• 瀏覽: 26,118
  • 回覆: 293
  • 追帖: 3
本主題由 呆頭鳥 於 2020-6-3 06:07 AM 移動
一直都可以自由返去。
點解唔想接受隔離?
咁緊要返去就一早返去接受隔離,唔好喺度呻, 睇到悶。
而家都唔知幾時會放寬,所以緊要的話,早啲返去接受隔離。

熱賣及精選
你返去一日,要隔離28日 (中港各14日),除非你係有錢人唔使返工,如果唔係,邊個afford得起28天?

支持警察嚴正執法!
提示: 違規內容已被屏蔽
冇錯講得岩,一個二個瓜瓜叫又唔為自己安排一味日日叫,又香港政府既錯,原來大陸開唔開會由香港政府話事,長知識了

引用:
原帖由 hkfk123 於 2020-6-3 12:44 AM 發表

冇錯講得岩,一個二個瓜瓜叫又唔為自己安排一味日日叫,又香港政府既錯,原來大陸開唔開會由香港政府話事,長知識了
單非媽:港生活質素低 無奈長留

另一位,「單非媽媽」黃女士在本港育有就讀K2的兒子。持「一年多次」雙程證探親簽注的她指,出入境內地強制隔離檢疫14日措拖今日實行,昨日本有機會出境以續期,不過擔心在關口易交叉感染,故最終選擇申請延期逗留。正輪候申請的她表示,預料可獲留港多14日。她指,自己家住深圳,丈夫與兒子在港生活,她坦言,無奈因疫情暫長期居於香港,「自己都好想番去,因為本港生活質素太差。」

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... 2%E8%A2%AB%E6%8B%92

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2020-6-2 08:05 PM 發表

你返去一日,要隔離28日 (中港各14日),除非你係有錢人唔使返工,如果唔係,邊個afford得起28天?
Afford起唔起唔係理由喎,你咪試下唔帶錢過關睇下點招乎你囉
afford唔起你返深圳做咩?乖乖留港啦!搬上去之前唔諗清楚?
話將會封關前唔安排好?
好勒!封關咁多個月啦仲未安排好自己生活?自己生活唔為自己打算?聽天由命?
話埋比你聽9月先有機會開關喎!你要等可以慢慢等

引用:
原帖由 江南少達人 於 2020-6-3 12:51 AM 發表

單非媽:港生活質素低 無奈長留

另一位,「單非媽媽」黃女士在本港育有就讀K2的兒子。持「一年多次」雙程證探親簽注的她指,出入境內地強制隔離檢疫14日措拖今日實行,昨日本有機會出境以續期,不過擔心在關口易交叉感染,故最終選擇申請延期逗留。正輪候申請的她表示,預料可獲留港多14日。她指,自己家住深圳,丈夫與兒子在港生活,她坦言,無奈因疫情暫長期居於香港,「自己都好想番去,因為本港生活質素 ...
里個case好明顯當初係有得選擇喺邊度生活,佢自己最後選左香港,無得怨喎

引用:
原帖由 hkfk123 於 2020-6-3 12:58 AM 發表

里個case好明顯當初係有得選擇喺邊度生活,佢自己最後選左香港,無得怨喎
好多人怨要自費隔離啫,要是免費大把人返上去啦?

引用:
原帖由 ronc2000 於 2020-6-2 07:16 PM 發表

一直都可以自由返去。
點解唔想接受隔離?
而家都唔知幾時會放寬,所以緊要的話,早啲返去接受隔離。 ...
樓主說的對! 要是免費隔離就不用發這個帖了! 大把人爭著返上去!

引用:
原帖由 江南少達人 於 2020-6-3 01:01 AM 發表

好多人怨要自費隔離啫,要是免費大把人返上去啦?
你真係睇通睇透,最好笑話咩中港家庭,家陣第一日或第一個月封关咩,
要團聚14日都唔捨得比時間比金錢付出,全部姓瀬,最搞笑連邊個可以控制開關都搞錯,又係香港政府既錯

引用:
原帖由 江南少達人 於 2020-6-3 01:04 AM 發表

樓主說的對! 要是免費隔離就不用發這個帖了! 大把人爭著返上去!
我反而覺得自費唔係問題,問題係十四日

引用:
原帖由 ronc2000 於 2020-6-2 07:16 PM 發表

一直都可以自由返去。
點解唔想接受隔離?
而家都唔知幾時會放寬,所以緊要的話,早啲返去接受隔離。 ...
30萬港人住在內地,好多都係生活所需,被迫要和家人子女分開幾個月,呻下都唔比,你都幾L冷血!  

有錢邊個唔知可以舉家住山頂獨立屋!? 為左配合公共衛生,一係為口奔馳各散兩地,一係唔做一家團聚,呢班人都好無辜亦好無奈,呻兩句都要比你話,係人唔係呀你!

引用:
原帖由 hkfk123 於 2020-6-3 01:08 AM 發表

你真係睇通睇透,最好笑話咩中港家庭,家陣第一日或第一個月封关咩,
要團聚14日都唔捨得比時間比金錢付出,全部姓瀬,最搞笑連邊個可以控制開關都搞錯,又係香港政府既錯 ...
中港家庭最叻欺軟怕硬,強制自費隔離明明是廣東省實施的,他們卻屁也不敢放一個。

引用:
原帖由 hkfk123 於 2020-6-3 12:54 AM 發表

Afford起唔起唔係理由喎,你咪試下唔帶錢過關睇下點招乎你囉
afford唔起你返深圳做咩?乖乖留港啦!搬上去之前唔諗清楚?
話將會封關前唔安排好?
好勒!封關咁多個月啦仲未安排好自己生活?自己生活唔為自己打算?聽天由命?
話埋比你聽9月先有機會開關喎!你要等可以慢慢等 ...
唔會九月先開瓜,九月先開,香港經濟好大件事,而且政府係想開,不過最近沙田果單野比佢搞死左,7月7日我覺得十成開,但一定要核測咯

引用:
原帖由 chukikwong 於 2020-6-3 01:19 AM 發表

我反而覺得自費唔係問題,問題係十四日
小紅書好多人分享話費用也是大問題,加上隔離酒店是隨機分配,有的一百一晚,有的二百幾,夥食則可以自己叫外賣。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]