• 瀏覽: 13,386
  • 回覆: 119
  • 追帖: 2
識好多打工司機好多都做人古怪,窮,樣柒,單身,反而的士司機多數過日神,唔志在錢,點解既

熱賣及精選
引用:
原帖由 皇家社會 於 2020-6-1 09:52 PM 發表

識好多打工司機好多都做人古怪,窮,樣柒,單身,反而的士司機多數過日神,唔志在錢,點解既
你圈子窄。上一代的中港司機係好有錢,當時文員搵緊幾千,地盤佬搵緊一萬月薪的時候,中港司機好多搵緊5-8萬。好多都幾架車租比人渣,幾層樓收租,幾頭住家,甚至收工幾個司機一齊搭直昇機過澳門賭錢。就算今時今日中港司機有門路的都係好賺錢,舊軚上,新軚落黎,再打滿一缸油落黎賣,十萬八萬一個月閒閒地。除非你認為中港司機唔係司機啦。

引用:
原帖由 皇家社會 於 2020-6-1 09:52 PM 發表

你真係要吸收多啲社會經驗,學吓點睇清個世界!

回覆 引用 TOP

唔志在洗撚揸的士咩

鍾意叫雞

回覆 引用 TOP

司機點會唔窮?司機唔窮唔通機司窮?

引用:
原帖由 gogogolee 於 2020-6-2 06:59 AM 發表

唔志在洗撚揸的士咩
好多呀的士呀叔,揸住幾架的士幾層樓仲要供滿晒,但都會間吾中揸下特更,呢d咪過日神囉。

http://edwardchankk.blogspot.com/
而家做律师,重L窮,

行行有人有錢,有人窮

引用:

的士司機正職係降魔人

回覆 引用 TOP

細時唔到讀書!!大時做運輸!
人地想架咩
人地唔做,你d外賣邊有人送呢?

引用:
原帖由 旺季失控的科技 於 2020-6-2 02:47 AM 發表

你圈子窄。上一代的中港司機係好有錢,當時文員搵緊幾千,地盤佬搵緊一萬月薪的時候,中港司機好多搵緊5-8萬。好多都幾架車租比人渣,幾層樓收租,幾頭住家,甚至收工幾個司機一齊搭直昇機過澳門賭錢。就算今時今日中港司機有門路的都係好賺錢,舊軚上,新軚落黎,再打滿一缸油落黎賣,十萬八萬一個月閒閒地。除非你認為中港司機唔係司機啦。 ...
即刻想起我中學時代同班朋友去花墟做兼職賺錢買遊戲。之後有個媽媽同個仔講你睇下唔讀書就係咁啦。所以話教育幾咁重要,如果唔係就好易教出樓主咁樣的人,職業冇分貴賤,冇必要去歧視。

回覆 引用 TOP

引用:

我老豆以前揸中港貨柜幾萬一個月,中港兩地幾層樓揸手,20年前退休返老鄉養老,當然老婆都2個啦。。。

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2020-6-2 08:17 AM 發表

我老豆以前揸中港貨柜幾萬一個月,中港兩地幾層樓揸手,20年前退休返老鄉養老,當然老婆都2個啦。。。
申利:當年我做文職3500蚊,入職警察7000蚊

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2020-6-2 08:19 AM 發表

申利:當年我做文職3500蚊,入職警察7000蚊
不過而家揸車揾食冇以前咁易,除咗市道冇以前咁好外,另外多人2行做爛市都好有影響。

回覆 引用 TOP

乜工都有人做,有窮,有富,有中間。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]