%A8%AA-%E7%B4%94%E6%8B%8D%E6%B8%AF%E7%89%87%E9%9B%A3%E6% ...
英皇都吾會拍港產片

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 向楓 於 2020-6-1 03:30 AM 發表

前提系全球一體化下,合拍系正常!
香港人吾睇合拍片

引用:
原帖由 highbury64 於 2020-6-1 01:18 PM 發表

香港人吾睇合拍片
為何現在完全沒有港日合作片?

fans 特色 :
引用:
原帖由 boyboy168168 於 2020-6-1 11:56 AM 發表

唔關事,  班人唔識攪新意姐,  以前東京攻略, 簡簡單單港產味, 但有些架妹配搭新面孔都有新意丫, 咪收得囉

PS 許鞍華果D ......我真係無興趣

成日話市場細, 合拍係可以, 但都要攪D有新意既合作...... ...
你真係吾屌吾安樂,e+除非大陸合拍片,否則邊有錢拍東京攻略?
一 個朝偉+伊健片酬隨時成千萬,加埋出埠及靚人靚景+外國演員,起碼3 千幾,邊個肯俾錢?
係咪你出錢?

問題當然出於演員度啦。來來去去都果幾個男女演員,又老又醜叫人點入埸睇? 教cheng你, 請全東南亞大陸,台灣,星馬有顏值35以下演員拍愛情加國際犯罪片包保你食大餐飯啦!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]