• 瀏覽: 11,080
  • 回覆: 20
  • 追帖: 1

引用:
原帖由 iapple2 於 2020-6-1 08:13 AM 發表

3只幾錢?
唔識計兩幾多錢?我住在加勒比海群島,法國海外省,用公斤計算,三隻龍蝦共重2kg970,俾咗五十八歐羅,二十歐羅一公斤呱。仲要送上門,唔合意可以唔要,嫌大隻又可以換細D,總之客人合意才付錢。

引用:
原帖由 ~KK 於 2020-6-1 08:58 AM 發表

有冇加 煎腸粉 做底呀
大哥,呢度邊有腸粉呀?加勒比海群島,中國人得幾百人,粉腸就有一條,咪我囉

引用:
原帖由 Exovate 於 2020-6-1 10:40 PM 發表

師兄, 請問您係加勒比海法屬地邊一個個家? 移民易嗎? 搵食謀生易嗎?
Guadeloupe de france ,在多明利加共和國隔離,移民當然困難啦,我已有法國籍多年,在這島商機就有嘅,看看要做什麼生意和投資多少?

引用:
原帖由 Exovate 於 2020-6-1 10:40 PM 發表

師兄, 請問您係加勒比海法屬地邊一個個家? 移民易嗎? 搵食謀生易嗎?
你過嚟,我招呼你,請你食真正嘅海鮮,

引用:
原帖由 Exovate 於 2020-6-2 08:15 PM 發表

YU 兄, 等飛機通返先啦, 不過真係想過去玩吓, 加勒比海係美洲既後花園, 物產豐富, 人又純 估唔到既係YU兄有法籍都唔留法而係去到地球另一端生活。
Guadeloupe 係法國一個海外屬地,去法國巴黎要八小時航程。鄰近有有另一法國屬地Martinique ,再遠少少另外再有一個屬地guyane,歐洲太空火箭就在那裡發射。

引用:
原帖由 Exovate 於 2020-6-4 09:57 PM 發表

謝謝YU兄, 成日以為加勒比海係西班牙殖民地, 原本法國先係大莊家。不過YU兄覺得加勒比海還是法國本土好住?
當然guadeloupe 好住啦,陽光與海灘。巴黎日日灰灰暗暗咁,成個人都無心情

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 A1000 於 2020-6-7 10:43 AM 發表

係咪瞓覺架?
呢度無人買死龍蝦呀,死咗最少平一半都無人買。

引用:
原帖由 siteengin 於 2020-6-7 08:51 PM 發表

師兄係咪開中餐
我開中餐館的話,呢度啲中餐館好多要關門呀,因為大多數的中餐館都係中國人開,無一間有正式廚房佬,大多數都係自己屋企人開,識鬼得煮咩,你想像一下全部都係外賣檔,無一間落單炒嘅。D鬼佬淨係食味精和𧐢油,麻油。死末?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 井底原始的路人 於 2020-6-7 09:29 PM 發表

炒嘅好味
呢種大龍蝦睇着好大好食,可系佢嘅頭也好大,感覺唔抵
頭越大,肉就越多,你有冇見過頭細身大嘅龍蝦吖?龍蝦最好就是七百至八百克左右就最好食。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 shermanwong11 於 2020-6-7 08:18 PM 發表

會唔會打風?打風既話好勁揪?
打風就每年都有,幾十年嚟都係打到正一正都係一次咁多,早兩年打正saint martin ,嗰次就大鑊D,呢度咪大風D,雨多D,係咁多。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 即刻奇怪廁紙 於 2020-6-8 08:44 AM 發表

睇着好有食慾,姜蔥龍蝦,一定要選個頭大,肉汁飽滿嘅,一咬下去滿滿嘅肉汁,超爽
識食,頭大,肉身自然厚,肉貨彈牙,千祈不要過熟,肉身一縮就過熟,會變勒。識食一定咁食

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Haha0138 於 2020-6-8 08:03 AM 發表

請問有冇有 每年返香港 狂買海味雜貨呢
每次回港,都係會買少許𧐢乾或金𧐢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Haha0138 於 2020-6-8 08:03 AM 發表

請問有冇有 每年返香港 狂買海味雜貨呢
因為入境查到會沒收,同乾元貝一樣,魚肚更加唔會買,去蘇利南或巴西,大把咁多,不過呢十多年來俾大陸人炒貴哂,我屌吖,以前一百美元,一公斤魚肚,仲要任棟,我最高紀錄帶過一皮筃返香港,俾我屋企人食,個個月食,食足一年仲有得剩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 grayteal 於 2020-6-8 09:11 AM 發表

富有人家,真羨慕可以食到咁多龍蝦。
我不富有,呢度無虛榮感,本地人多數踏實,無什麼人出街用LV袋,龍蝦也不會日日食啦,唔厭咩,我鍾意食法圭的中蝦,比起香港好多蝦都仲好食,香港有冇見過深紅色手掌咁大的蝦吖?法圭就有,不過要去到好深水的地方才有,而且數量不多,係深祖紅色的。好貴,但一試難忘

主題標籤 #龍蝦
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]