• 瀏覽: 13,687
  • 回覆: 179
  • 追帖: 2
本主題由 nc99999 於 2020-6-24 03:36 PM 移動
引用:
原帖由 xyz_666 於 2020-6-1 09:20 AM 發表

啊伯拉柴、雅各都係洪水滅世之後,佢地一樣有多過一個老婆,,耶和華都冇滅到佢地,重駛佢地仔女多如天上既是,海邊嘅沙,即是佢地嘅神係容許佢地咁做,重要祝福佢地。 ...
"即是佢地嘅神係容許佢地咁做"
這句有誤
(這帖不是討論宗教,有機會再討論這個)

按帖子標題去討論,閣下如何看多妻制或多夫制?
(當今日身處的現代社會去想就可以,不需要回想聖經或古代)
如果你要跟其他男子去分享一個女人,你永遠只是那個女人的小兵,你願意嗎?

引用:
原帖由 望見橙色的希望 於 2020-5-31 08:52 PM 發表

有兩個老婆是罪嗎?
你老婆有兩個老公得唔得?或者你有兩個老婆每個老婆都有兩個老公噉樣得唔得?

如果得嘅話就恭喜你,你已經得道了!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 影子小姐 於 2020-6-1 09:39 AM 發表

依家只要係情人就算未結婚都會以老公老婆互相稱呼,所以我係咁諗,係情人關係都可以
如果雙方都是單身,怎麼稱呼都沒有問題。

但如果其中一方已有家庭......

今日香港很多破碎的家庭,很多無辜的小孩要面對父母的分離。
(當然原因很多,但你應該不否認為婚外情是其中一樣吧)

我父母都曾經分居...
你知道一個破碎的家庭會對那些小孩做成多大的傷害嗎?
他們長大後,若心靈的創傷沒有被醫治,將來他們的家庭又很可能延續父母的問題,一代接一代......

在座任何否認一男一女真心相愛(一生一世的婚姻)的朋友
請為香港的下一代著想
(同性戀另作討論,不是此帖範圍)
(如果有人想用賭王做例反駁我,那你跟他一樣賺到這麼多錢再考慮吧)

回覆 引用 TOP

你有錢咪唔係咯

回覆 引用 TOP

至耶和華做人時開始,我們就是一對一對的了,一夫一妻多些子女還沒所謂,多了個妻妾就該迴囉......

引用:
原帖由 全世界最肥既貓 於 2020-6-1 10:08 AM 發表

至耶和華做人時開始,我們就是一對一對的了,一夫一妻多些子女還沒所謂,多了個妻妾就該迴囉......
我立志發誓只和一個老婆好,要不是我生仔無屎苦的,好不好

引用:
原帖由 望見橙色的希望 於 31/5/2020 08:52 PM 發表

有兩個老婆是罪嗎?
為什麼你會問這相對論的問題,假若女人同樣有兩個男人是罪嗎,你的答案自己才知。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mickeychan007 於 2020-6-1 09:52 AM 發表

"即是佢地嘅神係容許佢地咁做"
這句有誤
(這帖不是討論宗教,有機會再討論這個)

按帖子標題去討論,閣下如何看多妻制或多夫制?
(當今日身處的現代社會去想就可以,不需要回想聖經或古代)
如果你要跟其他男子去分享一個女人,你永遠只是那個女人的小兵,你願意嗎? ...
若果那女人有本事,而我沒本事,我會願意。
正如當時女性沒有本事,祗可以靠男人才能生存,所以為妾。

xyz_666
引用:
原帖由 xyz_666 於 2020-6-1 10:30 AM 發表

若果那女人有本事,而我沒本事,我會願意。
正如當時女性沒有本事,祗可以靠男人才能生存,所以為妾。
本事的意思是?
錢?或其他範疇?

吾註冊10個都可以啦

回覆 引用 TOP

有兩條J是人嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 全世界最肥既貓 於 2020-6-1 10:11 AM 發表

我立志發誓只和一個老婆好,要不是我生仔無屎苦的,好不好
不好

若真正有婚外情,應自己反思己過
並不要累及下一代,他們是無辜的
你的兒子是無辜的,不要奪去他的"屎苦"

你自已諗諗啦!

xyz_666

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mickeychan007 於 2020-6-1 10:33 AM 發表

本事的意思是?
錢?或其他範疇?
你自已諗諗啦!

xyz_666
引用:
原帖由 影子小姐 於 2020-6-1 09:39 AM 發表

依家只要係情人就算未結婚都會以老公老婆互相稱呼,所以我係咁諗,係情人關係都可以
咁只可以講有兩個情人是罪嗎,唔係老婆。
人情上係老婆,並無真正老婆權利,法理上係老婆先至係被認同嘅老婆。
你宜家講緊嘅係情感上嘅層面,咁根本就無是否有罪嘅情況,罪係外人加予別人嘅批判,自身事唔影響人唔需要受別人批判,咁仲點會係罪?除非自己都覺得有問題。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]