• 瀏覽: 32,951
  • 回覆: 517
  • 追帖: 16
本主題由 青森冬雪 於 2020-6-3 01:38 PM 移動
我睇過移居條件吾高,到時可以日日去旅行

滲水 / 漏水 / 防水
http://www.hkwaterproofing.com
熱賣及精選
我老婆做日本公司 我同佢個日本籍分社社長傾過下計 個社長都話日本可以得閒去多幾次 長住定居就唔好啦

反而佢講返香港好好住 習慣左香港生活 住落左唔想返東京

BTW佢已經住夠七年攞左香港永久居民身分

[size=1.5]YO !!
引用:
原帖由 FairyKingPrawn 於 2020-6-2 09:13 PM 發表

我老婆做日本公司 我同佢個日本籍分社社長傾過下計 個社長都話日本可以得閒去多幾次 長住定居就唔好啦

BTW佢已經住夠七年攞左香港永久居民身分 ...
長住唔好係咩原因?工作壓力,稅務負擔?

引用:
原帖由 誓不低頭Creamy 於 2020-6-2 21:21 發表

長住唔好係咩原因?工作壓力,稅務負擔?
兩樣都有。政府差 經濟幾十年冇起色

引用:
原帖由 FairyKingPrawn 於 2020-6-2 09:13 PM 發表

BTW佢已經住夠七年攞左香港永久居民身分 ...
咁講日本人咪要走晒?

http://www.hkwaterproofing.com
引用:
原帖由 FairyKingPrawn 於 2020-6-2 09:25 PM 發表

兩樣都有。政府差 經濟幾十年冇起色
我上個月同一個住係神戶既姨姨傾左陣,果時已經有疲情,佢正正就係要照顧新病毒既醫護…

佢話經濟家下幾乎倚賴哂外匯同遊客,成個社會既排外又要靠外國人,大家心態都好唔平衡下,更加唔好講咩優越感…

國內消費佢地又唔算好大問題,係玩少左食平左,又睇唔到前景咁…

好多地方都幾死局,日本係咁,香港係咁…

引用:
原帖由 andy8998 於 2020-6-2 21:29 發表

咁講日本人咪要走晒?
香港都大把人話差啦 都未見香港人走晒

或者咁講啦

有錢嘅人去到邊都係好住

引用:
原帖由 FairyKingPrawn 於 2020-6-2 09:32 PM 發表

有得選擇,未到絕路既,生活開既地方無咩人想走…

係怕客觀條把變得不可挽回,咁就難免長路有盡時…

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 FairyKingPrawn 於 2020-6-2 09:35 PM 發表

或者咁講啦

有錢嘅人去到邊都係好住
呢個岩一半啦,總有d非金錢能解決既問題,你睇今次疫情就知…

生活中呢d情況都唔少,即使旅行中開開心心都有錢解決唔到既時候…

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 FairyKingPrawn 於 2020-6-2 09:32 PM 發表

就係 所以你識個日本人都係少數

引用:
原帖由 誓不低頭Creamy 於 2020-6-2 09:31 PM 發表

我上個月同一個住係神戶既姨姨傾左陣,果時已經有疲情,佢正正就係要照顧新病毒既醫護…

佢話經濟家下幾乎倚賴哂外匯同遊客,成個社會既排外又要靠外國人,大家心態都好唔平衡下,更加唔好講咩優越感…

國內消費佢地又唔算好大問題,係玩少左食平左,又睇唔到前景咁…

好多地方都幾死局,日本係咁,香港係咁… ...
簡簡單單生活就得

引用:
原帖由 andy8998 於 2020-6-2 10:03 PM 發表

簡簡單單生活就得
談何容易…

旅行時入到七仔買野都會諗下度下,何況成副身家工作都係當地…

引用:
原帖由 誓不低頭Creamy 於 2020-6-2 10:17 PM 發表

談何容易…

旅行時入到七仔買野都會諗下度下,何況成副身家工作都係當地…
我有位朋友姨姨係八戶已經係知名人士,佢成開live house又成日上當地電台同埋好多社區交流…

呢次疫情地方政府完全無補帖,你可以直接批評佢為主無道,為政不仁,但因佢成世心血身家性命財產都係當地,食草都只能靠朋友同上網玩眾籌…

投鼠忌器,去到邊都有人要面對

主題標籤 #日本
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]