• 瀏覽: 28,765
  • 回覆: 139
  • 追帖: 4
本主題由 makfrederick 於 2020-6-9 12:00 AM 移動
我親身反覆幾次係地鐵站嘅查詢交易記錄機測試過,有以下發現。

1. 手動熄機(pwr + vol+)之後,do 八達通係無任何反應。

2. 重新開機之後,八達通 (NFC) 不會自動啟動 (pwr on),直至輸入開機密碼,開咗機 八達通先會有反應,如果只著機而一直無入密碼,八達通都係會無反應。

要了解iPhone 嘅電池管理機制,因為 iPhone power off, 係會完全停止所有運作,好似 Window shut down 咁。

而紅電池 iPhone 自動熄機,就好似係window 進入sleep mode ,iPhone 仍然會供電俾 NFC(即 apple所稱嘅後備電池),所以可以繼續 do 到八達通。

因為係街無叉電器係身,而 iPhone 又剩返幾個%電嗰陣,有部分人會自己先熄機,到有地方叉電嗰陣叉翻起佢。
以往無所謂,但宜家如果你自己熄機嘅話會連八達通都用唔到。
所以如果係街再遇到無電嘅話,由得佢捱到部 iPhone 自己熄,都千祈唔好手動熄機。

Model: iPhone Xs

熱賣及精選
師兄好有心
其實電成日用到盡,粒電會好快死

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2020-6-3 02:31 PM 發表

1. 手動熄機(pwr + vol+)之後,do 八達通係無任何反應。

2. 重新開機之後,八達通 (NFC) 不會自動啟動 (pwr on),直至輸入開機密碼,開咗機 八達通先會有反應,如果只著機而一直無入密碼,八達通都係會無反應。

要了解iPhone 嘅電池管理機制,因為 iPhone power off, 係會完全停止所有運 ...
iPhone 低電時(好似係10%或者20%)會提你行Low Power Mode,捱多幾小時應該ok,真係好少機會要主動關機。

引用:
原帖由 小黑 於 2020-6-3 02:39 PM 發表

iPhone 低電時(好似係10%或者20%)會提你行Low Power Mode,捱多幾小時應該ok,真係好少機會要主動關機。
20% 以下 黃電池 (低電量模式)
10% 以下 會轉紅電池

引用:
原帖由 小黑 於 2020-6-3 02:39 PM 發表

Samsung 反而冇問題

引用:
原帖由 orabuln 於 2020-6-3 02:37 PM 發表

師兄好有心
係,但有時係街做嘢,真係要用電話,好難控制。

所以要預先了解 個 NFC 運作機制,到真係無電都知點做

引用:
原帖由 sylm01 於 2020-6-3 02:48 PM 發表

Samsung 反而冇問題
每個系統同硬件嘅設計都唔同。

have already set auto shortcut,low power mode will be on when battary lower than 80%

韓狗真係好L*&, 韓狗死全家( ̄ε( ̄#)
RIP七頭(精神病患)https://imgur.com/8B7BhAa

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2020-6-3 02:31 PM 發表

要了解iPhone 嘅電池管理機制,因為 iPhone power off, 係會完全停止所有運 ...
你係用麼機?冇電在4小時裡拍係X以上機類才可以。

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2020-6-3 02:51 PM 發表

每個系統同硬件嘅設計都唔同。
所以冇話邊個系統好或唔好, 各有長短.
不過搞到而家有幾張八達通

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 liongdanny 於 2020-6-3 02:53 PM 發表

你係用麼機?冇電在4小時裡拍係X以上機類才可以。
iPhone xs

回覆 引用 TOP

唔知現有嘅手機八達通有無用QR code?定係只有NFC一個媒介?

I may not be better, but I am different !
引用:
原帖由 orabuln 於 2020-6-3 02:37 PM 發表

師兄好有心
誰説的,我屋企啲電子產品件件都過四年先換

回覆 引用 TOP

爛果咁屎?三叔無電都用到播

好好嘅資訊,thx

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]