• 瀏覽: 8,646
  • 回覆: 75
早前,我曾去一間公司位於沙田火炭威力工業中心的公司面試。

話就話係一間行政管理公司,睇其實裏面係做醫療產業嘅。噉我心諗醫療產業冇死啦應該唔會伏掛。

我真係太天真!

去到嗰個人事好似傻嘅一樣,就問你啲最簡單係問題,譬如話你叫咩名啊,講下你過去做啲嗰啲乜嘢工作。
我心諗你盲嘅咩,咪係cv上面囉。

我申請嘅工作係a,佢就覺得我勝任b工作,叫我見b嘅工作。

好喇個老世係一個大年紀嘅阿伯,一嚟到就分享人生嘅經歷,然之後就問你想唔想賺錢呀。其實賺錢冇難度……

個阿伯講咗三個鐘,一句都冇提過工作內容,最後我忍唔住問佢其實份工做乜嘢。
佢話其實佢暫時都未諗到呢個位做乜嘢。

個名叫滙萃行政管理xx公司,英文名叫 talent preneur...,自己查啦。

熱賣及精選
up

回覆 引用 TOP

😒😒😒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 penguinchild 於 2020-6-2 02:05 PM 發表

話就話係一間行政管理公司,睇其實裏面係做醫療產業嘅。噉我心諗醫療產業冇死啦應該唔會伏掛。

我真係太天真!

去到嗰個人事好似傻嘅一樣,就問你啲最簡單係問題,譬如話你叫咩名啊,講下你過去做啲嗰啲乜嘢工作。

好喇個老世係一個 ...
又係水你上去搵人傾計,無心請人,晒你車錢...

引用:
原帖由 LEELEE^^ 於 2020-6-2 02:18 PM 發表

又係水你上去搵人傾計,無心請人,晒你車錢...
講得好啱啊,但係冇諗過一個老細咁得閒搵人傾計。個老細都有同我分享一下點樣喺交友網識人。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 penguinchild 於 2020-6-2 02:05 PM 發表

我真係太天真!

好喇個老世係一個大年紀嘅阿伯,一嚟到就分享人生嘅經歷,然之後就問你想唔想賺錢呀。其實賺錢冇難度……

個阿伯講咗三個鐘,一句都冇提過工作內容,最後我忍唔住問佢其實份工做乜嘢。
佢話其實佢暫時都未諗到呢個位做乜嘢。

個名叫滙萃行政管理xx公司,英文名叫 talent preneur...,自己查啦。
居然有腦細花3個鐘同個陌生人吹水

引用:
原帖由 siuroy123 於 2020-6-2 03:42 PM 發表

居然有腦細花3個鐘同個陌生人吹水
所以我都認爲我自己好大機會架。噉我諗緊未來老細冇理由唔聽佢噏瘋。佢自己都走去交友網同人傾計。

回覆 引用 TOP

引用:

我真係太天真!

咁似啲傳銷公司嘅!

引用:
原帖由 isabelleadjani1 於 2020-6-2 08:21 PM 發表

咁似啲傳銷公司嘅!
你噉講起我又覺得係喎,佢入到去個話嗰三個鐘,畀我睇每個同事嘅業績,然之後話連掃地阿姐都有獎金。

引用:
原帖由 isabelleadjani1 於 2020-6-2 08:21 PM 發表

咁似啲傳銷公司嘅!
急尿都冇得去啊!🙄🙄🙄

回覆 引用 TOP

一齊傾計

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 penguinchild 於 2020-6-2 08:55 PM 發表

你噉講起我又覺得係喎,佢入到去個話嗰三個鐘,畀我睇每個同事嘅業績,然之後話連掃地阿姐都有獎金。
我係Jobsdb見佢要求都幾高
要MBA!

樓主你apply 得都應該係勁人

引用:
原帖由 isabelleadjani1 於 2020-6-2 10:03 PM 發表

我係Jobsdb見佢要求都幾高
要MBA!

樓主你apply 得都應該係勁人
我好肺,你申請時候就a職位,到時就唔係架啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 penguinchild 於 2020-6-2 14:05 發表

我真係太天真!

嘩...
浪費哂D時間同車錢呀!!!!!!

回覆 引用 TOP

呢d工先好,請左你,唔知做d咩

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]